Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

O TOME SE GOVORI

Nema dobre, lake i brze rezidbe bez kvalitetnog alata

Autor: Marijan Tomac

08.02.2024. 19:58
Nema dobre, lake i brze rezidbe bez kvalitetnog alata

Foto: Marijan TomacNekoliko prošlih dana vremenske prilike omogućuju rad na otvorenom. Iako su jutarnje temperature u Ravnim kotarima debelo u minusu, dnevne dosežu do 15 stupnjeva Celzijusa. Česta pojava dugotrajne rose i magla smanjuju dnevne poljoprivredne aktivnosti. Ipak treba prionuti poslovima, budući da nitko sa sigurnošću ne može prognozirati kakve će biti vremenske prilike u nadolazećem periodu.


Vrijeme je rezidbe vinograda, a rezidba maslina je pred vratima. Nisu niti povrćari bez posla, pogotovo na otocima. Profesor Davor Vidaković, aktivni umirovljenik iz mjesta Ugljan na tom otoku, prije nekoliko dana posadio je u vrtlu deset kilograma krumpira. Moja svastika Jadranka prošlog je vikenda na Pašmanu je posadila biže i mrkvu strogo se pridržavajući plodoreda.


– Na otok nije pristigao samo domaći svijet, već i vikendaši. Budući da je još uvijek u kontinentalnim krajevima hladno i maglovito vrijeme, došao sam obnoviti stare masline koje sam kupio u Neviđanima, govori Davor Hadjić iz Markuševca pored Zagreba dodajući kako ima mali maslinik od dvadeset stupi maslina koje su stare više od pedeset godina.


Zahtjevna obnova maslinika
– Posljednjih nekoliko godina nitko ih nije uređivao. Krošnja je otišla nebu pod oblake, sva je obrasla, te sam u dogovoru sa stručnjacima uz pomoć oca Vlade prionuo na posao. Kako bih naučio sve o obnovi maslina koristio sam se podacima s interneta, kao i stručnu literaturu. Ali došavši u maslinik vidio sam da je svaka maslina priča za sebe. Na sreću upoznao sam magistra Tomca koji je odvojio vrijeme da me poduči kako obnoviti masline, govori Davor pojašnjavajući kako je kod nekih maslina trebalo samo prorijediti grane i spustiti visinu krošnje.


– Kod drugih maslina treba, pak, obaviti obnovu cijele krošnje, a kod jedne masline treba obaviti obnovu na panj. Mislio sam da će se odrezati nekoliko grana, a sada kada je posao pri kraju imam gotovo četiri metra drva i šleper maslinovih grana, što mi predstavlja problem, priča gotovo se žalećii ovaj maslinar.


Da bi se posao rezidbe kvalitetno obavio potrebne su tri stvari. Prvo je volja, drugo je znanje, a treće kvalitetan alat. Danas se putem mrežnih portala nudi svakojaki alat za rezidbu po različitim cijenama, od bagatelnih do onih da ti se zavrti u glavi. Kod nabavke alata treba znati zašto će služiti. Hoćeš li njime orezati dvije voćke na okućnici i nekoliko ruža ili će ti služiti za ozbiljan posao u vinogradu i masliniku. Staro pravilo, koje se može primijeniti i pri nabavci ovog alata, je da se za uložen iznos novca dobije i tolika razina kvalitete.


Kvalitetan alat nam omogućava da uradimo dobru rezidbu na najlakši i najbrži način. Za izvođenje rezidbe koristimo različite škare, noževe, ručne pile, baterijske i motorne. Alat koji koristimo treba biti lagan, da ne opterećuje ruku, da ne stvara žuljeve, da je prikladnih oblika s ergonomskim ručkama, kao i da je izrađen od kvalitetnih materijala. Mora biti oštar i da se lako oštri. Kada se kupuje alat ne treba štedjeti, budući da je jeftin nefunkcionalni alat najlošiji alat.


Redovito održavanje alata


Alat za rezidbu treba redovito održavati da bi dugo trajao i kako bi rad bio ugodan. Prije svake rezidbe alat treba dezinficirati. Nakon rezidbe alat je potrebno dobro očistiti i naoštriti. Oštrenje je povezano s veličinom nasada koji orezujemo i brzinom kojom se oštrica tupi. Tup alat za rezanje može oštetiti i zgnječiti grane koje se režu. Oštar alat prilikom rezidbe ne oštećuje drvo i rana od reza brže zarasta, budući da rana predstavlja vrata za ulaz uzročnicima bolesti.


Škare su osnovni alat u rezidbi. Postoje različite škare za različite namjene. Mogu biti namijenjene za rezidbu tanjih ili debljih grančica. Razlikujemo škare s jednom oštricom i s dvije oštrice. Za rezanje tanjih grančica, zelenih grančica i grančica koje još nisu potpuno odrvenjele, kao i za rezidbu vinove loze, najčešće se koriste škare s jednom oštricom.


Prilikom kupovine škara za održavanje voćnjaka, a tu spadaju i masline, potrebno je izabrati škare za voćarstvo, bez obzira imaju li jednu ili dvije oštrice. Treba znati da se voćarske škare s jednom oštricom razlikuju od vinogradarskih. Škare za ruže i vinogradarstvo nisu pogodne za rezidbu voćnih stabala. Pri kupovini i izboru škara savjetujte se s iskusnim rezačima. Uvjerite se da izabrane škare dobro rade, da odgovaraju veličini i obliku vaše ruke. Ako ste ljevak, izaberite one s centralnim hvatanjem kako bi izbjegli opterećenje zglobova.


Redovno oštrite alat. Samo oštar alat može napraviti ravan rez bez gnječenja drveta i stvaranja velikih rana.


Oni koji imaju veće nasade voća, maslina ili vinograda sve više koriste električne ili pneumatske škare za voćarstvo, vinogradarstvo i maslinarstvo, za orezivanje vinove loze, maslina i voćaka. Škare su lagane i imaju ergonomski dizajn, što ih čini jednostavnim za korištenje.


Akumulatorske pile za grane


Velike voćarske škare ili dvoručne škare imaju jednu ravnu oštricu koja naliježe na ravnu tupu oštricu. One su pogodne za rezidbu debljih grana do čak 4,5 centimetra debljine. Dugačke ručke omogućavaju snažan i lagan rez bez upotrebe velike snage ruku. Namijenjene su rezidbi debljih grana koje su tvrde i čvrste, pa ovdje ne dolazi do opasnosti od nagnječenja tkiva.


Pile su još jedan alat koji je obavezan kod rezidbe debljih grana. Pila može biti mala sklopiva lista duljine 20-25 cm ili velika s listom dugim do 35 cm. Prednosti voćarske pile su što nema luk, nego je u obliku pištolja, što omogućava lagan pristup i baratanje pilom unutar krošnje. Na listu pile nalaze se trostrano naoštreni zupci, pa je rez vrlo lagan i ne zahtijeva puno snage i vremena. Ovakav oblik zubaca omogućava dvostrani rez, tj. pila reže i kad je se gura i kad je se vuče. Dužina reznih zuba je 5 – 7 mm. List pile je debljine oko 1 mm pa pila sama radi put i ne može doći do zaglavljivanja pile u drvu. Zubi pile moraju biti dobro naoštreni. Kod tupih zuba dolazi do nakupljanja piljevine i blokade pile u grani.


Da bi rad bio lakši sve više voćara i maslinara koristi akumulatorske pile za grane koje su lagane, a ovisno o cijeni mogu biti različite kvalitete i trajanja baterije.


U većini slučajeva za voćare amatere dovoljno je da imaju neke od navedenih ručnih alata kako bi se uspješno brinuli o svojim stablima. Redovno oštrite alat. Samo oštar alat može napraviti ravan rez bez gnječenja drveta i stvaranja velikih rana.


Danas se na tržištu nudi se veliki broj alata za rezidbu. Cijene su različite. Osnovno pravilo je da se ne kupuje jeftin alat.