
Foto: Luka Jeličić
Brokula i cvjetača su povrće koje, uz pravilno čuvanje, može zadržati svježinu, okus i nutritivnu vrijednost do novih svježih plodova naredne godine. Nakon berbe, važno je slijediti odgovarajuće korake obrade kako bi se produljila njihova trajnost i očuvala kvaliteta. Zamrzavanje je jedna od najboljih metoda za dugotrajno čuvanje ovih kultura.
Brokula se bere kada je glava čvrsta i kompaktna, prije nego što se cvjetovi počnu otvarati, a cvjetača kada je glava bijela, čvrsta i dobro razvijena, ali prije nego što počne mijenjati boju. Povrće se reže oštrim nožem s nekoliko centimetara stabljike, što pomaže u očuvanju svježine.
Uklonite listove i grube dijelove stabljike. Operite povrće pod hladnom vodom kako biste uklonili zemlju, kukce ili druge nečistoće. Potom ga izrežite na manje cvjetove. Stabljike brokule možete oguliti i izrezati na komadiće, budući da su također jestive i bogate hranjivim tvarima.
Blanširanje je ključni korak za očuvanje okusa, teksture i boje ovog povrća. Ovaj proces zaustavlja enzime koji mogu uzrokovati promjenu kvalitete tijekom skladištenja. Prokuhajte vodu i pripremite posudu s ledenom vodom. Stavite povrće u kipuću vodu, brokuli je dovoljno dvije, tri minute, a cvjetači tri, četiri minute.
Nakon blanširanja, odmah prebacite povrće u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja. Dobro ocijedite povrće i osušite papirnim ubrusom prije zamrzavanja. Ovo sprječava stvaranje viška leda.
Stavite povrće u vrećice ili posude za zamrzavanje. Istisnite višak zraka kako biste spriječili oksidaciju i stvaranje kristala leda.
Na pakiranju označite datum zamrzavanja. Povrće je najbolje iskoristiti unutar 6 – 8 mjeseci za optimalan okus i kvalitetu. Složite vrećice tako da povrće ostane ravno, što omogućava brže smrzavanje i uštedu prostora.
Održavajte temperaturu tako što ćete zamrzivač postaviti na -18°C ili niže. Pakirajte povrće u manje porcije kako biste izbjegli odmrzavanje velike količine odjednom. Jednom odmrznuto povrće ne bi trebalo ponovo zamrzavati, jer gubi kvalitetu.
Pravilna obrada i zamrzavanje omogućavaju očuvanje svježine, boje i nutritivnih vrijednosti tijekom cijele zime.
najnovije
najčitanije
Županija
Tradicionalna degustacija autohtonih jela
PAKOŠKI RUČAK Posebna slatko-slana gastro priča uz začin jezera i mora
Rukomet
Zadar 2013
Srebro momčadi do 11 godina na Keglić kupu
Crna Kronika
OPALJEN PO DŽEPU
Vozač kažnjen s 1.560 eura i mjerom zabrane upravljanja, evo zašto
Crna Kronika
ZAVRŠIO U BOLNICI
NAPAD U SREDIŠTU ZADRA! Kacigom udario poznanika, a potom i rukama po tijelu!
Županija
SAGA
BORBA ZA OŠLJAK! Stanovnici protiv priveza i najezde izletnika, a brodari se bune: ‘Mi nismo ovlašteni davati…’
Zadar
NEOBIČAN LJUBIMAC
UŽIVA U VISOČANIMA! Divlja svinja Mala Šimu prati u stopu: ‘Kod mene će biti zauvijek!’
Zadar
MORAJU PLATITI
SVE VIŠE PRITUŽBI Agencija za zaštitu osobnih podataka kaznila OB Zadar, evo zašto
Košarka
HRVATSKI KOŠARKAŠ
Mladi Zadranin i sin jedne od najvećih hrvatskih sportašica stiže u NBA? Prijavio se na draft
Hrvatska
NA X-U
Vlada pojasnila što se zabranjuje na subotnji Dan žalosti zbog smrti pape Franje
Hrvatska
KOMENTIRAO KONCERT