
Foto: Luka Jeličić
Brokula i cvjetača su povrće koje, uz pravilno čuvanje, može zadržati svježinu, okus i nutritivnu vrijednost do novih svježih plodova naredne godine. Nakon berbe, važno je slijediti odgovarajuće korake obrade kako bi se produljila njihova trajnost i očuvala kvaliteta. Zamrzavanje je jedna od najboljih metoda za dugotrajno čuvanje ovih kultura.
Brokula se bere kada je glava čvrsta i kompaktna, prije nego što se cvjetovi počnu otvarati, a cvjetača kada je glava bijela, čvrsta i dobro razvijena, ali prije nego što počne mijenjati boju. Povrće se reže oštrim nožem s nekoliko centimetara stabljike, što pomaže u očuvanju svježine.
Uklonite listove i grube dijelove stabljike. Operite povrće pod hladnom vodom kako biste uklonili zemlju, kukce ili druge nečistoće. Potom ga izrežite na manje cvjetove. Stabljike brokule možete oguliti i izrezati na komadiće, budući da su također jestive i bogate hranjivim tvarima.
Blanširanje je ključni korak za očuvanje okusa, teksture i boje ovog povrća. Ovaj proces zaustavlja enzime koji mogu uzrokovati promjenu kvalitete tijekom skladištenja. Prokuhajte vodu i pripremite posudu s ledenom vodom. Stavite povrće u kipuću vodu, brokuli je dovoljno dvije, tri minute, a cvjetači tri, četiri minute.
Nakon blanširanja, odmah prebacite povrće u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja. Dobro ocijedite povrće i osušite papirnim ubrusom prije zamrzavanja. Ovo sprječava stvaranje viška leda.
Stavite povrće u vrećice ili posude za zamrzavanje. Istisnite višak zraka kako biste spriječili oksidaciju i stvaranje kristala leda.
Na pakiranju označite datum zamrzavanja. Povrće je najbolje iskoristiti unutar 6 – 8 mjeseci za optimalan okus i kvalitetu. Složite vrećice tako da povrće ostane ravno, što omogućava brže smrzavanje i uštedu prostora.
Održavajte temperaturu tako što ćete zamrzivač postaviti na -18°C ili niže. Pakirajte povrće u manje porcije kako biste izbjegli odmrzavanje velike količine odjednom. Jednom odmrznuto povrće ne bi trebalo ponovo zamrzavati, jer gubi kvalitetu.
Pravilna obrada i zamrzavanje omogućavaju očuvanje svježine, boje i nutritivnih vrijednosti tijekom cijele zime.
najnovije
najčitanije
Županija
Akcija
Dan narcisa na Pagu – Budite dio zajednice koja brine o zdravlju!
Županija
Obavijest
U Sukošanu sutra radovi na odvodnji, neki dijelovi mjesta bez vode
Županija
Raspored nestanka
Zbog planiranih radova, sutra nekoliko adresa ostaje bez struje
Hrvatska
Nova platforma
Brnjac pokrenula Europski urban forum: urbani razvoj i priuštivo stanovanje u fokusu
Kultura
14 kandidata
Odabrani kantautori za nastup na 3. Festivalu glazbe “Glas kantautora”
Zadar
pune 23 godine
Milivoju Galoviću jedini je dom zadarsko prenoćište: Osjećam se napušteno od svih
Crna Kronika
gospodarski kriminal
Obećao ugradnju stolarije u Pakoštanima i Sv. Petru, radove nije izvršio
Plodovi zemlje i mora
najulov 2025.
Stipe Šarić ulovio sipu tešku više od dva kilograma
Zadar
kupovna moć nepostojeća
PORAZNI PODACI Prosječna zadarska plaća dovoljna samo za garsonijeru od 28 kvadrata!
Svijet
nastavlja se masakr