Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pitanje čitatelja

Orezuje li se drijen?

Autor: Jelena Sedlak

12.01.2023. 16:25
Orezuje li se drijen?


Imam lijepo stablo drijena u vrtu, ali sam iz raznih izvora čula da se ono ne orezuje, je li zaista tako ili ga ipak treba orezivati, pita naša čitateljica iz Viškova.


Drijen (Cornus mas), gotovo je već zaboravljeno voće, ali ga nikako ne bismo trebali takvim smatrati. Kod nas ovo listopadno drvo ili grm raste samoniklo i slično kao i lovor, većinom ima dekorativnu ulogu, no njegovi plodovi imaju veliku ljekovitu i prehrambenu vrijednost.


Drijen je vrlo prilagodljiv i može rasti svuda, no ne više od 6 metara. Cvjeta u veljači i ožujku i to prije listanja, žutim cvjetićima skupljenim u štitaste cvatove. Najviše se može sresti na suhim i sunčanim te kamenitim stranama svijetlih listopadnih šuma i to do čak 1.300 m nadmorske visine. Plod mu je vrlo dekorativan, duguljast i jarko crvene boje te ugodnog kiselkastog okusa, a dozrijeva početkom jeseni. Treba ga sušiti na suncu ili umjerenoj toplini.
Divlje iznikli drijen daje oko 10 kg po biljci, a kultivari drijena rode 20 do 50 kg po biljci. Kako je vrlo otporan na bolesti i štetnike, idealan je za ekološki uzgoj.


Razmnožavanje je najuspješnije kalemljenjem na spavajući pupoljak krajem srpnja i početkom kolovoza. Moguće je razmnožavati ga i položenicama kada pupoljci nabubre, što je krajem ožujka i početkom travnja, ali i tijekom jeseni.


Najbolje vrijeme za orezivanje drijena je krajem veljače i početkom ožujka, nakon cvatnje. Režite samo kad zaobljene grane dodiruju zemlju i tamo puštaju korijenje. Izrežite preduge izbojke na vrh luka, te izrežite oštećene i osušene grane. Uklonite izbojke koji su usmjereni u unutrašnjost grma ili koji rastu poprečno. Izrežite pretjerano duge grane koje su savijene k tlu za polovicu.


Čisti rez ključ je uspjeha kod orezivanja drijena. Sva oštećenja nastala neurednom rezidbom savršena su meta za patogene i štetnike. Alat za orezivanje mora biti dezinficiran alkoholom. Odaberite točku presjeka na udaljenosti od 4 do 6 mm iznad para pupova okrenutih prema van. Držite škare pod blagim kutom, okrenute prema suprotnim pupoljcima. Ako se vaš drijen previše raširi, najbolje je orezati neželjene izbojke ljeti, jer rez usred vegetacijskog razdoblja značajno slabi rast. Izrežite sve izbojke u razini tla.


Drijen posljednjih godina ponovo postaje popularan jer ne samo da lijepo izgleda u vrtu, već je i izuzetno ljekovit. Plodovi drijena sadrže veliku količinu antioksidansa pa se smatra da su dobra prevencija nastanku tumora i srčanih bolesti. Antocijani iz plodova imaju antioksidacijska i protuupalna svojstva. Drijen još sadrži i šećere, sluz, organske kiseline i pektine. Vrlo je bogat izvor vitamina C, te ovisno o genotipu i podrijetlu, može sadržavati i do dva puta veću količinu u odnosu na plod naranče.


Plod i kora se piju kao čaj, kao lijek protiv bolesti crijeva i groznice, protiv proljeva. Od zrelih plodova priprema se ukusan pekmez, voćni sok i vino. Od plodova drijena peče se rakija. Od sjemenki drijena može se dobiti vrlo mala količina jestivog ulja. Pržene i zatim mljevene sjemenke mogu se koristiti kao zamjena za kavu.