Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Do ožujka

U Pragu otvorena izložba "Hrvatska arheološka baština"

Autor: Nikolina Lucić

14.01.2023. 21:30
U Pragu otvorena izložba

Foto: Zuzana HubnikovaU Galeriji Skleňák u Pragu otvorena je izložba »Hrvatska arheološka baština«/«Croatian Archaeological Heritage« Arheološkog muzeja u Zagrebu. Izložbu su otvorili Njezina Ekscelencija Ljiljana Pancirov, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Češkoj te gospodin Jakub Stárek, gradonačelnik 6. praškog okruga.


U svom pozdravnom govoru veleposlanica Pancirov istaknula je odličnu suradnju između Češke i Hrvatske na svim poljima, stavivši poseban naglasak na kulturne veze između dviju država, kao i na činjenicu da je Hrvatska omiljena turistička destinacija za velik broj Čeha, pri čemu je upravo izložba »Hrvatska arheološka baština« odlično svjedočanstvo kako Hrvatska nije tek ljetno turističko odredište, već i iznimno bogata i atraktivna destinacija kulturnog turizma. Gradonačelnik Stárek potvrdio je kako dvije države njeguju bliske i prijateljske odnose, posebno istaknuvši sada već desetogodišnje prijateljstvo koje je Prag 6 razvio s gradom Porečom.


U sklopu otvorenja Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, održao je kratko predavanje o arheološkoj baštini Hrvatske kojim je prisutnima približio hrvatsko kulturno nasljeđe predstavivši neke od najznačajnijih hrvatskih arheoloških nalazišta.
Izložbu publika u Pragu može razgledati do ožujka, a tijekom 2023. predviđeno je gostovanje i na drugim lokacijama u Republici Češkoj.


Na izložbi »Hrvatska arheološka baština« povijesni spomenici i arheološki lokaliteti Hrvatske predstavljeni su na plakatima velikih dimenzija te tako posjetiteljima sugeriraju šetnju kroz hrvatsku arheološku baštinu. Izložba tematizira očuvanje nacionalne arheološke baštine, njezin značaj i ulogu u turizmu, ali i poveznicu sa zajedničkom europskom kulturnom baštinom.