
Foto: Manuela Plohl
Vrućeg srpanjskog dana, kad je sunce već u rano jutro pržilo nad zadarskim zaleđem, našla sam se na putu prema Nadinu, malenom mjestu poznatom po svojoj vinogradarskoj tradiciji. Posjet vinariji Vrsaljko bio je u planu. Radi se o vinariji za koju su mnogi čuli, no ova vinarija ujedno svojom samozatajnošću često ostaje po strani. Svojim ekološkim pristupom i predanošću kvaliteti, ova vinarija je, zajedno s vinarijom Škaulj, prozvana začetnikom ekološkog vinogradarstva u regiji. Ove dvije vinarije istovremeno su krenule u ekološku proizvodnju koja je, posebice u to vrijeme, tražila brojna odricanja i poprilično težak i neizvjestan put.

Brižno odrzavani Vrsaljkovi vinogradi/Foto: Manuela Plohl
Priča o vinariji Vrsaljko i njezinim vinima počinje sa Željkom Vrsaljkom, vlasnikom i dušom ovog malog vinskog carstva.
Kuhar i vatrogasac u mirovini
Dok sam se približavala vinogradu, osjetila sam miris ravnokotarske makije u zraku. Željko Vrsaljko dočekao me na ulazu, širokog osmijeha i srdačnom dobrodošlicom. Željko je inače kuhar i vatrogasac u mirovini, te sa suprugom vodi ovu vinariju od 2007. godine. Ponekada je to bilo izrazito teško, s obzirom na usporedno bavljenje ovim izrazito teškim, ali i hvalevrijednim poslom. Kušaonica je otvorena tek 2018., uoči izazova pandemije i bez pomoći EU fondova, ali i bez lokalne podrške. Naime, Željko je stalno odbijan od strane fondova i nije se okoristio nikakvim potporama, za razliku od brojnih kolega, no to ga nije spriječilo da ustraje u svojoj viziji. Danas kaže kako mu je na neki način i drago da je sve stvorio sam i svojim rukama. Vinarija Vrsaljko raspolaže lijepom kušaonicom koja može primiti i do 50 osoba, a postoji i mala intimna vanjska terasa s divnim pogledom za manji broj ljudi. Međutim, obitelj Vrsaljko trenutačno radi isključivo degustacije po najavi za manji broj ljudi, čime osiguravaju intimno i personalizirano iskustvo.

Željko Vrsaljko/Foto: Manuela Plohl
Osim što proizvodi vrhunska vina, Željko Vrsaljko je oduvijek bio aktivno uključen u lokalnu zajednicu. Osnivač je Udruge vinara i vinogradara Nadin u kojoj je obnašao funkciju prvog predsjednika. Udruga i danas uspješno djeluje, a Željko je ponosan na svoj doprinos lokalnoj vinskoj sceni kojoj je vjeran iz čistog entuzijazma i ljubavi prema svom kraju.

Prostrana kušaonica vinarije Vrsaljko/Foto: Manuela Plohl
Kao što smo i napomenuli, Vrsaljko je ponosni nositelj ekološkog certifikata još od 2008. godine. Svi njihovi vinogradi leže na tipičnim ravnim površinama Nadinskog blata, Vinogradine i Kapetanije, na ukupno pet hektara zemlje. Svi vinogradi imaju sličan sastav tla s izmjenom duboke zemlje, smeđe i crvene, te s flišnim elementima i blagim udolinama i uzvisinama. Često se red do reda razlikuju u sastavu zemlje, tako da unutar jednog vinograda možemo pronaći i do nekoliko različitih vrsta tla. Gustoća nasada od približno 3500 loza po hektaru osigurava optimalan prinos do maksimalnih 2 kg po lozi, a dvokraki Guyot kao uzgojni oblik činio se logičnim izborom, s obzirom na vremenske uvijete i željene rezultate.
Tri etikete vina Vrsaljko
Vinarija Vrsaljko nudi tri pažljivo odabrane etikete, od kojih svaka ima jedinstveni karakter i priču koja ih prati. Prva etiketa koju, nažalost, nisam kušala je trenutačno nedostupna, a riječ je o Maraštini, koja je rasprodana. Svaka etiketa vina Vrsaljko odražava duboku povezanost s lokalnim terroirom i ekološkim pristupom vinogradarstvu, no Željko je ponajviše vezan upravo za svoja crvena vina.

Crvena vina Vrasljko, Nadinska rana i Syrah/Foto: Manuela Plohl
Vino koje je poznato brojnim Zadranima, ali i širom Hrvatske je Nadinska rana. Vino znakovitog naziva dolazi iz berbe 2021. godine, a nosi posebnu priču i diči se imenom koje izaziva snažne emocije kod brojnih ljudi. Ime skriva duboko značenje o kojem je Željko dugo promišljao. Tijekom povijesti prepletene brojnim ratovima na ovom području, Nadin se oduvijek nalazio na ključnoj strateškoj točki. Naime, onaj koji je vladao Nadinom, vladao je i cijelim Ravnim kotarima. Upravo iz tog su se razloga mnogi ratovi vodili ovdje, a naziv »rana« u imenu simbolizira emocionalne rane koje su ljudi iz Nadina proživljavali kroz povijest. Usto, težak rad u vinogradima Nadinjana, koji su se povijesno oduvijek bavili vinogradarstvom, simboliziraju žuljevite ruke na kojima se stvaraju rane. Iako neki misle da ime dolazi od riječi »nadinska hrana« koja je na lokalnom dijalektu skraćena u »rana« to nije točno. Drugi su, pak, ljudi razvili teoriju da je Nadinska rana zapravo posebna sorta koja rano rodi, no to također nije točno. Vino je zapravo mješavina syraha i merlota, koji se svake godine nalaze u različitim omjerima, te s vrlo malim udjelom cabernet sauvignona (oko 10%). Vino ima ugodnu svježinu, ekstraktno je i nudi prvenstveno arome crnog bobičastog voća. Željko se trudi ovom etiketom zadržati dosljednost, u smislu stilistike vina, kako bi zadovoljio svoje potrošače. Unatoč kontroverzi oko imena, Nadinska rana postala je prepoznatljiv brend, kako na lokalnom tako i na širem hrvatskom tržištu.

Kamena kuća vinarije Vrsaljko/Foto: Manuela Plohl
Syrah 2019.
No, autoricu ovog teksta ponajviše se dojmio Syrah iz berbe 2019. Odmah po otvaranju, ovo vino je oslobađalo tipične sortne mirisne note papra, višnje maraske i tamne čokolade. Ovaj Syrah je 100 posto sortan. Željko priča kako je fermentacija izvršena uz pomoć prirodnih kvasaca i na temperaturi od 20 do 23°C. Vino ima gotovo 14 posto alkohola, a zbog jake ekstraktnosti zapravo se alkohol ne osjeća. Vino odlikuju bogatstvo okusa i aroma, a dominiraju voćni tonovi uz laganu crno-čokoladnu gorčinu koja čini svaki gutljaj posebnim. Ne čudi što je upravo Syrah iz 2017. osvojio zlatnu medalju na Muvini 2022. godine u Slovačkoj. Ako je imalo sličio svom nasljedniku, to je potpuno razumljivo.

Grožđe iz vinograda Ravnih kotara na dan 31. srpnja govori u prilog ranijim berbama nego ikad/Foto: Manuela Plohl
Syrah Vrsaljko idealno se sljubljuje s jelima koja dodatno ističu njegovu voćnost, a to su prvenstveno jela s grilla gdje uz voćnost do izražaja dolazi i njegova pikantnost, no ovo vino bi također idealno leglo uz janjetinu pripremljenu na razne načine.
Vrsaljko je ponosno istaknuo kako su njihovi vinogradi potpuno u vlasništvu obitelji, bez potrebe za najmom ili dokupom grožđa, osim u iznimnim situacijama. U posljednje vrijeme Vrsaljko je zasadio i novu sortu, Pošip, koja će na tržište izaći za dvije godine i u koju polaže svoje vinske nade za budućnost. To je znak da ova vinarija neće prestati rasti i ulagati.

Foto: Manuela Plohl
Posjet vinariji Vrsaljko bila je nezaboravno iskustvo istinske dobrodošlice i intimne nadinske atmosfere. Spoj tradicije i ekološkog pristupa stvara vina koja ne samo da odražavaju terroir sjeverne Dalmacije, već i priču o obitelji, ljubavi prema kraju i predanosti. Željko Vrsaljko i njegova supruga stvorili su mjesto gdje svaki posjetitelj može osjetiti ljubav prema vinu i respekt prema zemlji koja ih hrani. Vinarija Vrsaljko nije samo proizvođač vina, već i čuvar tradicije i promicatelj ekološke svijesti u vinogradarstvu.
najnovije
najčitanije
Više
AROMATIČNE GLJIVE
Uz ovaj trik šampinjoni će biti svježi i do tjedan dana
Crna Kronika
kod Osijeka
Muškarac se raznio bombom ispred trgovine
Svijet
SAD
Trump prijeti Kini višim carinama, odbija odgodu od 90 dana
Zadar
ULAGANJE U BUDUĆNOST
U okviru programa “Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva” osigurano 30 milijuna eura za škole
Zadar
OBAVIJEST
Niz ulica u Zadru i županiji u utorak ostaje bez struje, donosimo popis
Crna Kronika
PRODULJEN ISTRAŽNI ZATVOR
Podignuta optužnica protiv Zadranke zbog proizvodnje i prodaje droge
Županija
UGROŽENI BUŠAK
DOGODILO SE ČUDO U Poljicima oždrijebljen Vitar – autohtoni dalmatinski poni
Zadar & Županija
Izbori
Analitičar Žarko Puhovski: “Ako HDZ izgubi Zadar, to će odjeknuti!”
Zadar
lista konji
Ričard Nezavisni najavio listu za Gradsko vijeće sa zanimljivom porukom: “Nemojte glasati za nas”
Zadar
glas grada