Četvrtak, 12. prosinca 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

OPG ISTRANEA

Fabio Flego uspješno uzgaja egzotično voće. Prvu sadnicu feijoa nabavio je u Zadru

12.12.2024. 19:40
Fabio Flego uspješno uzgaja egzotično voće. Prvu sadnicu feijoa nabavio je u Zadru

Foto: Fabio Flego/ OPG Istranea i Morena SINČIĆ



Veliki zaljubljenik u prirodu, biljke i životinje, Fabio Flego je prije deset godina, još za vrijeme studija, počeo istraživati koje bi egzotično voće moglo uspijevati u Istri. Kaže, dosadili su mu tradicionalni okusi, a nije imao prilike ovdje ništa sličnoga kupiti.


S obzirom na blizinu i slično podneblje, okrenuo se talijanskom tržištu i komunikaciji preko foruma i društvenih mreža.


»U to vrijeme Talijani su počeli uzgajati sve manje agruma zbog neisplativosti i okrenuli se uzgoju manga, avokada i ličija, a već 80-ih godina uzgajali su velike nasade feijoe«, ispričao nam je Fabio te dodao kako je pomislio ‘ako uspijeva suptropsko voće u Italiji, zašto ne bi moglo i u Istri’.


Peruanska jagoda u svom zanimljivom omotaču/Foto: Fabio Flego/ OPG Istranea i Morena SINČIĆ




Prvu sadnicu feijoa nabavio je u Zadru, a kinesku murvu u Osijeku. Feijoa je grmolika biljka podrijetlom iz Južne Amerike. Može se formirati i u stablo, što naš sugovornik preporučuje, zbog prozračnosti krošnje i krhkog debla koje lako puca pod težinom grana u vrijeme bure.


Ova voćka može preživjeti do -10 stupnjeva Celzija, kao i maslina. Zapravo, izdaleka i jesu slične, osobito što se tiče lišća koje je s donje strane srebrnasto, a s gornje zeleno. Također, i listovi se koriste u čaju, a okusom podsjeća na zeleni čaj.


Plodovi su zeleni, duguljastog jajolikog oblika, a sazrijevaju od listopada do prosinca, pa smo i mi imali prilike ih probati. Fabio nam je demonstrirao kako se jede, razreže na pola i sa žličicom izvadi pulpa sa sjemenkama, iako je jestiva i kora. Meso ploda je bijelo-žuto, slatkasto s dozom kiselosti. A okus je izvrstan, kao da jedete istovremeno bananu, jagodu i ananas, ali okusi su puno intenzivniji i osvježavajući. Kada sazru, plodovi sami padnu i samo ih se pokupi.


Feijoa sadrži najviše joda


Uz to, plodovi su puni vitamina C. Konzumiranje, između ostalog, utječe na reguliranje šećera u krvi, a s obzirom na to da sadrži dosta vlakana, preporučuje se i za bolju probavu. Smatra se i super voćem.


Fabio na svom obiteljskom imanju OPG Istranea uzgaja 40 stabala i 14 sorti feijoe. Zadnje sadnice nabavio je iz Francuske, sorte koje je nemoguće pronaći drugdje u Europi. Tamo ih uzgajaju samo dvojica Francuza, a i teško ih je nabaviti, budući da su te sorte zapravo iz Novog Zelanda i Australije.


Fabio Flego, OPG Istranea iz Pule, uzgoj egzoticnog voca/Foto: Fabio Flego/ OPG Istranea i Morena SINČIĆ


Naš sugovornik otkrio nam je i nekoliko zanimljivosti iz susjedstva. Naime, saznavši za njegov uzgoj, kontaktirao ga je jedan sugrađanin, rekavši mu kako je, nakon kupnje kuće, u dvorištu našao i stablo feijoe koja je najvjerojatnije posađena još za vremena Austro-Ugarske. Fabio kaže kako se stabla ove egzotične voćke znaju vidjeti po parkovima u Hrvatskoj.


A zašto ne možemo naći feijoe u supermarketima? Fabio odgovara kako je tome razlog što plodovi ovog voća mijenjaju okus tijekom sazrijevanja pa po mirisu ne odgovara svakome.


»Maline« na stablu?


Plodovi kineske murve izgledom i bojom podsjećaju na maline. Okusom su slične našoj murvi, ali i dinji. Plodovi sazrijevaju od rujna do studenog. Listopadno drvo kineske murve nativno je iz Azije, Kine i Koreje.


Za pakistansku murvu kaže da je u toplijim krajevima zimzelena, dok ne osjeti jači mraz ili buru, pa i njoj požuti lišće koje naposljetku padne. Ipak, ona nije pogodna za svako podneblje zbog osjetljivosti na hladnoću, a može izdržati do -8 stupnjeva Celzija. Ima zanimljive duge plodove od 5 do čak 30 cm. Slatke mekane, medene plodove daje od sredine ožujka do lipnja.


Plodovi kineske murve izgledom i bojom podsjećaju na maline/Foto: Fabio Flego/ OPG Istranea i Morena SINČIĆ


Indijansku bananu zatekli smo u fazi mirovanja, a na granama primijetili male pupove s dlačicama koje ih štiti zimi. Saznajemo da će ti pupovi sljedeće godine biti cvjetni, a od jednog cvijeta može narasti grozd od dvije do sedam banana.


Mix kruške i jabuke pronalazimo u nashi kruški, koja je po strukturi jabuka s prizivom okusa kruške i jako sočna.


Za japanski limun Yuzu kaže da je cijenjen zbog svoje aromatične kore koja je debela i naborana. Jedan je od rijetkih citrusa koji može zadržati svoju kiselost pri visokoj temperaturi, zbog čega je popularan u kulinarstvu diljem svijeta.


Raskrčio novo zemljište


I za kraj mladi uzgajivač egzotičnih biljaka iz cijeloga svijeta otkriva da je veliki ljubitelj šipka, pa uzgaja osam sorti. Izdvojio je dva, Acco šipak iz Izraela i Wonderful iz Amerike. Kasna sorta američkog šipka daje veliku popunjenost ploda s tankom žarko-crvenom korom, dok je sjeme, zrno, mekano.


Na imanju OPG Istranea, osim argentinske mirte i japanske nešpule, naišli smo i na peruanske jagode. Iako je zdrava, preporučuje se dnevna doza od 10 komada. Zanimljiv nam je bio njihov lampion, iz mrežaste prozirne čahurice, kada se osuši, vidi se narančasti plod. Odmah smo dobili ideje što napraviti od njih.


Bogatstvo okusa, peruanska jagoda, indijanska banana, šipak, kineske murve/Foto: Fabio Flego/ OPG Istranea i Morena SINČIĆ


Imao je Fabio još puno egzotičnih biljki za posaditi, ali kako to biva, uvijek je problem u prostoru, pa je prije nekoliko godina raskrčio obližnje zemljište i zasadio nove biljke, dakako, egzotične, a ako i nisu voćke, onda i povrće mora imati neku dozu neuobičajenog i posebnog. Trenutačno ih broji stotinjak, a s maslinama broj stabala doseže 250.


Svoje egzotično voće prodaje na pulskoj tržnici koja mu je blizu. U početku su ljudi bili skeptični u probavanju novih okusa, no danas se to promijenilo i na njegov štand dolazi sve više stalnih kupaca i ljubitelja ovakvog voća.


Naš sugovornik zaključuje kako s ovim egzotičnim biljkama i nema puno posla, nemaju prirodnog neprijatelja ovdje, pa ih ničim ni ne tretira. Primjera radi, samo dva kilometra od njegovog kvarta na Marsovom polju, temperatura zraka je veća za 2 – 4 stupnja. Stoga, smatra mladi magistar marketinga Fabio Flego, u okolici Pule postoji jako velika perspektiva uzgoja gotovo svakog suptropskog voća, te preporučuje svakome tko želi saditi da slobodno proba, a spreman je uvijek i podijeliti savjete oko samog uzgoja, ovih nesvakidašnjih i ukusnih egzotičnih plodova.


 


Piše: Morena SINČIĆ/ Agroklub