Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

VINSKE KRONIKE

Nedavni vinski skandal Hrvatsku ostavio suzdržanom

Autor: Manuela Plohl

11.04.2024. 22:00
Nedavni vinski skandal Hrvatsku ostavio suzdržanom

Foto: Pexels



Zbog čega nam je ponekad tako teško prepoznati kada su ugrožene kvalitete u životu? Možda je to zbog naše prirode, sklonosti prema slatkorječivosti i zavaravanju, ili pak zbog spretnosti kojom oblačimo istinu u privlačne pakete? Bilo kako bilo, nedavni vinski skandal u Hrvatskoj izbacio je na površinu neugodne istine o nekim hrvatskim vinima.


Danas, malo više od mjesec dana kasnije, situacija izgleda kao tek puko treperenje na horizontu vinskog svijeta. Nakon što smo se načitali o patvorenju meda i maslinovog ulja, na red je došlo i vino i to najdragocjenijih sorti domaćeg tržišta, Graševine, Istarske Malvazije i Plavca Malog.


No, umjesto očekivanog bijesa i očekivane reakcije javnosti, koja se trebala razliti na sve strane, tišina je postala prihvatljiv odgovor na šokantno otkriće.


Vinski skandal u Hrvatskoj




Naime, podsjetimo što se to točno dogodilo prije malo više od mjesec dana. U skandalu koji je šokirao vinsku scenu Hrvatske neka domaća vina našla su se u centru skandala o patvorenju vina.


Nakon što su vinari iz poznate udruge vinara Slavonije i Baranje, Graševina Croatica, primijetili porazne trendove u kvaliteti i autentičnosti vina, odlučili su djelovati. Kupili su sumnjive primjerke iz nekoliko trgovačkih lanaca i dali ih na analizu u laboratorije nepristranih zemalja, izvan Republike Hrvatske. Rezultati su bili zapanjujući. Od sedam kupljenih vina, čak šest je bilo patvoreno.


Laboratorijske analize su dodatno potvrdile sumnje, pokazujući prisutnost dodane vode i/ili etanola botaničkog podrijetla od C4 industrijskih biljaka poput kukuruza i/ili šećerne trske. Među uzorcima su se našla vina punjena i stavljena na tržište od strane sljedećih vinarija, KG Zelina, Iločka polja te Vina Miličić. Vinari su odmah reagirali upućujući prijave nadležnim institucijama poput Državnog inspektorata, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Carinske uprave.


Međutim, odgovori iz tih institucija nisu stigli. Doduše, stigla je reakcija od strane tvrtke Vina Miličić, zastupane po njihovu odvjetniku, kako je njihov Plavac Mali iz 2019. godine ispravan i kvalitetan, a kako je manja prodajna cijena posljedica pandemije.


No nas zapravo zanima letargija u ovakvom i sličnim slučajevima. Unatoč tome što ove »kreativne« mješavine nisu izravna prijetnja za zdravlje, one krše zakonske propise i ozbiljno ugrožavaju integritet domaćih proizvođača vina. Kvalitetna vina su zamijenjena u zapravo loše verzije vina po cijenama koje ne odražavaju stvarne troškove proizvodnje, te tako stvaraju nepravednu konkurenciju za ozbiljne proizvođače vina.


I dok je udruga Graševina Croatia alarmirala javnost o ovom problemu, reakcija javnosti je izostala. Javna osuda bila je minimalna, a institucije koje su trebale reagirati ostale su pasivne. Ovaj incident upućuje na širu temu o našem društvenom stavu prema kvaliteti, integritetu i odgovornosti potrošača. U međuvremenu su trgovci i dalje nudili sumnjive proizvode po niskim cijenama, a potrošači su nastavili konzumirati takva pića bez suštinskog pitanja o autentičnosti i kvaliteti proizvoda koje kupuju.


Skandal u Austriji


Mnogo gori od ovog našeg vinskog skandala dogodio se u Austriji krajem 1980-ih godina. Tada je otkriveno da su neki austrijski vinari dodavali antifrizna sredstva svojim vinima, kako bi ih dodatno zasladili, što je ozbiljno narušilo povjerenje potrošača i dovelo do ogromnog skandala u svjetskim okvirima. Ovaj događaj ozbiljno je potresao tržište i vinski sektor u Austriji.


Međutim, kao odgovor na taj skandal, Austrija se nakon skandala, temeljito posvetila kvaliteti i istinskim vrijednostima vinarstva. Pojačali su napore u postavljanju visokih standarda proizvodnje vina, povećali su transparentnost te uveli stroge kontrole kako bi osigurali autentičnost svojih proizvoda. Zahvaljujući ovim naporima, Austrija je danas priznata kao zemlja vrhunskog vinogradarstva i vinarstva, s vinima svjetskog glasa.


A što je s nama? Kao da smo izabrali zatvoriti oči pred neugodnošću i vratiti se u našu udobnu lažnu stvarnost, gdje je svako vino na policama odlično i svaka cijena razumljiva. Malo tko je reagirao na ovu vijest, a tek poneki vjerni ljubitelji vina ili stručnjaci zadržali su živu svijest o problemu.


Zbog čega nam nije stalo?


I tako, dok se skandal polako gasi u medijima, pitamo se zbog čega nam nije stalo? Zašto se ne osjećamo dovoljno ogorčeno da se pobunimo protiv ovog načina izigravanja povjerenja i truda onih koji su posvetili svoj život stvaranju autentičnih vinskih iskustava? Odgovor se krije u našoj kolektivnoj apatiji prema onome što pijemo.


Kao društvo postali smo zadovoljni samo prividom kvalitete. Često smo spremni zanemariti istinsku vrijednost, posebice ako je finalni produkt opijenosti prisutan. I tako, dok se naše ruke rastežu prema jeftinim buteljama koje obećavaju brzi raj, zaboravljamo moralnu cijenu koju plaćamo, potičući nepoštene na daljnje nepoštenje i patvorenje.


Naša sklonost kažnjavanju s lakoćom se gubi u brzom toku svakodnevnog života. Možda je to zbog naše neposvećenosti, možda zbog naše neosjetljivosti na suptilne promjene okusa, ili možda zbog toga što nam je jednostavno stalo samo do onoga što je jeftino i lako dostupno.


No, ako nećemo reagirati na ove prijevare s ozbiljnošću koju zaslužuju, riskiramo da postanemo taoci industrije koja cijeni profit više od integriteta. Zato je važno ne zaboraviti našu odgovornost kao potrošača, tako da odaberrmo autentičnost nad lažima, te podržimo proizvođače koji se trude stvarati vina od prave vrijednosti, kao i da priznamo da kvaliteta uvijek ima svoju cijenu.


Dok institucije odmahuju rukom ili prebacuju odgovornost jedna na drugu, mi moramo preuzeti stvar u svoje ruke. Trebamo se probuditi iz svoje vinske letargije i izraziti jasnu osudu prema onima koji su spremni riskirati naše povjerenje radi vlastitog profita.


Zbog toga ne smijemo zaboraviti lekciju koju je ovaj skandal donio, a to je da bi pijenje vina trebalo također biti podrška autentičnosti, integritetu i poštenju. To je ono što čini vinsku kulturu istinski vrijednom, a nas kao potrošače istinski odgovornima!