Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

LEGENDARNI GLUMAC

Zvijezda “Povratka u budućnost” opisao svoju borbu s opakom bolešću: “Svaki dan patim…”

Autor: Portal Novi list

01.05.2023. 15:43
Zvijezda “Povratka u budućnost” opisao svoju borbu s opakom bolešću: “Svaki dan patim…”

Foto: ReutersZvijezda Povratka u budućnost Michael J Fox opisao je Parkinsonovu bolest kao “dar koji neprestano uzima” u intervjuu za CBS Sunday Morning, u kojem je opisao svoju borbu s ovom opakom bolešću.


Ovom 61-godišnjem aktivistu i bivšem holivudskom glumcu dijagnosticirana je Parkinsonova bolest u mladosti godinu dana nakon što je 1990. objavljen treći dio Povratka u budućnost.


“Gadno je ovo imati”


“Gadno je imati Parkinsonovu bolest… Sve je teže, sve je teže, svaki dan patite, ali to je tako”, rekao je Fox CBS-ovoj Jane Pauley.
Bolest uzrokuje progresivno oštećenje dijelova mozga tijekom godina. Tri glavna simptoma su nevoljno drhtanje dijelova tijela, poznato kao tremori, sporo kretanje te ukočeni i nefleksibilni mišići.Fox je rekao da je imao niz ozljeda od pada, uključujući lomove kostiju na licu i drugim dijelovima tijela, kao i benigni tumor na kralježnici.


Dodao je: “Svi ti suptilni načini koji vas dovedu do toga da ne umirete od Parkinsonove bolesti, umirete s Parkinsonom. Neću imati 80 godina. Neću imati 80.”


Kako uspijeva ostati optimističan?


Opisao je kako se ipak može nositi s takvim stanjem i pokušati ostati optimističan.


“Shvaćam koliko je ovo teško za ljude i shvaćam koliko je teško za mene, ali imam određeni skup vještina koje mi omogućuju da se nosim s ovim stvarima i shvaćam, uz zahvalnost, da je optimizam održiv.


Ako možeš pronaći nešto na čemu ćeš biti zahvalan, onda ćeš pronaći nešto čemu ćeš se radovati i nastavit ćeš dalje.”


Fox je 2000. godine osnovao Zakladu Michaela J Foxa za istraživanje Parkinsonove bolesti koja je prikupila više od 1,75 milijardi dolara za financiranje istraživanja.


Ovo otkriće mijenja sve


Zaklada je također sponzorirala studiju, objavljenu u travnju, koja kaže da su istraživači otkrili biomarker za Parkinsonovu bolest.


Fox je rekao: “Ovo mijenja sve. Znam gdje smo sada. Za pet godina, oni će moći reći imate li ga, moći će reći hoćete li ga ikada dobiti i znat ćemo kako to liječiti.”


Glumac, koji ima četvero djece sa suprugom Tracy Pollan, umirovljen je 2020. U studenom je dobio nagradu Jean Hersholt Humanitarian, počasnog Oscara kao priznanje za izvanredne filantropske napore, a trebao bi objaviti dokumentarac za Apple TV+ Still: Film Michaela J Foxa.