Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pravi majstor

Kad trinaestogodišnji Bepo lovi lignje, na suho izlaze smo kapitalke!

Autor: Boris Bulić

31.12.2022. 11:15
Kad trinaestogodišnji Bepo lovi lignje, na suho izlaze smo kapitalke!


Iz Baške Vode nam se javio Bepo Radojković koji je uspio uloviti lignju o kakvoj sanjaju mnogu prekaljeni egeri i lignjolovci. Zamolili smo ga da nam kaže kako ju je uspio uloviti i evo što nam je Bepo o tome ispričao:


– Evo ovako, zoven se Bepo iman 13 godina, dolazin iz Baške Vode. Ribu san zavolia lovit kad san uvatia prvu lignju. Ćaća je kriv za to jer me vodia na more. A rođen san kraj mora. Uvik kad bi doša iz škole oša bi do mula bacit raka i vidit ima li koja hobotnica ili bi bacia varalicu u slučaju da ne naleti koja veća riba. Inače iden u ribolovnu školu PŠRD Ramova gdje san na natjecanju osvojio 1. misto i štap. I  s tin štapom sam, nakon dva tjedna uvatia rekordnu komarču od 1,3 kila – priča nam Bepo.

Odlučia san otić lovit lignje makar ništa ne uvatia. U 4 san bia na mulu. Vidin nema mista pa san oša na stine lovit. Bilo je tu već prijatelja koji love već, svako je diga po neku lignju. Iden zabacit prvi put, pustin lignjarić da potone povučen prvi put i odjedanput nešto udre toliko jako da nisan moga ni zavrtit mašinicu u ton trenu. Samo je izvlačilo i izvlačilo – nastavlja Bepo svoju priču.


– I onda se u jednon trenu lignja malo opustila pa san je počea privlačit.


A što san je bliže privlačia obali, bila je sve veća i veća.


Zva san tamo prijatelje na mulu da donesu špurtilu. Prijatelj se pripremia dočekat lignju, ali kad san je dovuka do obale prvi put udrila je kontru. Tri – četiri puta se vratila nazad po dva – tri metra.


Napokon, kad se skroz umorila, dovuka san je i ušla je u malu špurtilu koja je bila toliko plitka da ni lignja nije mogla stat u nju.


Nekako je ušla u špurtilu, al’ to nije bilo dovoljno za izvuć je.


Srića moja što mi je prijatelj uspia nekako izvuć tu lignju i to tako što je uvatia upredenicu i nasuka je nekako na kamen.


Kad je bila na sigurnon, sitin se da ima nagradna igra za najveću lignju uvaćenu. Otrča san do kuće po metar da je izmirin i objavin za nagradnu igru. Vaga je pokazala 1440 grama, a metar je pokaza 45 centimetara, ali samo plašt.Ovo je neopisiv osjećaj za mene jer ne znan više kad ću uvatit ovoliku lignju.


Ovaj dan ću pamtit do kraja života! – ispričao nam je Bepo Radojković u čijim ćemo budućim ulovima očito još puno moći i uživati.