Foto: Pexels
Patlidžan (Solanum melongena) je povrće koje preferira toplu klimu i sunčana područja, što ga čini idealnim za uzgoj u primorskoj Hrvatskoj, gdje su temperature tijekom ljeta stabilne i visoke.
Međutim, zbog svoje osjetljivosti na niske temperature, sadnja patlidžana zahtijeva pažljivo planiranje, a sjetva i sadnja obično se obavljaju u drugoj polovini proljeća, nakon što prođe opasnost od mrazova.
Patlidžani zahtijevaju toplo, dobro drenirano i humusno tlo.
Tlo bi trebalo biti blago kiselo ili neutralno (pH 6–7) jer previše kiselo ili previše bazično tlo može negativno utjecati na rast biljke. Prije sadnje, tlo treba obogatiti kompostom ili zrelim stajskim gnojem, koji će pružiti potrebnu hranjivost biljci.
Dobro je također dodati perlit ili šljunak za poboljšanje drenaže jer patlidžani ne podnose zadržavanje vode u tlu, što može dovesti do truljenja korijena.
Patlidžan se obično sije unutar kuće ili staklenika krajem veljače ili početkom ožujka jer klijanje sjemena zahtijeva temperaturu 25-30°C. Sjeme se sije u male posude, a nakon što presadnice narastu i razviju nekoliko listova, spremne su za presađivanje.
U primorskoj Hrvatskoj, presadnice se u otvoreni teren preseljuju krajem svibnja ili početkom lipnja, kada su temperature stabilne i prošla je opasnost od mrazova.
Za optimalan rast, patlidžan se sadi u redove, a razmak između biljaka treba biti oko 50-60 cm, dok između redova ostavite 80-90 cm. Ovo omogućuje biljkama dovoljno prostora za širenje i sprječava gužvu koja može ometati cirkulaciju zraka.
Biljke treba saditi na sunčanom i zaštićenom mjestu jer patlidžan zahtijeva najmanje od 6 do 8 sati izravnog sunca dnevno.
Patlidžani trebaju redovito zalijevanje, ali je važno izbjegavati prekomjerno zalijevanje jer previše vode može izazvati truljenje korijena. Idealno je zalijevati biljke u jutarnjim satima kako bi se spriječila pojava bolesti uzrokovanih visokom vlagom.
Također, tijekom vegetacije, patlidžane treba prihranjivati bogatim tekućim gnojivima koje sadrže kalij i fosfor, što poboljšava kvalitetu plodova i potiče rast.
Patlidžan je spreman za berbu obično od srpnja do rujna, ovisno o vremenskim uvjetima. Plodovi se beru dok su još mladi i čvrsti jer stariji plodovi mogu postati gorki i drvenasti. Prilikom berbe, potrebno je pažljivo koristiti oštre alate kako bi se izbjegla oštećenja biljke.
Autor: Life
najnovije
najčitanije
Hrvatska
odgovor srbijanskom ministru
Ministarstvo branitelja poslalo poruku Srbiji: “Prestanite sanjati san o velikoj Srbiji”
Zadar
pet vijesti dana
PREGLED DANA Evo što je obilježilo četvrtak u Zadru i županiji
Hrvatska
HANFA BLAGA
Bivša ministrica zbog nezakonitog trgovanja dionicama Podravke kaženjena samo upozorenjem
Zadar
sajam i humanitarna akcija
Učenici Medicinske škole u više su navrata humanitarnim akcijama pokazali veliko srce, sada je red na nama
Hrvatska
vanjski poslovi
VERBALNA AGRESIJA Grlić Radman oštro osudio izjave iz Srbije
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Županija
Stari problem