Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

D.K.

Virovitički glazbenik Danko Krznarić objavio debitantski solistički album

Autor: Marinko Krmpotić

12.01.2023. 10:28
Virovitički glazbenik Danko Krznarić objavio debitantski solistički album

Foto: Promo

Originalne skladbe koje uspješno izražavaju autorove emocije i ideje»Above the Clouds (Collection of Original Songs)« sjajan je žanrovski album okrenut bluesu te njegovim brojnim i raznovrsnim varijacijama koje već desetljećima imaju svoje zaljubljenike, a jedan od njih je i izvrsni virovitički multiinstrumentalist, ponajprije gitarist Danko Krznarić koji se »krije« iza inicijala izvođača koji potpisuje ovaj album kojemu u podnaslovu stoji »Collection of Original Songs«, a to znači da si je Krznarić dao truda te bitno iskoračio k autorskom izrazu stvorivši, na temelju svoje ljubavi prema bluesu, pjesme koje, naravno, imaju uzore i temelje u prošlosti, ali su istodobno dovoljno originalne i svoje, što pak znači da uspješno izražavaju autorove emocije i ideje.


Foto: We Move


Blues i »neblues«


Već sam početak, odnosno prva, ujedno i naslovna skladba, obećava jako puno. »Above the Clouds« lagani je blues s elementima soula, a uz jako dobru i nježnu a la Peter Green gitaru tu su i odlične klavijature koje stvaraju iznimno ugodnu soul podlogu koja baš odgovara pjesmi čiji tekst zaziva izdizanje iz stvarnosti i život u sferama ljepote koju pruža umjetnost, ponajprije glazba.


Album zatvara puno prizemnija, žešća i oporija »Whiskey and the Blues« koja se pak kreće u okvirima realnosti te kao način života nudi – viski i blues. A u Krznarićevoj verziji to izgleda gotovo jednako primamljivo poput onog eteričnog ugođaja prve pjesme albuma.
Između tih dviju pjesama D.K. je smjestio još osam pažnje vrijednih skladbi, od kojih je nježnijem i pitkijem izrazu bliska »Train« koja je s prevlašću akustike i ozračja western filmova jedini »neblues« trenutak albuma, dok je razigrana, raspojasana i rasplesana »Bad« sva okrenuta elementima starinskog rock and rolla te pulsira u ubrzanom ritmu klasika »Memphis, Tennesse« Chucka Berryja, dotičući istodobno i country i rockabilly zvuk.


Sve ostalo je čvrsti i opori blues koji korijene vuče iz delte Mississippija ili pak teksaških ravnica. Kroz tri pjesme (»Again«, »I Will Lost My Mind« i »Stay A Little While«) slušamo molbu muškarca prema djevojci da ostane, da ga ne napusti jer će on poludjeti ako se to dogodi.


»Housekiping Blues« sjajno spaja sliku nezavidnog socijalnog stanja i erotike kao oblika utjehe, »Pay the Price« ide u red onih oporih i gorkih pelin-blues trenutaka, a u dojmljivoj »When I Die« Krznarić se kroz pjesmu o smrti pomalo poigrava i elementima horora.


Suradnici


Većina pjesama ovog albuma pravi su mali biseri za blues/soul sladokousce, a svakako treba reći da je baš sve pjesme otpjevao Krznarić sam, on je i odsvirao većinu dionica gitare, basa, klavira i orgulja, a na bubnjevima ga je pratio Matko Gaće.


Kao gostujući glazbenici, navodi u press materijalu njegova izdavačka kuća, sviraju Ante Puharić (gitara), Ivica Premelč (saksofon), Goran Rukavina (kontrabas), Dražen Bogdanović (saksofon) te Boris Novak, Korana Rucner Novak i Vinko Rucner (gudači).


Album je snimljen u studiju Rabbit Hole u Makarskoj, a tonsko snimanje, miks i glazbenu produkciju potpisuje Matko Gaće. Za mastering je zaslužan Matej Gobec. Likovno oblikovanje albuma potpisuje Siniša Cvahte, a fotografiju Mislav Žabarović – konstatira se u materijalu.


O autoru

Danko Krznarić (D.K.) talentirani je izvođač s bogatim glazbenim iskustvom koji se prvi put solistički predstavlja široj javnosti. Publika ga zna još kao člana benda Cota G4, ali i po glazbenim suradnjama s brojnim kolegama glazbenicima uključujući Milu Kekina, Majke, Elektrobudu i druge.