Nedjelja, 15. prosinca 2024

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

uspješna maslinarska obitelj

U novom masliniku pronašli odmor, razonodu i obvezu

Autor: Marijan Tomac

06.04.2023. 13:18
U novom masliniku pronašli odmor, razonodu i obvezu

Foto: Marijan Tomac



Maslinarstvo zadarskog kraja postaje prepoznatljivo ne samo na lokalnom i regionalnom području, već i na svjetskoj maslinarskoj sceni. Brojni suvremeni nasadi maslina vidljivi su na svakom koraku, a na brojnim maslinarskim manifestacijama ulja s našeg područja dobivaju najviša odličja.


Na jubilarnom, 25. Međunarodnom susretu maslinara i uljara Noćnjak koji je održan prošlog vikenda u Tučepima ulje Nedjeljka Jusupa osvojilo je priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti.


Sve je počelo prije 13 godina kada je podigao maslinik sa 120 stabala u rodnom Briševu. Točnije, počelo je 2010. kada je Ivan Jusup iz Briševa odlučio svoju očevinu podijeliti svojim nasljednicima, kćerki Anki te sinovima Omeru i Nedjeljku. Nedjeljka je dopao komad zemlje, točnije njiva Barabuša gdje su on i njegov sin Ivan, u suglasju s ocem i didom Ivanom, odlučili posaditi masline. Primatelji zemlje prionuli su poslu. Iskrčili su korov i pozvali struku tj. moju malenkost da odredi što, kako i kada treba raditi.


Duboko ocijeđeno tlo




Na ovoj njivi je duboko ocijeđeno tlo blago nagnuto, pa je tako da prvo trebalo uraditi rigolanje tijekom kolovoza. Ono malo kamena na gornjem kraju parcele će se pokupiti i kasnije poslužiti za gradnju suhozida, savjetuje struka.


– Ma kakvo rigolanje, tko je u Briševu ikad rigolao za sadnju maslina, uzbunio se barba Ive. – Moji rođaci su naručili bager koji je iskopao rupe i u njih posadili masline. Eno ih rastu. Ili rupe ili nema maslina, rezolutan je bio barba Ive.


Što je preostalo nego upornim razgovorom objasniti prednost rigolanja nad kopanjem sadnih rupa.


– Pa dobro kad ste odlučili rigolati, obavite ga, ali tu od maslina neće biti ništa. Pozvat ću rođaka jer on ima veliki traktor i plug pa neka bude po vašem, popustio je barba Ive.


Stigao je njegov rođak s traktorom željnim generalnog remonta snage 100 konja i jednobrazdnim plugom. Nejak je to traktor ikoji ima mali plug. Dobar je za pošuljati travu i orati za krumpir i četrune. Potegnuo je taj rođak dvije, tri brazde, a barba Ive hoda po njima i klima glavom.


– Nije to posa, ajde ti reci koliko je tvoj trošak, što si doša i brljao po zemlji pa idi kući. Treba nešto bolje i jače da brazda bude duboka 60 i više centimetara. Ajde pozovite onog vašeg iz Škabrnje da obavi posao, ali upamtite, neće li biti dobro potirat ću ga prije nego napravi dvi brazde, govori barba Ive.



Stiže potom moj prijatelj Ročko s traktorom od 200 i malo više konja, plugom rigolerom i zapara brazdu u briševljanskoj zemlji. Redaju se brazde, a barba Ive koraca po svakoj, a iz njih viri samo iznad pojasa.


– Moram priznati da čovjek zna posa, a ima i moćni stroj. Svaka mu čast, priča barba Ive.


Vrijeme je za odrediti sortiment maslina koje će se posaditi. Sjedamo za stol i dogovaramo se. Pitamo barba Ivu što on predlaže.


– Ako se mene pita ja bih stavio sve Oblice i gdje po koju Drobnicu. Talijanke rode, ali njihovo ulje nije za nas. Ono pali, a kada mene ulje u grlu pali nemam volje niti kušati ga, kaže Ive.


Prihvatili smo što did kaže pa smo donijeli odluku.


Didove Oblice


– Od 120 sadnica maslina koje ćemo posaditi 30 će ih biti Oblice za dida, a ostale sorte će biti prema onom kako preporuča struka, rješava problem sortimenta unuk Ivan.


Posao sadnje je obavljen uz pomoć rođaka i prijatelja. Barba Ive je tada na leđima imao više od 80 godina, tako da nažalost nije kušao ulje s unukovih maslina. Napustio nas je 2012. godine.


Nedjeljko i Ivan našli su u masliniku odmor, razonodu i obvezu. Nabavili su priručnu mehanizaciju, postavili montažnu kućicu za alat i naravno sagradili komin jer ako nemaš komina neće ti prijatelji ni doći. Masline su iz godine u godinu sve više stasale. U početku su davale skromne, a kasnije sve veće količine plodova iz kojih je poteklo ekstra djevičansko maslinovo ulje.


– Kod podizanja maslinika, formiranja uzgojnih oblika i pri primjeni agrotehničkih mjera savjetovao sam se s maslinarskom strukom. Berba maslina je, dakako, jedan od presudnih trenutaka u dobivanju maslinovog ulja visoke kakvoće.


Kako je u masliniku zastupljen veći broj sorti različite duljine vegetacije i roka sazrijevanja, tako i berba počinje s najranijim sortama, a završava s najkasnijim. Kad su stabla porasla pustili smo da u masliniku naraste trava, što je kod mojih Briševljana izazvalo čuđenje jer tradicija je u Briševu da se oko maslina okopava ili freza.


Obavljamo samo ono najnužniju zaštitu maslina jer položaj maslinika na brigu ponad zaselka Grusi je takav da sa sjevera gleda u Velebit, a s juga na otok Ugljan. Položaj omogućava dobro strujanje zraka izazvano laganim povjetarcem, što smanjuje razvoj bolesti i pomaže kod cvatnje i oplodnje, pojašnjava maslinar Jusup dodajući kako su tamo noći hladne, a dani vrući, što također pridonosi kvaliteti plodova.


– Svaka sorta bere se u optimalnom stadiju zriobe i ono što je po danu ubrano u noći se preradi u ulje pojašnjava Nedjeljko tajnu kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje je ove godine na Noćnjaku u svojoj kategoriji ocijenjeno s najvišim odličjem.