Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

frankofonija 2023.

U Kneževoj palači u srijedu svečano proglašenje dobitnika Nagrade Goncourt

Autor: Nikolina Lucić

27.04.2023. 16:40
U Kneževoj palači u srijedu svečano proglašenje dobitnika Nagrade Goncourt

Foto: Osobna arhivaU sklopu obilježavanja Frankofonije 2023. Francuski institut u Hrvatskoj, uz potporu Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj te u partnerstvu s Akademijom Goncourt, Sveučilištem u Zadru i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, u srijedu, 3. svibnja organizira se 2. izdanje Nagrade Goncourt – hrvatski izbor u Kneževoj palači u Zadru.


Prestižna nagrada


Pokrenuta 1903. godine, Nagrada Goncourt najstarija je i najprestižnija književna nagrada u Francuskoj i na francuskom govornom području. Dodjeljuje se svake godine za najbolji roman na francuskom jeziku objavljen te godine u Francuskoj. Nakon što u rujnu objavi širi te u listopadu uži izbor, pobjednika početkom studenog odabire Akademija Goncourt.


Zahvaljujući njezinoj inicijativi »Međunarodni izbori Goncourt«, od 1998. godine i druge zemlje mogu organizirati svoj izbor Nagrade Goncourt. O Izboru Goncourt pojedine zemlje odlučuju studenti francuskog jezika na temelju romana koji su se našli u finalu zadnjeg izdanja Nagrade Goncourt, a lokalni partner nakladnik obvezuje se objaviti prijevod pobjednika. Prestižnom krugu od 29 zemalja koje trenutačno sudjeluju u ovoj inicijativi Hrvatska se pridružila 2022. godine.
Nagradu Goncourt 2021. dobio je Senegalac Mohamed Mbougar Sarr za roman La plus secrète mémoire des hommes, a hrvatski je žiri, sastavljen od studenata francuskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilišta u Zadru, prošle godine u svibnju potvrdio taj odabir. Roman je u prijevodu Ursule Burger nedavno izišao iz tiska u nakladi Frakture pod naslovom Najskrovitiji spomen na ljude.


Knjigu Mohameda Mbougara Sarra »La plus secrète mémoire des hommes« izabrao je 2022. hrvatski žiri za roman godine


Drugo izdanje nagrade Goncourt u Hrvatskoj


Od siječnja ove godine dvadesetak studenata francuskog jezika i književnosti na Sveučilištima u Zagrebu i Zadru čita i sa svojim nastavnicima radi na četiri romana iz užeg izbora za Nagradu Goncourt 2022., Vivre vite Brigitte Giraud (Flammarion), Les presque sœurs Cloé Korman (Seuil), Le Mage du Kremlin Giuliana Da Empolija (Gallimard) i Une somme humaine Makenzyja Orcela (Rivages).


U srijedu, 3. svibnja studenti će se kao ocjenjivački sud sastati na Sveučilištu u Zadru kako bi glasovanjem odlučili o hrvatskom izboru Nagrade Goncourt. Javno proglašenje održat će se poslijepodne u Kneževoj palači u Zadru u okviru književne priredbe kojoj će nazočiti francuski književnik Jean-Marie Laclavetine te Estelle Halimi-Dagron, ravnateljica Francuskog intituta u Hrvatskoj i savjetnica za suradnju i kulturnu djelatnost Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj.


Događanje, koje će uz dodjelu uključivati i razgovor s Jean-Mariejem Laclavetineom, književnikom i dobitnikom brojnih nagrada, među kojima i Goncourt gimnazijalaca 1999. godine za roman Première ligne, kao i urednikom u prestižnoj izdavačkoj kući Gallimard, uživo će se prenositi i na Facebook i YouTube stranicama Francuskog instituta u Hrvatskoj.


Pobjedničko djelo Nagrade Goncourt – hrvatski izbor bit će prevedeno i objavljeno u Hrvatskoj.


Program


– u 17:30 sati Razgovor s francuskim književnikom i urednikom Jean-Mariejem Laclavetineom


– u 18:30 sati studenti Sveučilišta u Zagrebu i Zadru predstavit će finaliste


– u 19:00 sati objava dobitnika Nagrade Goncourt – hrvatski izbor


– prigodni domjenak


Program će se odvijati na francuskom jeziku uz konsekutivni prijevod.


Program pratite online na društvenim mrežama Francuskog instituta u Hrvatskoj:


https://www.facebook.com/InstitutFrancaisZagreb


https://www.youtube.com/@institutfrancaisdecroatie553