Foto: Luka Jeličić
Brokula i cvjetača su povrće koje, uz pravilno čuvanje, može zadržati svježinu, okus i nutritivnu vrijednost do novih svježih plodova naredne godine. Nakon berbe, važno je slijediti odgovarajuće korake obrade kako bi se produljila njihova trajnost i očuvala kvaliteta. Zamrzavanje je jedna od najboljih metoda za dugotrajno čuvanje ovih kultura.
Brokula se bere kada je glava čvrsta i kompaktna, prije nego što se cvjetovi počnu otvarati, a cvjetača kada je glava bijela, čvrsta i dobro razvijena, ali prije nego što počne mijenjati boju. Povrće se reže oštrim nožem s nekoliko centimetara stabljike, što pomaže u očuvanju svježine.
Uklonite listove i grube dijelove stabljike. Operite povrće pod hladnom vodom kako biste uklonili zemlju, kukce ili druge nečistoće. Potom ga izrežite na manje cvjetove. Stabljike brokule možete oguliti i izrezati na komadiće, budući da su također jestive i bogate hranjivim tvarima.
Blanširanje je ključni korak za očuvanje okusa, teksture i boje ovog povrća. Ovaj proces zaustavlja enzime koji mogu uzrokovati promjenu kvalitete tijekom skladištenja. Prokuhajte vodu i pripremite posudu s ledenom vodom. Stavite povrće u kipuću vodu, brokuli je dovoljno dvije, tri minute, a cvjetači tri, četiri minute.
Nakon blanširanja, odmah prebacite povrće u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja. Dobro ocijedite povrće i osušite papirnim ubrusom prije zamrzavanja. Ovo sprječava stvaranje viška leda.
Stavite povrće u vrećice ili posude za zamrzavanje. Istisnite višak zraka kako biste spriječili oksidaciju i stvaranje kristala leda.
Na pakiranju označite datum zamrzavanja. Povrće je najbolje iskoristiti unutar 6 – 8 mjeseci za optimalan okus i kvalitetu. Složite vrećice tako da povrće ostane ravno, što omogućava brže smrzavanje i uštedu prostora.
Održavajte temperaturu tako što ćete zamrzivač postaviti na -18°C ili niže. Pakirajte povrće u manje porcije kako biste izbjegli odmrzavanje velike količine odjednom. Jednom odmrznuto povrće ne bi trebalo ponovo zamrzavati, jer gubi kvalitetu.
Pravilna obrada i zamrzavanje omogućavaju očuvanje svježine, boje i nutritivnih vrijednosti tijekom cijele zime.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
JAVNI NATJEČAJ
Ured za Hrvate dodijelio 1, 2 milijuna eura projektima hrvatskog iseljeništva
Županija
SEDMO NATJECANJE
PAKOŠKA LIGNJADA S najtežom lignjom od 305 grama ekipa Galebica ulovila pentu
Županija
STANJE U PROMETU
Zatvorena A1 između Sv. Roka i Posedarja, vjetar stvara probleme i u pomorskom prometu
Hrvatska
MOŽEMO!
Kekin: Žele me ušutkati zbog razotkrivanja „otmačine” u zdravstvu
Crna Kronika
službena potvrda
STRAVA U ZAGREBU Učiteljica životno ugrožena, jedno dijete preminulo
Crna Kronika
TEŽAK INCIDENT
HOROR U ZAGREBU! Učenik nožem napao učiteljicu, ozlijedio i nekoliko vršnjaka
Županija
prekršio Zakon
Županu Longinu utvrđen nesklad imovine, dobio “paprenu” kaznu
Hrvatska
NEVJEROJATAN PRIZOR
GIGANTSKA PSINA! U Jadranskom moru snimljena jedna od najvećih riba na svijetu, pogledajte video
Crna Kronika
PROMETNI PREKRŠAJ
Vozač u Zemuniku Gornjem isključen iz prometa, a onda je i uhićen! Evo zašto
Zadar
zahvala za trud