Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

KORISNI SAVJETI

Usjeve treba okopavati nakon svake obilnije kiše

Autor: Maja CELING CELIĆ/ Agroklub

13.06.2024. 19:25
Usjeve treba okopavati nakon svake obilnije kiše

Foto: BRITANNICA.COMObilne kiše s pljuskovima uobičajene su u ovo doba godine. Dobrodošle su većini usjeva, osim ako ne dolaze s tučom i jakim vjetrom, a što je pogodilo neka područja posljednjih dana.


Nakon takvih kiša potrebno je pružiti pravilnu njegu biljkama i primijeniti odgovarajuću agrotehniku. Povrće, voće i ratarski usjevi, u ovakvim su uvjetima podložni utjecaju raznih bolesti, štetnika, ali i rastu korova.


Jedna od mjera koju svakako treba obaviti, čim se može ući u vrt ili polje je okopavanje usjeva.
Evo pet razloga zašto okopavati usjeve


1. Razbijanje pokorice


Nakon kiše često puta uslijede visoke temperature. Površinski sloj tla se stvrdnjava te se stvara površinska kora koja otežava prodiranje zraka, vode i hranjivih tvari do korijena biljaka. Okopavanjem se pokorica razbija, što poboljšava uvjete za rast biljaka.


2. Prozračivanje tla


To što je dio biljke pod zemljom, ne znači da ne treba zraka. Okopavanje omogućava njegov bolji protok, a što je ključno za zdravlje korijena i mikroorganizama u tlu. Oni igraju ključnu ulogu u razgradnji organske tvari i dostupnosti hranjiva za biljke. Dobra aeracija pomaže i u sprječavanju nakupljanja štetnih plinova.


3. Održavanje vlage


Ovom se mjerom smanjuje površina tla izložena direktnom suncu i vjetru, a time i gubitak vlage isparavanjem. Poroznost tla omogućuje bolju apsorpciju vlage koja dolazi sa sljedećom kišom, ali i sa svakom rosom.


4. Kontrola korova


Kiša potiče klijanje i rast korova. Ovom vrstom obrade se oni uklanjaju prije nego što mogu ozbiljno konkurirati usjevima za hranjive tvari, vodu i svjetlost.


5. Poboljšanje strukture tla


Ovisno o vrsti tla, što osobito vrijedi za ona koja su siromašna humusom, mogu se zbiti nakon kiše, što otežava rast korijena i smanjuje poroznost. Okopavanje pomaže u održavanju rahle strukture tla, što olakšava rast korijena i bolju infiltraciju vode.


Pazite da zemlja nije previše vlažna, budući da će vam se lijepiti za motiku, odnosno kultivator.


Ovu radnju obavljajte rano ujutro ili kasno poslijepodne kada su temperature niže, što je manje stresno za biljke. Također, sprječava se isušivanje tla koje može nastati uslijed jakog sunca.


Obrada do dubine od 2 do 5 cm je uglavnom dovoljna za razbijanje pokorice i uklanjanje korova.


Mjeru provodite redovito. Ovisno o tipu usjeva i uvjetima, okopavanje može biti potrebno svakih nekoliko tjedana.