Petak, 21. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

VINARIJA

Arhivska vina slovenske vinarije dostižu cijenu i do 54.000 eura

Autor: Marinko Petković/Agroklub

18.04.2024. 19:35
Arhivska vina slovenske vinarije dostižu cijenu i do 54.000 eura

Foto: MARINKO PETKOVIĆ/ AGROKLUBNajstariji slovenski grad Ptuj ima i najstariji vinski podrum u Sloveniji, Ptujsku klet, čije podrumarenje (kletarstvo) vuče korijene još iz 1239. godine. U njezinu se krugu nalazi i drvena vinska preša iz davne 1874. godine te su ponosni vlasnici čak 23 etikete vina, koje su u zadnjih deset godina osvojile 400 medalja.


»Otprije šest godina i prvi put u našoj bogatoj povijesti, Ptujska klet je u 100-postotnom domaćem vlasništvu zaposlenih u vinariji«, otkrio nam je odmah na početku susreta direktor marketinga Vinko Mandl, ne krijući da proizvodnja danas doseže dva milijuna litara vina, samo od bijelih sorti. Sve to dolazi s 300 hektara vinograda, koliko imaju zajedno s kooperantima.


Čuli smo da su se ukrajinski vlasnici riješili vinarije, nakon što su 2018. godine preuzeli Perutninu Ptuj, a koja je 20 godina bila vlasnik Ptujske kleti.


Goleme drvene bačve od slavonskog hrasta
Prema njegovim riječima, stari vinski podrum i danas krasi golema drvena bačva iz 1958. godine od slavonskog hrasta. No, vrijeme takvih gorostasa u vinarstvu, koje su mogle primiti gotovo 3.000 litara vina, je davno minulo, još početkom prošlog stoljeća, te se danas više koriste barriquei do 500 litara zapremnine. Mandl je posebno ponosan na arhivska vina čija arhiva, iza dobro zaključanih vrata u najdaljem dijelu starog podruma, ima 8.000 boca od njih ukupno čak 150.000 na više lokacija. Takva, ističe, primjerice ona iz davne 1921. godine dosežu i cijenu od vrtoglavih 54.000 eura, a na aukcijama u SAD-u u humanitarne svrhe i više.


Mandl napominje kako je već dugo sve važnija kvaliteta vina, pa se posebno prate položaji u vinogradu, kao što je ono pod nazivom Haluže koji je među top tri posto položaja što se tiče Sauvignona, i koji je urodio i zlatom na Decanteru 2022. godine. Inače, najpoznatija vinska etiketa vinarije je Pullus koja postoji od 2007. godine, a riječ je o kvalitetnom vinu sa 100-postotnim podrijetlom.


Inače, Slovenija, koja ima malo više vinograda od Hrvatske, ima tri vinske regije. Od sorti je najznačajniji Laški rizling, a u Štajerskoj, posebno preko Mure je značajna i sorta Grašica koja ima i lokalni naziv Rilček, ističe naš domaćin dok hodamo starim vinskim podrumom,koji je sada i muzej vina, odnosno podrumarstva, budući da ga krasne brojne drvene bačve koje su domaći bačvari slagali u Prekomurju.


Pisani trag o vinariji u Ptuju postoji iz 1776. godine, a ljudi su nekad u nju dolazili s mjehovima po vino, budući da nije bilo staklenih boca. Danas kombinat, kako se lokalno naziva Klet, ima čak pet podruma, otkriva Mandl.


S druge strane, vinarija prati i moderne trendove u vinarstvu, pa se tako ističe i bijelo macerirano vino, koja imaju i naziv jantarna ili orange, zbog narančaste boje.


Vinska degustacija ispod Starog grada


U Ptuju svi putevi vode u Stari grad, a male kamene ulice dovest će vas do stepenica, ali i do tajnih tunela koji se nalaze 30-ak metara ispod zemlje. Ako ćete se pitati postoji li netko tko ima ključ od tunela, Marjan Ostroško iz Turističkog ureda uz smiješak će ga izvaditi i otvoriti ulaz. U tunelima nema svjetla, krećete se uz pomoć lampe, a onda u jednom trenutku dolazite na mjesto koje ima stolove za degustaciju vina. Riječ je o ‘vinskoj cesti’ kako se zove dio tunela s dugim uskim stolom, sjedalicama i čašama koje vas pozivaju na degustaciju u potpunom mraku.


Ova atrakcija je i zanimljivi način proširivanja turističke ponude u ovom gradu koji živi cijele godine. U ovom jedinstvenom doživljaju možete uživati svake subote poslije ručka, a cijena 90-minutne vinske degustacije u mraku iznosi 22 eura po osobi.


Inače, životopisni Ptuj, gdje svi krovovi moraju biti crveni, smjestio se uz rijeku Dravu, čiji je golemi most iskorišten ljeti u eno – gastro svrhe. Zima se tradicionalno ispraća Kurentovanjem, karnevalom kroz kojeg se pokazuju običaji slavljenja novog ciklusa koji počinje proljećem, ali i ugošćavaju maskirane skupine cijelog svijeta, pa tako su ove godine tamo bile i baranjske Buše, gondolaši s Kvarnera i maškare iz Cestice kod Varaždina.


Glavni junaci Kurentovanja su Kurenti, maskirani muškarci koji nose odjeću napravljenu od životinjskog krzna te ukrašeni na poseban način. Tradicija se u ovom gradu njeguje desetljećima i danas je Ptuj jedini grad u Sloveniji s ovakvim karnevalom.


Kurenti imaju i svoje vino koje svake godine prati karneval i njemu se pridaje posebno značenje. Tu je i Kurentova hiža, koja je muzej posvećen ovoj tradiciji. Riječ je o interaktivnom muzeju koji priča priču o raznolikosti Kurenta i Korenta, pokladnih običaja sela i grada koji na poseban način donose sreću u vrijeme karnevala, koji iduće godine slavi 65 godina.