ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

REBRENDIRANJE

Twitter je “odletio”: Čuvenu plavu ptičicu Musk, iz nekog razloga, zamijenio velikim crnim “X”

Autor: Portal Novi list

24.07.2023. 20:55
Twitter je “odletio”: Čuvenu plavu ptičicu Musk, iz nekog razloga, zamijenio velikim crnim “X”

Foto: ReutersZbogom, plava ptico: Twitter se preko noći počeo mijenjati u X, zamijenivši svoj dugogodišnji logo stiliziranim simbolom koji je projiciran na njegovo sjedište u San Franciscu.


Taj je potez naglasio ambiciju Elona Muska da društvenu mrežu učini ključnim dijelom svog dugogodišnjeg cilja stvaranja “aplikacije za sve”.


Novo kockanje


No, riječ je također o još jednom riskantnom kockanju. Musk se muči s ponovnim osmišljavanjem Twittera otkako je prošle godine za ovu tvrtku platio astronomskih 44 milijarde dolara. Vrijednost tvrtke u međuvremenu se strmoglavila.
“Svjetla. Kamera. X!” napisala je Linda Yaccarino, novoinstalirana šefica Muskove tvrtke, dok je društvena mreža počela s uvođenjem svog novog brenda.


Nestala je stilizirana ptica, koju je suosnivač Twittera Biz Stone nekoć nazvao Larry T. Bird, a koja je postala jedan od najpoznatijih internetskih logotipa – i koju je tvrtka opisala kao svoju najprepoznatljiviju imovinu.


Yaccarino je više puta spominjaka X u nizu tweetova u kojima je ocrtavala ambicije tvrtke. Očekujte da X potpunije prožima tvrtku: Musk je internu poruku zaposlenicima tijekom vikenda opisao kao posljednju koju je poslao s Twittera, a korisniku je rekao da bi se objava trebala zvati “x” umjesto tweet.


Dugo fasciniran X identitetom


Musk je vrlo jasno stajao iza ovog makeovera, jer je dugo bio fasciniran X identitetom. Njegov drugi start-up bio je X.com, koji je na kraju postao PayPal. Musk je uključio “X” u ime SpaceX-a i Teslinog prvog modela automobila, a nedavno je nazvao i svoju novu tvrtku koja će se baviti razvojem umjetne inteligencije – xAI.


Nisu se svi složili s tim potezom, iako su neki stručnjaci za oglašavanje rekli da je važnije hoće li se korisnici držati platforme. Yaccarino je jučer izvijestila marketinške stručnjake o najnovijim promjenama u tvrtki, prema The Financial Timesu, koje također uključuju veću suradnju s xAI-jem.


No, istovremeno pokreću se pitanja koliki autoritet ona uopće ima u tvrtki, nakon što je Musk nametnuo ograničenja pregleda za korisnike koja se nisu svidjela oglašivačima.


Što je uopće taj X?


Ovaj novi Muskov potez više je od pukog brendiranja. Dok se Twitter mučio pod Muskom – oslanjanje na pretplate nije nadoknadilo pad prihoda od oglasa od 50 posto, tvrtka i dalje ima negativan novčani tok, a suočava se i s novom prijetnjom u vidu Zuckerbergove “zamjene” za Twitter Threads – on je sve više naglašavao važnost tvrtke u onome što on naziva X.


Milijarder je dugo sanjao o stvaranju super-aplikacije koja bi mogla poslužiti kao platforma za sve što bi korisnici mogli raditi online, slično kao što WeChat radi u Kini. No budući da podaci  pokazuju da broj korisnika pada, nije jasno koliko Musk ima “goriva” da bi ponovno rođeni X poletio.