ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Preporuke Savjetodavne službe

Treba zaštititi masline i lozu

Autor: Jelena Sedlak

14.09.2023. 16:16
Treba zaštititi masline i lozu

Foto: OLIVEOILTIMES.COMOborine koje su pale u znatnoj količini dovele su do punjenja plodova, te su takvi plodovi dobar medij za polaganje jajašaca i zarazu pa se maslinare upućuje na praćenje populacije maslinine muhe žutim ljepljivim pločama (prag štetnosti dvije muhe po žutoj ljepljivoj ploči/tjedno i/ili pregledu plodova najviše do 10 posto aktivnih uboda).


Po prelasku praga štetnosti savjetuje se primjena metode zatrovanih mamaca kojom suzbijamo odrasli oblik maslinine muhe. Za tu namjenu preporuča se primjena gotovog mamca trgovačkog imena Success bait (spinosad sa atraktantom) koji je prihvatljiv u ekološkoj proizvodnji.


Kurativno tretiranje (cijelog nasada) je opravdano kada je zaraženo 10 – 15 posto plodova. Prema FIS-bazi MP https://fis.mps.hr/trazilicaszb/ registrirani su pripravci za suzbijanje maslinine muhe na osnovi flupiradifurona (trgovački naziv Sivanto prime) i deltrametrina (trgovački naziv: Decis 2,5 EC, Decis 100 EC, Poleci plus, Scatto, Rotor super, Demetrina 25 EC).
Po potrebi mogu se koristiti i lovke za masovni izlov, poželjno bi bilo koristiti ih u više maslinika da se pokrije šire područje, kao što su: Karatetrap B, Conetrap bactrocera i dr.


Povoljni su uvjeti za infekcije uzročnikom bolesti paunovo oko (Spilocaea oleagina), pa se masline mogu tretirati nekim od fungicida kraće karence kao što su Serenade aso, Neoram, Airone SC koje mogu koristiti i ekološki maslinari, te još Syllit 544 SC i dr. registrirane pripravke kraćih karenci.


Obilna kiša koja je padala može značajno utjecati i na pojavu i širenje uzročnika bolesti vinove loze – sive plijesni (Botritys cinerea). Stoga bi bilo dobro zaštititi nasade s jednim od dozvoljenih pripravaka: CANTUS ili SWITCH 62,5 WG ili neki drugi prema Fitosanitarnome informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).


Tretman valja izvršiti samo u zoni grožđa. Pritom je nužno strogo voditi računa o rokovima berbe i karenci.