Foto: VINARIJA NYETIMBER
Dolazi ono doba godine kad čepovi pucaju češće od novogodišnjih odluka, a mjehurići postaju apsolutni must-have u hladnjaku. Pjenušci se redaju, čaše se pune, a riječ Champagne gotovo refleksno iskače iz svake narudžbe. I nema tu ništa sporno – Champagne je institucija, mit, mjerilo.
No, ukoliko tražimo nešto jednako ozbiljno i elegantno, a ipak malo drukčije, onda je pravo vrijeme da pogled skrenemo preko La Manchea, u Englesku.
Da, Englesku! Zemlju kiše, Wimbledona, čaja u pet i specifičnog humora, koja je – gotovo ironično – zahvaljujući globalnom zatopljenju, ali i vlastitom perfekcionizmu, postala jedna od najuzbudljivijih pjenušavih vinskih priča današnjice.

Klasična metoda
Još prije tridesetak godina ideja o velikim engleskim vinima zvučala je kao dobra šala nakon treće čaše. Klima je bila prehladna, berbe nesigurne, a vina često tanka i zelena. No kako su temperature rasle, vegetacijska sezona se produljila, a grožđe je počelo pouzdano dozrijevati. Rezultat klimatskog zaokreta je idealna kombinacija zrelosti grožđa i visoke prirodne kiseline, upravo ono o čemu sanja svaki proizvođač vrhunskih pjenušaca.
Kad govorimo o pjenušavim vinima, Engleska danas gotovo isključivo proizvodi klasičnom metodom, i to od istih sorti koje čine okosnicu regije Champagne: chardonnayja, pinota noira i meuniera. Tome pridodajte dugotrajna odležavanja na kvascima, ozbiljan rad s rezervnim baznim vina te opsesivnu preciznost i dobit ćete vina koja se bez ikakvih kompleksa mogu uspoređivati s velikim šampanjcima.
Ako vam sve ovo zvuči sumnjivo poznato, razlog leži ispod površine. Južna Engleska – Sussex, Kent, Hampshire, Surrey – leži na krednim i vapnenačkim tlima koja su geološki nastavak onih u regiji Champagne. Slično tlo, slična drenaža, slična sposobnost zadržavanja topline i refleksije svjetla, a posljedično i slična aromatika. Ta tla daju vinima ono što ljubitelji šampanjaca obožavaju: napetost, mineralnost i slani završetak. Razlika postoji ponajviše u klimi, Engleska je i dalje hladnija i maritimnija, a upravo taj rubni karakter daje vinima dodatnu živost i preciznost.
Stilski, engleski pjenušci izrazito su suhi. Voćni spektar naginje limeti i zelenim jabukama – uz herbalne i kremene tonove. Tijelo je nešto lakše nego kod šampanjaca, dok je kiselina britko visoka. Odležavanje na kvascima donosi fine note kruha, brioša, badema i orašastih plodova, ali rijetko prelazi u težinu. U usporedbi s pjenušcima sa toplijih položaja, engleski često djeluju asketskije – no s nevjerojatnom energijom i jasnoćom.
Kuća Nyetimber
Ako je Champagne baršunasta krinolina, Engleska je precizno krojeno odijelo: oštro, elegantno i besprijekorno skrojeno.
U svakoj vinskoj revoluciji postoji ime koje se izgovara s posebnim poštovanjem. U svijetu engleskih pjenušaca to ime je Nyetimber. Još 1988. godine, dok su mnogi na engleske vinograde gledali s blagim podsmijehom, Nyetimber je povukao tada gotovo radikalan potez: zasadio je isključivo chardonnay, pinot noir i meunier, s jasnom, gotovo drskom ambicijom proizvodnje vrhunskih pjenušaca klasičnom metodom.
Vinarija je smještena u West Sussexu, a radna filozofija joj je: estate-grown grožđe, bez prečaca. Posjeduju široku paletu pjenušavih vina, a njihov prestižni cuvée 1086, nazvan je prema godini prvog zapisa o vinogradima na tom području. To je vino koje jasno poručuje da Engleska više ne želi biti »dobra alternativa« Champagneu – ona želi, i može, biti ravnopravni sugovornik.
Vrijedi istaknuti da su britanski pjenušci kuće Nyetimber već godinama dostupni i na hrvatskom tržištu zahvaljujući distribuciji Enozoik, a uz kvalitetu koja bez kompleksa parira vrhunskim šampanjcima, njihove su cijene pritom osjetno prihvatljivije, što ovu privilegiju čini još vrijednijom. I zato ove zime, kad mjehurići postanu društveni imperativ, učinite mali iskorak. Neka u čaši zapucketa Engleska. Možda vas iznenadi koliko aristokracije može stati u jedno vrlo hladno, vrlo precizno – i vrlo britansko – pjenušavo vino.
Nyetimber Classic Cuvée, NV
Nije slučajno da Nyetimber često pobjeđuje na slijepim kušanjima protiv velikih šampanjskih kuća. Upravo u tom ogoljenom prostoru između nepca i uma Classic Cuvée pokazuje zašto je postao mjerilo ne samo engleskih pjenušaca, nego i suvremenog razumijevanja vrhunske svježine.
Riječ je o multivintage kupaži chardonnayja, pinota noira i meuniera, složenoj s jasnom idejom kontinuiteta. Svaka nova berba nadograđuje prethodne zahvaljujući ozbiljnom udjelu rezervnih vina, dajući vinu dubinu i sigurnost stila – rijetku osobinu u regiji čija klima još uvijek zna biti nepredvidiva. Višegodišnje odležavanje na kvascima, ostavlja jasan autolitičan potpis, ali bez zamora – samo precizno izbrušene rubove.
Na nosu se vino otvara elegantno: brioš i svježe pečeni kruh isprepliću se s dimnim notama i izraženim mirisom svježeg morskog zraka, dok snažna citrusna linija s limunovom koricom i pokojom kapi limete, drži aromatiku fokusiranom. Kako se razvija, pojavljuju se slojevi zelenih jabuka, bijelog cvijeća, diskretne vanilije i marcipana. Perlanje je vrlo sitno, postojano i gotovo baršunasto.
U ustima krušne mrvice, kremoznost i prženi bademi potvrđuju dug i strpljiv rad u podrumu, dok visoka, prirodna kiselina daje vinu vertikalu i iznimnu dužinu. Prisutne su i note limunike te široki opus zelenog voćnog spektra, a završetak je precizan, kredasto-mineralan i dugotrajan. No ono što Classic Cuvée čini posebnim nije pojedinačna aroma ni tehnička perfekcija, već ravnoteža. To je vino koje uspijeva biti intenzivno, a delikatno; ozbiljno, ali visoko pitko te elegantno bez krhkosti. Pjenušac koji ne traži povod, ali svaki povod čini boljim.
najnovije
najčitanije
Zadar
sajam i humanitarna akcija
Učenici Medicinske škole u više su navrata humanitarnim akcijama pokazali veliko srce, sada je red na nama
Hrvatska
vanjski poslovi
VERBALNA AGRESIJA Grlić Radman oštro osudio izjave iz Srbije
Scena
advent u privlaci
PRIPREMITE SE ZA PARTY Magazin za vikend stiže u Privlaku
Plodovi zemlje i mora
VINO TJEDNA
ENGLESKI PJENUŠAC? Od dobre šale do ozbiljne vinske priče
Zadar
grad zadar
Sutra kreće isplata božićnica i naknada za zadarske umirovljenike
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Zadar & Županija
OD 15. prosinca