Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

O TOME SE GOVORI

Pred nama je razdoblje cvatnje maslina. Iznimno toplo proljeće ubrzalo vegetaciju

Autor: Marijan Tomac

18.04.2024. 13:31
Pred nama je razdoblje cvatnje maslina. Iznimno toplo proljeće ubrzalo vegetaciju

Foto: Marijan TomacIznimno toplo proljeće ubrzalo je vegetaciju za najmanje petnaestak dana. Masline su se bogato okitile resama. Još samo da dobro prođe cvatnja, pa će ulja biti u izobilju, govori mi maslinar iz Pridrage koji upravo ovih dana orezuje masline.


– Nisam prije imao vremena za orezivanje, a sada je lakše jer se vidi koja grana ima, a koja nema rese. Mada je teško odrezati granu na kojoj su rese, ali ako se mora da bi se prorijedila krošnja, tada to nije teško, priča ovaj maslinar.


Najveći broj maslina je orezan, ali za rezidbu još uvijek nije kasno. Maslina se može rezati do trenutka pune cvatnje. Nakon trenutka pune cvatnje, rezidbom bi se odbacilo tkivo za koje su već mobilizirani biogeni elementi i rezerve ugljikohidrata, što bi bilo čisto rasipanje hranidbenih resursa. Kasna rezidba sama po sebi ne šteti stablu, ali znatno umanjuje vegetativni porast i godišnji prirast grana.
Pred nama je period cvatnje maslina koji će uslijediti ranije nego u prosječnoj godini. Prvi je to test masline na to kakav će biti ovogodišnji urod. Da bi se cvatnja i oplodnja što bolje odvijali, uz povoljne vremenske prilike je vrlo važno ima li maslina na raspolaganju sve ono što je potrebno za odvijanje ove delikatne faze rasta i razvoja.


Zaštita od maslinova moljca


U vremenu cvatnje maslina mora imati na zalihi dovoljno hranjiva, prvenstveno bora fosfora i dušika koji djeluju na razvoj prašnika, količinu polena i oplodnju. Zbog toga u samom početku cvatnje treba obavezno obaviti prehranu putem lista s gnojivima koja sadrže ova hranjiva.


Na njihovu bolju učinkovitost djeluju biostimulatori koji su prirodne aminokiseline, kojih ima u svakoj maslini, ali u malim količinama. Osobito su dobri u stresnim situacijama, a to je upravo sada.


Uz prskanje maslina folijarnim gnojivima i biostimulatorima, treba obaviti zaštitu od prve generacije maslinovog moljca koji se redovito javlja. Pritom treba koristiti neke od dozvoljenih insekticida.Nadolazeći hladni val usporit će vegetaciju, ali teško je predvidjeti koliki će biti pad temperatura. S obzirom na prethodno razdoblje kada su temperature bile visoke čak i za ljeto, a more se zagrijalo do te razine da i zimogrozni kupači ulaze u njega, nije za očekivati pojavu slane, ali nikad ne reci nikad.


Slana bi, dakako, imala negativan utjecaj na sve poljoprivredne kulture, ali u prvom redu stradali bi vinogradi.


Kiša koju najavljuju meteorolozi dobro bi došla svim poljoprivrednim kulturama. Vinova loza, ovisno o položaju je različito razvijena, od tek otvorenih pupova do mladica veličine deset i više centimetara. Temperature iz dana u dan rastu čime se stvaraju uvjeti za razvoj bolesti. Posljednja kiša pogodovala je razvoju gljivičnih bolesti. To vinogradari znaju pa su pohrlili u vinograde da obave zaštitu.


Bolest crna pjegavost je sve prisutnija u našim vinogradima. Vrijeme je za njeno suzbijanje. S porastom temperature nakon prolaznog hladnog vala, kao i zbog vlage, stvorit će se uvjeti za razvoj plamenjače i pepelnice, pa će se trebati protiv njih boriti.


Plijevljenje vinove loze


Plamenjača ne prijeti samo vinovoj lozi, već i krumpirima. Zbog toga je potreban oprez, tako da s pojavom prvih uljanih pjega na naličju lista treba početi sa zaštitom. Vinogradari, uz zaštitu, trebaju, dakako, ovih dana obaviti i plijevljenje loze.


Plijevljenje je delikatan i odgovoran posao. Plijevljenje mladica predstavlja odstranjivanje cijelih mladica koje su nepotrebne za rodnost. Nazivamo ga još i druga rezidba, odnosno korekcija reza. Ovim zahvatom »reza u zeleno« odstranjuju se mladice na starom drvu koje troše hranjiva i nerodne mladice koje se razvijaju iz zimskih pupova na rodnom drvetu.


Plijevljenje se obavlja dva puta tijekom vegetacijske sezone. Prvi put se obavlja kada su mladice dostigle dužinu 15-20 cm, a drugi puta 10-ak dana pred cvatnju i to istovremeno s vezanjem ili pinciranjem rodnih mladica. Poželjno je da se obavi što ranije dok su mladice što manje i potpuno zeljaste, kako bi rane bile manje i lakše zarasle.Prilikom plijevljenja mora se paziti da se ostave mladice koje bi mogle poslužiti za obnovu loze ako je došlo do oštećenja rodnih dijelova čokota. Korist od plijevljenja je višestruka, budući da se na trsu bolje razvijaju i lakše dozore mladice koje nam trebaju za drugu godinu, a zaštita je olakšana, pa je samim time i grožđe zdravije.


Kultivacija vinograda


Osim plijevljenja, vinogradari obavljaju kultivaciju vinograda kako bi sačuvali vlagu u tlu i spriječili rast korova.


Ovog proljeća breskve su se više nego odlično oplodile. Čak i previše, saznajemo od Josipa Mijaca koji sa suprugom Mirom i unukom Kristijanom obavlja prorjeđivanje bresaka. Ovaj posao će im se otegnuti, budući da nemaju dovoljno radnika.


– Još ništa nije kasno, budući da su u našem nasadu zastupljene sorte različitih rokova zrenja. Imamo sorte koje će prispjeti za berbu početkom lipnja, pa do onih koje se beru tek u rujnu. Ove za berbu u rujnu najtraženije su, ali ih je i najteže sačuvati od bolesti, otkriva Josip.


Posao prorjeđivanja plodova bresaka jedino je moguće obaviti ručno. Kod jabuka postoje kemijski pripravci koji svojim djelovanjem izazivaju opadanje viška plodova koji su u kiticama.


– Kod bresaka plodovi su pojedinačno i moraju se ručno prorjeđivati. Ako bi se ostavili svi plodovi bili bi sitni, a takve tržište ne prihvaća. Međusobna udaljenost plodova na grančici mora biti oko deset centimetara, pojašnjava tehnologiju prorjeđivanja gospođa Mira.


U srijedu je bio blagdan svetog Paškala te je bio red otići u Tinj na feštu. Uz dobar bokun janjetine neće nedostajati druženja i razgovora o izbornim rezultatima, ali dakako i poljoprivrednih tema, među kojima je maslinarstvo na prvom mjestu.