Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

VINSKE KRONIKE

U posjeti Château Margauxu, najprestižnijoj vinariji svijeta

Autor: Manuela Plohl

23.11.2023. 18:55
U posjeti Château Margauxu, najprestižnijoj vinariji svijeta

Foto: Manuela Plohl



Château Margaux ističe se još od 17. stoljeća svojim vinima koja su redovito proglašavana najvećim vinima svijeta. Teško je ostati ravnodušan na ova vina koja su odnjegovana s čudesnom perfekcijom i posvećenošću. Povijest i izgled imanja također su impozantni te smo posjet ovoj čudesnoj svjetskoj baštini iščekivali s ogromnom željom.


Povijest imanja


Château Margaux svojom bogatom poviješću, koja seže do XII. stoljeća, svjedoči o trajnoj baštini vina iz Bordeauxa. Davno u prošlost, pogled na Château Margaux započinje s imanjem tada znanim kao »La Mothe de Margaux«, tj. humkom koji se isticao u ravnom području Médoca. Naime poznato je da se nagnuti tereni ističu kvalitetom zbog olakšane drenaže i izloženosti suncu, a upravo je to ovaj humak imao u odnosu na druga imanja.


Château Margaux vrlo je rano stekao priznanja u Engleskoj i Nizozemskoj zbog svog clareta koji je bio omiljen kod kralja Richarda Lavljeg Srca, u XII. stoljeću. Posjed je ubrzo postao simbolom vinske umjetnosti, a imanje je počelo iskazivati svoje oblike koje će u budućnosti imati.


Foto: Imanje Château Margaux/Manuela Plohl




Obitelj Lestonnac krajem XVI. stoljeća odigrala je ključnu ulogu u restrukturiranju posjeda. Naporima Pierrea de Lestonnaca postavljeni su temelji za Château Margaux kakvog danas poznajemo. Do kraja XVII. stoljeća imanje je pokrivalo 265 hektara, a od toga je trećina posvećena vinovoj lozi, baš kao i danas.


Kroz povijest mnogi su ostavili traga na vinu Château Margaux, no upravo je Berlon na početku XVIII. stoljeća bio pionir moderne vinifikacije razdvajanjem crvenog i bijelog grožđa te odlukom da ne bere grožđe ujutro kada je prisutna rosa na grožđu, kako ne bi došlo do razvodnjavanja okusa. Ujedno je, prepoznajući važnost terroira, identificirao najbolje parcele, ističući utjecaj tla. Već tada se Château Margaux isticao perfekcijom.


Godine 1705. London Gazette je predstavio prvu dražbu »bordoškog klasificiranog rasta«, a slava vina s imanja prvog rasta dosegnula su Sjedinjene Američke Države, a sam Thomas Jeffersonom rangirao je Château Margaux na samo čelo 1784. godine.


Foto: Manuela Plohl


Pet kategorija


Širenju vina iz Bordeauxa svjedočilo je XVIII. stoljeće zahvaljujući pojmu »klasifikacije rasta«, specifičnom terroiru i viziji, no Francuska revolucija donijela je izazove svugdje pa tako i za Château Margaux, koji je ostao bez vladara te je rascjepkan i rasprodan kao nacionalno vlasništvo, da bi tek 1801. godine imanje bilo ponuđeno na javnoj dražbi.


Bertrand Douat, markiz de la Colonilla, obnovio je dvorac u neopalladijskom stilu 1810. godine te njegovo arhitektonsko nasljeđe i dalje zadivljuje izgledom svoje posjetitelje.


Značaj Bordeauxa pa tako i Château Margauxa potvrđen je i službeno 1855. godine kada je na zahtjev cara Napoleona III. napravljena klasifikacija vinskih položaja (imanja) Médoca i Sauternesa. Ta klasifikacija stoji i dan danas, a dijeli imanja sukladno položaju i kvaliteti. Upravo ta najprestižnija imanja podijeljena su u pet najprestižnijih kategorija, Premiers Crus (1. rast), Deuxièmes Crus (2. rast), Troisièmes Crus (3. rast), Quatrièmes Crus (4. rast) i Cinquièmes Crus (5. rast). Upravo u prvi rast tj. u Premier Grand Cru Classé uvršteno je imanje Château Margaux zajedno s još četiri prestižna imanja tj. u sam vrh kvalitete Bordeauxa i svijeta.


Foto: Manuela Plohl


U XIX. stoljeću suočio se Château Margaux, zajedno s brojnim imanjima Europe, s ekonomskim izazovima te bolestima vinove loze, ali izdržao je i preživio.


Alexandre Aguado bio je jedan od vladara imanja kroz 19. st., a kako je ujedno bio i mecena slavnog skladatelja Rossinija, tako je nastala pjesma pod nazivom Château Margaux. No nije to jedina umjetnička tvorevina na koju je ovo imanje poticalo, dapače, imanje i vino bili su neprekidna umjetnička inspiracija tijekom stoljeća slave.


Godine 1977. imanje kupuje grčka trgovačka obitelj na čelu s Andre Mentzelopoulosom koji pokreće najveću transformaciju. Snažno investira uvodeći inovacije u vinogradu i u podrumima. Njegova kći, Corinne Mentzelopoulos, nastavila je ovo slavno putovanje 1980. kada joj je otac umro te je prošla kroz sve izazove i postala jedina dioničarka 2003. godine pronoseći slavu imanja i vina širom svijeta. Upravo nekoliko dana prije našeg posjeta imanju Corinne se povukla s vodeće pozicije u korist svoje dvoje djece, Alexisa i Alexandre, koji će nastaviti voditi imanje, nadajmo se podjednako uspješno kao njihova majka. U ovom trenutku imanje raspolaže s 87 hektara vinograda za crvena vina i 12 hektara za bijela vina.


Vina Château Margaux


U bordoškoj je maniri imati prvo vino i ujedno najprestižnije vino imanja, te drugo, sekundarno, nešto nižeg cjenovnog i kvalitativnog ranga. Château Margaux inicira stvaranje i trećeg vina 2013. godine kada je ujedno predstavljeno svijetu. Imanje posvećuje ogromnu pažnju održivosti i prirodnim principima, a ujedno sustavno eksperimentiraju s biodinamikom. Introducirali su i sustav za autentifikaciju boca vina s ciljem borbe protiv falsifikata na tržištu. Sve boce Château Margaux, Pavillon Rouge du Château Margaux i Pavillon Blanc du Château Margaux označene su od 7. ožujka 2011. godine sigurnosnim sustavom s mjehurićima koji omogućuje provjeru autentičnosti. Ujedno imanje ima vlastitu bačvariju u kojoj po tradiciji proizvode vlastite bačve za vino.


Tijekom posjete ovom legendarnom imanju i tijekom našeg boravka u Bordeauxu kušali smo berbe 2015. te 2011.


Foto: Chateau Margaux, 2015./Manuela Plohl


Prvo vino imanja tj. prva etiketa kuće odnosno sam Château Margaux veliko je vino kuće. Još od 17. stoljeća priznato je kao jedno od najvećih vina svijeta. Velike berbe ovog vina nerijetko su ujedno najskuplja vina svijeta koja se prodaju na slavnim svjetskim aukcijama. Ovo vino odlikuje se sposobnošću impresije nepca. Château Margaux evoluira u boci čudesno i jedno je od najdugovječnijih vina svijeta.


Za 2015. godinu samo je 35 posto berbe ušlo u prvo vino, što je rekordno niska strogoća za berbu ovog standarda. Kombinacija Cabernet Sauvignona (87%), Merlota (8%), Cabernet Franca (3%) i Petit Verdota (2%) ističe se u ovom jedinstvenom vinu. U maniri je prepunoj tamnog bobičastog voća, duhana, cedrovine, decentnog drveta uz puno finese i elegancije, a opet tako snažno i moćno poput željezne šake u baršunastoj narukvici. Izrazito je voćno, a odlikuje se perfekcijom spremnom za velika odležavanja. Veliko vino iz velike berbe!


Godina 2011. je, pak, bila nešto teža godina i kišna, no na najboljem terroiru Bordeauxa uvijek se može istaknuti kvaliteta, pa tako je bilo i s ovom berbom. Samo 38 posto berbe išlo je u prvo vino, a od toga Cabernet Sauvignon dominira s 86 posto uz Merlot (10%) te Petit Verdot (2%) i Cabernet Franc (2%). Château Margaux 2011. smatra se najkoncentriranijim vinom koje su ikada proizveli, no za razliku od 2015. prepuno je tercijarnih aroma. Punog tijela, izrazito dugog završetka u ustima, s kombinacijom tamnih bobičastih aroma, mesnatosti i prepun šumske tercijarne aromatike. Vino koje ne bih odležavala tako dugo kao 2015. godine, već bih rekla da je fokus kod ovog vina usmjeren na nešto skoriju konzumaciju.


Foto: Barrique sala za odležavanja/Manuela Plohl


Drugo, treće i četvrto vino


Druga etiketa kuće nosi naziv Pavillon Rouge du Château Margaux za crveno vino odnosno Pavillon Blanc du Château Margaux za bijelo vino. Proizvodnja drugog vina potječe još od XVII. stoljeća, a kroz povijest prodavano je pod imenom Château Margaux 2ème vin. Tek 1908. godine crveno drugo vino imanja dobiva stalno ime Pavillon Rouge du Château Margaux. S obzirom da smo rekli kako trećina berbe ide u prvo vino, oko 30 posto ide u Pavillon Rouge, te je ostatak podijeljen između trećeg i četvrtog vina. Kvaliteta Pavillon Rouge je i dalje iznimno visoka, te bi ovo vino koje je ovdje druga etiketa, na nekom drugom imanju bilo klasificirano kao prva etiketa. Nema, dakako, istu snagu kao i prvo vino, no vrlo je slične stilistike i okusa. Ova vina spremna su za konzumaciju nešto ranije, ali i dalje imaju izvrsni potencijal za starenje desetljećima, posebice Pavillon Rouge iz izvrsne 2015. godine koji smo kušali i koji nas je oduševio gotovo više negoli prvo vino imanja, iz 2011. godine.


Treće vino tj. Margaux du Château Margaux također se odlikuje preciznošću i elegancijom u maniri kuće, nižeg je cjenovnog ranga (koji je i dalje skup), no zastupljeno je samo u limitiranoj ediciji u restoranima širom Francuske te ponešto u inozemstvu.


I tako dok Château Margaux ostaje na čelu vinskog svijeta, kontinuirano stoljećima oduševljava entuzijaste diljem svijeta.


Naš posjet Château Margaux nije tek običan susret s vinarijom; to je susret s poviješću, strašću i jedinstvenošću. Kroz prostrane aleje stoljetnih platana koraci otkrivaju priču koja seže u XII. stoljeće, gdje svaki vinograd ima svoju ulogu u rapsodiji okusa njihovih vina.


Foto: Tasting Chateau Margaux vina/Manuela Plohl


Ispijanje ovih vina postaje poput otvaranja dragocjene arhive neprocjenjivih trenutaka. Svaki gutljaj je poput otključavanja vrata koja vode u vremenski tunel, povezujući nas s vještinom generacija koje su oblikovale ovu čarobnu tekućinu. To nije tek degustacija; to je putovanje kroz vrijeme gdje svaka bočica čuva priču, a svaki okus izražava pažljivo čuvanu tradiciju.


Château Margaux nije samo simbol vrhunskih vina, već rijetkog i neprocjenjivog, a posjet ovoj vinariji je susret s čarolijom koja traje stoljećima.


Baš kao što svaka vinarija ima svoju priču, Château Margaux ima svoju legendu, uklesanu u svaki vinograd i svaku bocu. Sjećanja na ovo iskustvo postaju poput dragocjenog blaga koje nosimo sa sobom, jer nema ničega sličnog, apsolutno ničega na svijetu, što se može usporediti s jedinstvenim sjajem Château Margauxa!