Foto: KAROLINA RASTIJA/ AGROKLUB
Organska tvar tla predstavlja izvor hraniva koja procesom mineralizacije prelaze u oblike koji su pristupačni za biljke. Iz nepristupačnog oblika oslobađaju se isključivo djelovanjem mikroorganizama, pa su klimatski faktori kao što su sadržaj vlage, temperatura, aeracija i drugi zapravo ti koji određuju razinu aktivnosti mikroorganizama i često su i limitirajući faktor procesa mineralizacije, pojasnila je Snježana Vujinović, stručna savjetnica za melioraciju PSSS.
Ističe kako je stvaranje humusa dugotrajan i kompleksan proces koji ovisi o mnoštvu faktora, kao što su geološki supstrat, klima i vegetacija i zato je važno utjecati na očuvanje i povećanje unosa organske tvari u tlo. Dodaje da, s obzirom na to da privođenje zemljišta kulturi dovodi do postupnog smanjenja organske tvari u tlu jedan od načina održavanja nivoa humusa je i unošenje stajskog gnojiva u kombinaciji sa žetvenim ostacima.
»Količina organske tvari u tlu utječe na rast, razvoj i produktivnost biljaka kao i na povećanje njihove tolerantnosti prema mrazu, suši i drugim stresnim uvjetima okoliša«, istaknula je i pojasnila da on utječe i na poboljšanje fizičkih, kemijskih i bioloških osobina tla, posebno onih koja su izložena intenzivnoj biljnoj proizvodnji.
Primjenom stajnjaka na teškim tlima ona postaju rastresitija i lakša za obradu, a laka, pjeskovita kompaktnija i otpornija na destruktivne procese erozije tla.
Kvaliteta stajnjaka ovisi od vrste domaće životinje, prostirke i njegove zagorjelosti, odnosno starosti. Konjski i ovčji su pogodniji za teža i hladnija tla, imaju veći sadržaj dušika, fosfora i kalija i više suhe tvari. Goveđi i svinjski su bogatiji vodom, hladniji su i kiseliji, pa se sporije razlažu i pogodniji su za laka, pjeskovita tla.
»Zagorjeli stajnjak je bolji u odnosu na svjež, nezagorjeli jer sadrži više hranjivih sastojaka neophodnih za ishranu bilja«, govori savjetnica uz naglasak da nezagorjeli u tlu postupno »sazrijeva«, pri čemu se troši kisik iz zemljišta. Ovakav postupak ima puno negativnih posljedica, kao što su formiranje neadekvatne strukture tla, nepovoljne pH vrijednosti kao i neodgovarajuća ishrana biljaka u tijeku zrenja stajnjaka.
Zbog postupnog oslobađanja hraniva, stajsko gnojivo ima produženo djelovanje. Na teškim tlima ono obično traje četiri do pet godina, na ilovačama tri do četiri, a na lakim dvije do tri godine. S obzirom na to da gubi svoju hranjivu vrijednost ako je vrijeme utovara, transporta, rasipanja i zaoravanja dugo, potrebno je u što kraćem periodu obaviti rasipanje i zaoravanje stajnjaka kako bi gubici hraniva bili što manji.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
2. Futsal liga
Malom Parizu mjesni derbi, kriza Sukošana
Zadar & Županija
vrijedno djelo
Plenković će papi darovati knjigu koju je uredila zadarska profesorica
Zadar & Županija
PITANJE SA SKUPŠTINE
Mate Lukić: Županija plaća liječenje Egipćanina optuženog za napastvovanje! Bolnica: Nije istina
KK Zadar
ABA liga, 9. kolo
Košarkašima Zadra večeras u goste stiže Vienna, protivnik po mjeri ali i vrlo opasan
Footopis
MARSEJSKI RULET
Doživjeli su bolno prizemljenje, odgojili su zvijezde, a sada žele svrgnuti ‘kralja’ s trona
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!