
Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Prije 20-ak godina na području Republike Hrvatske proizvodnja sjemenskog krumpira odvijala se na površinama od oko 230 hektara, dok današnja proizvodnja iznosi 24 ha s tendencijom smanjivanja te nam prijeti prestanak sjemenske proizvodnje krumpira.
Upravo kako bi izbjegli sudbinu proizvodnje sjemenske šećerne repe, budući da nemamo vlastite sjemenske proizvodnje te se u merkantilnoj proizvodnji oslanjamo na »uvozno« sjeme, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu pokrenulo je projekt ozdravljivanja autohtonih sorti krumpira i njihovo uvođenje u sjemensku proizvodnju.
U projekt su uključeni i stručnjaci Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, kao i stručnjaci s Kmetijskog inštituta Slovenije, na čijem se institutu i odvija proces ozdravljenja i pripreme za sjemensku proizvodnju. Slovenskim stručnjacima su dostavljeni uzorci (gomolji) autohtone sorte Koravac, s ciljem da tamošnji stručnjaci dostavljeni materijal očiste od virusa i umnože u dostatnoj količini kako bi mi u 2025. godini posadili prve zdrave gomolje ove autohtone hrvatske sorte.
Na poziv slovenskih kolega djelatnici Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište, Sektora za fitosanitarnu politiku, kao i djelatnici Hrvatska agencije za poljoprivredu i hranu sudjelovali su na radionici pod nazivom »Certificiranje nasada sjemenskog krumpira« koja se održavala u Ljubljani, na pokusnim poljima Kmetijskog inštituta Slovenije, kao i na privatnim poljoprivrednim gospodarstvima koja se prvenstveno bave proizvodnjom sjemenskog krumpira u Republici Sloveniji. Za jesen je planiran drugi dio radionice pod nazivom »Tehnologija proizvodnje i skladištenje sjemenskog krumpira«, nakon čega će hrvatski stručnjaci steći uvid u cjeloviti proces proizvodnje sjemenskog krumpira i moći će stečena znanja primijeniti na nacionalnom području.
Prema prvim podacima slovenskih kolega autohtona sorta krumpira Koravac pokazuje visoku produkciju gomolja po biljci (cimi), kao i izuzetnu otpornost na Y virus krumpira (PVY), što je veoma važno u sjemenarskoj proizvodnji krumpira.
U ovom trenutku hrvatski stručnjaci i poljoprivredni proizvođači provode aktivnosti oko pripreme terena za sadnju zdravih gomolja na tri različite lokacije u Republici Hrvatskoj, koje su predložene na temelju stručnih zahtjeva i zakonskih odredbi za proizvodnjom sjemenskog krumpira najviše kategorije.
Također, u administrativnoj proceduri je i priprema potrebne dokumentacije koja će omogućiti upis predmetne sorte na sortnu listu te njenu proizvodnju i prodaju na nacionalnom tržištu.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
dobio novčanu kaznu
Na autocesti kod Pristega vozio brzinom od 213 kilometara na sat
Crna Kronika
ozbiljne prijetnje
Od muškarca na zadarskom području dvojica pokušala iznuditi više tisuća eura
Zadarski prsten
Dani općine Starigrad
Čavić: Posebno razdoblje kada slavimo povezanost i našu bogatu tradiciju
Zadar
dogovoren sastanak
OBRAT Vozači Liburnije ipak će pregovarati o plaći, štrajk zasad na pauzi
Zadarski prsten
ostanak mladih obitelji
Vrijedan projekt rekonstrukcije škole u Ražancu ide dalje
Zadar
GODINA JUBILEJA
FOTO Održana središnja proslava Jubilejske godine, donosimo veliku fotogaleriju
Zadar
NE SKRIVA NEZADOVOLJSTVO
‘TO NIJE PRAVEDNO’ Građanin ogorčen zbog cijena stanova u Zadru: ‘Vlasnici iskorištavaju priliku…’
Scena
ODUŠEVLJENI SILVIJOM
Gledatelji Braka na prvu puni hvale za Zadranku: ‘Silvija je žena baš onakva kako treba biti…’
Košarka
MARKO BUTIĆ
VIDEO Bivši vođa Tornada o zlatnim danima zadarskog sporta: ‘Košarka je u Zadru doručak, ručak i večera’
Scena
OGLAS NA FACEU