Srijeda, 30. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

NEVJEROJATAN REZULTAT

Kako i zašto svoje acidofilne biljke zalijevati šalicom kave

Autor: Šarlota Brnčić

26.10.2023. 11:27
Kako i zašto svoje acidofilne biljke zalijevati šalicom kave

Foto: Pixabay



Korištenje kave kao gnojiva svakako nije nova ideja: pomislite samo na talog kave koji se koristi za stvaranje plodnog tla bogatog hranjivim tvarima, jer talog kave sadrži dušik, važnu komponentu za uzgoj biljaka.


Što se događa ako svoje biljke zalijete šalicom kave?


Općenito govoreći, nije preporučljivo zalijevati sve biljke šalicom crne kave.


Kava je zapravo kisela i zalijevanje biljaka izravno s espressom ili svježe skuhanom kavom s mokom nije baš dobra ideja, ali razrijediti je u velikim količinama vode i koristiti je u umjerenim količinama za biljke koje preferiraju veću kiselost može pokazati se vrlo produktivnim.




Dakle, možemo li stvarno zalijevati naše biljke kavom?


Dobrobiti kave za njegu acidofilnih biljaka


Kava koju zagrijavamo na štednjaku sadrži magnezij i kalij, elemente neophodne za rast biljaka.


Naravno, ne možemo koristiti kavu koju pijemo sa šećerom, s malo mlijeka ili čak s malo vrhnja.


Za biljku nije toliko štetan šećer, već su vrhnje i mlijeko najštetnije tvari za biljke.


Dakle, ako želite koristiti kavu za zalijevanje biljaka, ne zaboravite je prvo razrijediti s puno vode, barem jednom litrom po šalici.


Treba znati da biljke najbolje rastu uz kiseli pH (točnije od 5,8 do 7 ).


Kava već ima pH između 5,2 i 6,9 , tako da dodavanje vode iz slavine (koja umjesto toga ima pH veći od 7 ) može povećati kiselost tla.


Ono što ćete stoga morati učiniti je pustiti da se kava ohladi i zatim je razrijediti hladnom vodom iz slavine.


Zatim možete zalijevati sve biljke koje vole malo kiselije tlo, uključujući:


  • azaleje
  • ciklame
  • hortenziju
  • gardeniju
  • zumbul
  • alou
  • ruže
  • begonije

Upozorenja i kontraindikacije


Zalijevajte razrijeđenom kavom kao što biste to učinili s običnom vodom iz slavine.


Međutim, nemojte ju koristiti za zalijevanje biljaka koje ne vole kiselo tlo.


Upamtite da ne zalijevate uvijek kavom: biljke će se razboljeti ili umrijeti ako tlo postane previše kiselo ili nakuplja neželjene tvari.


Također:


  • ako lišće žuti to može biti znak previše kiseline u tlu, u tom slučaju prestanite zalijevati kavom i nastavite s presađivanjem biljaka
  • kava sadrži soli i topive tvari koje se, ako se koriste u prekomjernim količinama, mogu nakupiti u tlu i uzrokovati nakupljanje soli koje su štetne za korijenje biljaka. To može dovesti do problema kao što su zastoj u rastu, sušenje korijena i smrt biljke
  • kava sadrži kofein i druge kemikalije koje mogu biti štetne za biljke. Višak kofeina može ometati proces fotosinteze biljaka i utjecati na njihovu sposobnost apsorpcije hranjivih tvari