Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

NATJEČAJ

Uskoro prijave za potpore malim poljoprivrednicima

Autor: Nina Vigan

02.05.2024. 15:30
Uskoro prijave za potpore malim poljoprivrednicima

Foto: AGRRAMinistarstvo poljoprivrede objavilo je Natječaj za provedbu intervencije 73.12. Potpora malim poljoprivrednicima. Za ovu Mjeru na raspolaganju je 15 milijuna eura; od čega 1,5 milijun eura za ekološke proizvođače/prerađivače. Prijave će biti moguće od 1. do 31. srpnja.


Prihvatljivi prijavitelji su fizičke i pravne osobe (izuzev zadruga) upisane u Upisnik poljoprivrednika, a koji ispunjavaju ostale propisane uvjete.


Prihvatljiva ekonomska veličina je od 3.000 eura SO do 10.000 eura SO za projekte u sektoru voća (uključujući masline i vinovu lozu), povrća (uključujući krumpir i gljive) i cvijeća i od 3.000 eura SO do 15.000 eura SO za projekte u ostalim sektorima.
Prihvatljivi materijalni troškovi su građenje (izgradnja i/ili rekonstrukcija) i/ili opremanje (uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva) objekata za životinje, staklenika, plastenika, potom građenje (izgradnja i/ili rekonstrukcija) i/ili opremanje objekata za skladištenje i hlađenje proizvoda iz vlastite poljoprivredne proizvodnje, kao i građenje (izgradnja) i/ili opremanje sustava za navodnjavanje na poljoprivrednom gospodarstvu, potom građenje (izgradnja i/ili rekonstrukcija) i/ili opremanje objekata za preradu poljoprivrednih proizvoda iz Priloga I. Ugovoru, kupnja opreme za berbu, sortiranje i pakiranje vlastitih poljoprivrednih proizvoda, kupnja poljoprivredne mehanizacije (uključujući mehanizaciju i opremu za preciznu poljoprivredu) i gospodarskih vozila za vlastitu poljoprivrednu proizvodnju (uključujući sektor vinogradarstva), restrukturiranje postojećih i/ili podizanje novih višegodišnjih nasada, isključujući restrukturiranje postojećih vinograda za proizvodnju grožđa za vino, sustavi za prilagodbu i ublažavanje klimatskih promjena i kupnja zemljišta i objekata radi realizacije projekta, do 10 posto vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta (bez općih troškova).


Najniža visina javne potpore po projektu/korisniku iznosi 5.000 eura, a najviša visina javne potpore je po projektu/korisniku 30.000 eura. Intenzitet javne potpore iznosi 85 posto ukupnih prihvatljivih troškova projekta.


Više informacija o uvjetima Natječaja potražite na poveznici na mrežnoj stranici Ministarstva poljoprivrede.