Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SVJETSKI KONGRES

Poljoprivreda je ključ rješenja za globalnu krizu vode i prehrambenu sigurnost

Autor: Ranka VOJNOVIĆ/ Agroklub

21.09.2023. 21:00
Poljoprivreda je ključ rješenja za globalnu krizu vode i prehrambenu sigurnost

Foto: DUŠKO MARUŠIĆ ČIČIGovoreći na 18. Svjetskom kongresu o vodama u Pekingu, u Kini, Maria Helena Samedo, zamjenica generalnog direktora Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), je rekla da poljoprivreda može pomoći u očuvanju svjetskih vodnih resursa koji su značajno pod stresom i osigurati da ih imamo dovoljno za jelo i piće.


Navela je da povećanjem efikasnosti, smanjenjem negativnih utjecaja i ponovnom upotrebom otpadnih voda, poljoprivreda drži rješenje za globalnu krizu te ima ključnu ulogu postizanja globalne prehrambene i sigurnosti vode, odnosno ciljeva Agende za održivi razvoj 2030.


Naime, poljoprivreda je odgovorna za više od 70 posto globalne upotrebe slatke vode, a njezina dostupnost za proizvodnju hrane je u velikoj mjeri ugrožena smanjenjem resursa, klimatskim promjenama i upotrebom za druge svrhe.
Samedo je navela niz inicijativa koje FAO poduzima kao dio svog programa. Neki od njih se fokusiraju na integrirane vodne resurse za poljoprivredu i prehrambenu sigurnost, globalni dijalog o njezinom posjedu, a da bi se istražilo kako prepoznati neformalne i uobičajene korisnike te na pravičniji i precizniji način obračunala potrošnja.


Tu su i nacionalne mape vodnih tokova, što bi bila podrška zemljama članicama u razvoju, globalna procjena potreba i potencijala za navodnjavanjem, ali i globalna procjena utjecaja poplava na poljoprivredu i ruralna područja te drugi ciljevi.


Prema Samedi, rješenja zasnovana na ekosustavima i održivom upravljanju prirodnim resursima ključni su za zaštitu kvalitete vode. Za sve je ovo, navodi, potreban okvir suradnje između vlada, međunarodnih organizacija, akademske zajednice, istraživačkih institucija, lokalnih zajednica i privatnog sektora.