Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Ribolovni savjeti

Kako izabrati najbolju ješku? Evo što sve morate znati

Autor: Boris Bulić

25.05.2023. 09:32
Kako izabrati najbolju ješku? Evo što sve morate znati


Jednom sam se prilikom, loveći brancine na žive gavune, prilično namučio, a sve za neke mršave rezultate. Iako sam koristio savršene sisteme i neozlijeđene žive gavune, brancine sam dobivao jako teško, i to tek kad bi ih povlačio poput varalice. U očajanju sam otvorio jednog ulovljenog brancina i u želucu našao naravno – gavune, ali niti jednog ni dužeg ni kraćeg od 5 centimetara. Otvorio sam još jednog i našao identičnu sliku. Naravno da mi je uspjeh bio skroman jer sam zabacivao prevelike gavune. Odmah sam naješkao jednog od pet i naravno, u prvom zabacivanju dobio ribu. Nasuprot ovom primjeru, leži činjenica da ponekad veličina ješke nije nikakva prepreka.


Tako sam jednom prilikom čisteći podlanicu oko kilograma težine, u želucu pronašao ‘čep’ od volka promjera 1,5 centimetra. Pokušajte zamisliti koliki je bio volak kojeg je ta, relativno mala podlanica uspjela zdrobiti i progutati.


A što mogu raže, mačke i psi progutati ne treba ni spominjati. Veličina njihovog plijena ni u kom slučaju nije ograničena veličinom njihovih usta.
I premda se može učiniti da ribe jedu sve što se miče, odnosno sve što je moguće progutati u svakom trenutku, nije tako.Običan kanjac, koji na ponudi ima svu silu najraznovrsnije hrane koja se zadržava na rubu litoralnog spusta u gustim nasadima trave i algi ipak ne jede sve. Osnovna su mu hrana rakovi, s tim da na određenim područjima jede i određene vrste rakova. Tako su kanjci oko Paga, ali i Žirja, najskloniji malim strigljačima. Naravno, kanjca možete dobiti na gotovo bilo kakvu ješku, ali stavite li raka odgovarajuće veličine rezultati su neusporedivo bolji.


Ipak, unatoč nekim općim pravilima, ne treba generalizirati i reći da primjerice arbun najbolje radi na svježu dagnju ili da se kovač najbolje lovi na srdelu. Na nekim mjestima, poput zapadne obale Istre, arbun najbolje radi na škrdobule, dok se na srednjem Jadranu kovač bolje lovi manulom.


Mikrolokacije nose svoja pravila igre, a da biste ih otkrili morate biti uvijek spremni i sa sobom imati dovoljno raznovrsne ješke i, naravno, dovoljno vremena i volje za isprobavanje i eksperimentiranje.


Jedan ribolovni pokušaj ništa ne znači, jer trenutni uspjeh može biti samo iznimka. Tek kada se uvjerite da određena ješka na određenom terenu u ribolovu određene vrste i to kroz više ribolova daje dobre rezultate, tada možete reći – to je to.