Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NAJULOV 2023.

Ivica Smolić: Bilo je malo povuci-potegni, ali je borba uspješno okončana

Autor: Boris Bulić

10.08.2023. 16:39
Ivica Smolić: Bilo je malo povuci-potegni, ali je borba uspješno okončana

Foto: Osobna arhivaIvica Smolić je podvodni ribolovac koji se iz gotovo svakog ribolova vraća s nekim trofejom. Ovoga je puta njegov ribolovni pohod bio okrunjen ne tako čestim, i mogli bismo reći nesvakidašnjim ulovom.


Samo rep


– Taj dan riba je samo prilazila, što je značilo da su svi parametri bili pogođeni, od plime do hektopaskala. Taj dan sam ušao s dvije puške i to mi se pokazalo k’o pun pogodak. Brancini su dolazili čoporativno i bilo je posla za obje puške, priča nam Ivica.


– Za sam kraj prilazi mi brancin kilaš i dolazi na ražanj. Ja pucam i falim ga, ali ga zato druga puška rješava. I dok mi je još riba bila na strijeli evo ti hama pravo na brancina koji se još trese.
Skidam ribu sa strijele i brzinski ponovno natežem onu istu pušku s kojom sam umorio zadnjeg brancina. Hama odlazi, a ja u nevjerici gledam kako mi pokazuje samo rep, nastavlja Ivica svoju priču.Druga prilika se ne propušta


– Već sam se pomirio s tim da se nemam što buniti jer sam ionako pun i da bi ona bila previše.


Prošle su možda dvije minute i ja se odmičem od kraja da mi se riba koja je ispod mene ne šulja od kamenja kad krajičkom oka skužim da se hama vraća pravo na mene jer se brancin kojeg sam zadnjeg pogodio još malo trzao na niski.


Možda je taj zvuk ribu ponovno privukao, što je meni dalo šansu s jednom nategnutom puškom da joj usmjerim šut u tijelo. Pogađam je odozgora i strijela joj probija tijelo i izlazi na bočnu peraju.


Riba mahnitavo uhvati divljati i povlačiti konop s mulinela. Bilo je malo povuci-potegni, ali je borba uspješno okončana njenim umirenjem pod škrge. Krcam to sve skupa nekako u brod, a doma je vaga pokazala da je hama bila teška ravno 12 kila.