Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

TRAGOM VIJESTI

Zašto bi netko platio rekordan iznos od milijardu dolara za prava na katalog pjesama grupe Queen?

Autor: T.I.

31.05.2023. 19:19
Zašto bi netko platio rekordan iznos od milijardu dolara za prava na katalog pjesama grupe Queen?

Foto: YouTube screenshotNajskuplji plaćen glazbeni katalog ikad je onaj Brucea Springsteena. On je krajem prošle godine raspolaganje autorskim pravima na njegovih preko tristo pjesama prodao za pola milijarde dolara, no na neki način sve ostavio u kući jer iza kupnje stoji diskografski koncern Sony Columbia za koje je „Boss“ ionako snimio sve albume od početka karijere.


Prema informacijama CNN-a, ovaj rekord ubrzo bi mogao biti srušen jer je navodno za pravo na katalog pjesama grupe Queen spreman izdvojiti milijardu dolara, iako je njihov popis snimljenih autorskih pjesama više nego duplo kraći od onog Brucea Springsteena. Iz svojih izvora CNN doznaje da najveća diskografska kuća na svijetu Universal Music Group pregovara o kupnji prava na snimljenu glazbu grupe Queen i da je spremna odriješiti kesu više negoli itko ikad za bilo čiji katalog pjesama.


Navodi se da je druga strana u pregovorima Disney Music Group, iako je njihova pozicija u kompliciranoj strukturi vlasništva nad glazbom slavnog benda, prilično maglovita. Prema dostupnim podacima, oni imaju licencna prava za područje Sjeverne Amerike. Queen su još 1991. godine, dakle u godini Mercuryjeve smrti, potpisali s njima takav diskografski ugovor.
To ne znači da tri živa člana grupe Queen, Brian May, Roger Taylor i John Deacon te zadužbina koja se brine o vlasništvu pokojnog Freddyja Mercurya ne zarađuju i dalje velik novac od prava na svoju glazbu.


Postoje dvije osnovne vrste glazbenih autorskih prava, prava na master (odnosno zvučnu snimku) i prava na objavljivanje. U prvom slučaju vlasnici su obično diskografske kuće, u drugom sami autori jer se prava odnose na ideju, odnosno kompoziciju. U oba slučaja, vlasnici dobivaju naknadu, u prvom slučaju svaki put kad se snimka negdje javno pusti, a u drugom slučaju svaki put kad se pjesma reproducira u bilo kojem obliku, preko radija, streaminga…, ako je netko izvodi uživo ili je koristi u neoriginalnom obliku.


U slučaju grupe Queen, preko dvije tvrtke Queen Production Ltd. i Queen Music Ltd., članovi benda i zaklada Freddyja Mercuryja, ostvaruju prihod proizašao iz vlasništva nad snimkama i izdavačkih prava. Zvuči prilično komplicirano, kao što zapravo i jest, jer u slučaju super uspješnih skupina kao što je Queen može postojati više strana koje polažu ekskluzivna prava ili ih dijele s drugima.


Ne zna se jesu li u međuvremenu članovi Queena u tajnosti ušli u neke nove aranžmane i prodaje prava na svoju glazbu, no sigurno je da tvrtka Queen Production Ltd i dalje ostvaruje profit na osnovu naplate izvođenja pjesama odnosno reprodukcije na razne načine. Iako očito ima samo djelomična prava na glazbu benda, u 2020. uprihodila je skoro 60 milijuna dolara od tantijema za izvođenje Queen glazbe.


Nadalje, dostupni podaci iz 2019. godine ukazuju da je Queen generirao peti po veličini profit u svijetu glazbe od izvođenja pjesama, licencnih prava i  prodaje albuma.


Nakon super uspješnog biografskog filma “Bohemian Rhapsody” iz 2018. zanimanje za glazbu grupe Queen dobilo je novi zamah, po slušanosti na najvećoj striming glazbenoj platformi Spotifyju Queen raste iz godine u godinu i trenutno su s 47,7 milijuna mjesečnih slušatelja ispred mnogih veličina poput Beatlesa i jedini među 50 najslušanijih koji više ne stvaraju novu glazbu. Posljednji album Queena s novom glazbom „Made In Heaven“ izdan je davne 1996. godine.


U ovim činjenicama i brojkama krije se odgovor zašto bi netko platio milijardu dolara za nečiji glazbeni katalog, nema sumnje da bi se to dugoročno moglo isplatiti.