Petak, 22. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Mali glazbeni životopis

Splitska pjevačica Ana Opačak objavila debitantski nosač zvuka »Sve što ostaje«

Autor: Edita Burburan

07.01.2023. 10:10
Splitska pjevačica Ana Opačak objavila debitantski nosač zvuka »Sve što ostaje«

Foto: Zvonimir Ferina

"Album bilježi i dokumentira moje zaigrano traganje za vlastitim zvukom"Splitska pjevačica Ana Opačak proteklu će godinu pamtiti po mnogočemu dobrom i lijepom. Ipak, možda njezino najveće zadovoljstvo bio je duet s Gabi Novak koja joj je oduvijek bila veliki pjevački uzor.


»Pjesma« koju su otpjevale u duetu dobila je dvije vrijedne glazbene nagrade, najprije Porin, a onda i Nagradu Music Pub za Pjesmu godine. Kraj godine zaokružila je zadovoljstvom, pjesmom, ali i prvim albumom.


Godina nagrada i priznanja


Nakon svih nagrada i uspješnica, 2022. ste zaključili debitantskim albumom »Sve što ostaje«. Je li moglo bolje?!


“Zaista sam sretna što sam mogla godinu zaključiti nečim što sam dugo željela, na čemu sam puno radila i na što sam u konačnici ponosna. Izlazak albuma je bio planiran ranije, ali spletom raznih okolnosti shvatila sam kako će to ipak biti u drugoj polovici godine.

Kako je većina nas sklona u prosincu rezimirati, zbrajati i nabrajati sve lijepo ili manje lijepo čime nas je godina na izmaku obdarila, poželjela sam samoj dati najljepši zaključak za mene ionako posebne godine“, ispričala je.


Prošlogodišnja ste dobitnica Porina za najbolju vokalnu suradnju, a nije zanemariva ni nagrada Music Pub za Pjesmu godine, zaista maestralna izvedba uz Gabi Novak. Jeste li se tome nadali?


“Meni je uistinu najveća moguća nagrada i ostvarenje sna bilo to što sam imala priliku snimiti duet s jednim od mojih glazbenih uzora pa su nagrade i priznanja koja su uslijedila bila samo još dodatna radost i zahvalnost. Inače, za nagradu Music Pub za Pjesmu godine saznala sam uživo u eteru Hrvatskog radija, kad me urednik Zlatko Turkalj Turki nazvao i to mi priopćio.


Tome ne samo da se nisam nadala, već sam bila potpuno zatečena. Porinu se nisam usudila ni nadati iz straha kako se ne bih razočarala. To je ipak najveće priznanje struke i unatoč tome što se većina nas glazbom ne bavi zbog priznanja ili nagrada, lijepo je dobiti potvrdu kako je ono što radiš dobro i da si na dobrome putu”, rekla je.


Gabi Novak oduvijek je bila vaš glazbeni uzor. Što vam se najviše sviđa u njezinoj interpretaciji?


“Nekom prilikom sam izjavila da Gabi dok pjeva, glasom kao da grli, i to je nešto neprocjenjivo, nešto što se ne može naučiti. Nema tih tehničkih bravura, visina i dubina koje mogu zamijeniti takvu, gotovo sinestezijsku komponentu. To mi je zaista zapanjujuće.


Dok smo u studiju snimale našu »Pjesmu«, nismo imale jasno definiran završetak. Pjevale smo da vidimo kako ćemo ga osjetiti. Kad je došao taj završni dio, kad su nam se glasovi spojili gotovo u šapat, zašutjela sam i pustila Gabi da otpjeva sama tih završnih desetak sekundi. Tada sam zaista osjetila taj nevjerojatan trenutak, trenutak kad slušaš glas, a osjećaš neku toplinu poput zagrljaja. U studiju je nastala tišina, svi smo se samo pogledali, a meni su krenule suze. E, to je moć interpretacije”, ispričala je.


Što ste sve uvrstili na novi album, kako biste ga opisali?


“Opisala bih ga kao svoj mali glazbeni životopis. Album bilježi i dokumentira moje zaigrano traganje za vlastitim zvukom u razdoblju od sedam godina, objedinjujući u eklektičnu cjelinu spoj različitih zvukova, stilova i utjecaja. On je spoj različitih zvukova, stilova i utjecaja na kojima sam rasla.


Ta razigranost i slojevitost reflektira se i u dizajnu omota te cjelokupnom grafičkom i likovnom oblikovanju dizajnerica Klasje Habjan i Zite Nakić iz Studija klasja&zita. Osim već predstavljenih singlova, na albumu se nalazi još nekoliko pjesama koje ćemo tek objaviti u sljedećim mjesecima. Sve pjesme potpisuju autorice Ines Prajo i Arijana Kunštek, a producent je Ivan Popeskić“, kazala je.


Prokultura zaslužna za šansonu


I šansona vam dobro stoji. Već dulji niz godina sudjelujete na tradicionalnim Večerima francuske šansone u organizaciji Prokulture Split?


“Neki od mojih prvih ozbiljnijih glazbenih koraka dogodili su se upravo u sklopu Večeri francuske šansone, natjecanja mladih pjevača amatera koje Prokultura Split organizira još od davne 1993. godine.


Kao višestruka pobjednica imala sam priliku u više navrata posjetiti Francusku, usavršavati jezik i upoznati bogatu kulturu, ali i pjevati. Bilo je lijepo i predstavljati Hrvatsku na Svjetskom festivalu frankofonije. Kako se moj životni put sve više okretao prema glazbi u profesionalnijem smislu, tako sam se prestala natjecati. No, ostala sam uključena u aktivnosti i organizaciju festivala”, otkrila je.


Iza vas je i suradnja s Gibonnijem i nastup u Parizu…


“Gibonni je oduvijek bio jedan od mojih najdražih glazbenika. Zbog toga sam jedne godine na svom Facebook statusu kao prvotravanjsku šalu podvalila štos da pjevam s njim. Tada sam bila tek studentica Filozofskog fakulteta koja voli pjevati. Samo nekoliko godina kasnije Prokultura Split postavila je koncertni program »Gibonni a notre façon/Gibonni na naš način« u kojemu su članovi Prokulturinog Kluba prijatelja šansone interpretirali njegove pjesme prevedene na francuski i prearanžirane za pjevanje uz pratnju klavira.


Koncert je bio održan u Gradskom kazalištu lutaka u Splitu, a zatim i u Tvornici kulture u Zagrebu s Gibonnijem u prvom redu. Za nekoga tko započinje glazbene korake, bila je to velika stvar. Imala sam priliku izvesti nekoliko pjesama i to je bio naš prvi susret.


Nekoliko godina kasnije, pjevala sam vokalne dionice na francuskom na kompoziciji koju je napisao za jedan kratkometražni animirani film, a nakon toga pozvao me je i da mu budem gošća na koncertu u Parizu. Za mene je to bila zaista velika radost, em idem ponovno u omiljeni grad, em ću pjevati s omiljenim glazbenikom!


Kasnije sam se šalila kako treba paziti s tim prvotravanjskim šalama i sa željama ma kako nevjerojatne bile, jer nikad se ne zna kad se mogu ostvariti”, ispričala je.


Pariški koncert u čast Aznavoura


To nije jedini put da ste nastupali u Parizu…


“Jedan od mojih najdražih šansonjera je Charles Aznavour, čovjek posebnoga glasa i sjajnog rukopisa, koji je napisao i ostavio iza sebe preko tisuću pjesama koje je interpretirao na devet jezika. U ljeto 2018. trebao je nastupiti u pulskoj Areni. Sjećam se kako sam sva sretna kupila karte za prvi red i željno iščekivala napokon čuti njegov glas uživo.


Foto: Zvonimir Ferina


Nažalost, zbog zdravstvenih komplikacija turneja je prekinuta te je nedugo nakon toga i preminuo. U okviru tradicionalnih Dana francuskog jezika i kulture u organizaciji Prokulture Split priredila sam glazbeni recital uz priču o njegovu iznimnom životu i sedamdesetogodišnjoj karijeri. Sljedećih mjeseci s tim programom gostovala sam na brojnim pozornicama po Hrvatskoj.


Ubrzo sam dobila i poziv iz UNESCO-a da nastupim na koncertu u povodu Aznavurove godišnjice smrti koji se njemu u čast održavao u UNESCO-ovom pariškom sjedištu. Nastupila sam zajedno s brojnim pjevačima iz raznih zemalja svijeta interpretirajući njegove pjesme u prepunoj dvorani i pred članovima njegove obitelji. Mislim da će to zasigurno ostati jedna od mojih najdražih glazbenih uspomena”, prisjetila se.


Imate li već planove za novu godinu? Albumi, nastupi, festivali…?


“Planove imam, naravno, ali više kao neke smjernice, nego kao stroge odrednice. Ne volim planirati previše unaprijed jer se planovi često izvrnu naopačke, ali važni su kako bismo ostali na putu ostvarenja određenih ciljeva.


Ono što sa sigurnošću već sada mogu najaviti jest izlazak novog singla s albuma. Radi se o pjesmi »Oprosti, žurim« koja dolazi nakon blagdana te je prati bajkovito sanjiv i neobičan videospot u režiji sjajnog umjetnika i mog starog suradnika Tonija Mijača koji potpisuje većinu videomaterijala za pjesme s albuma.


U proljeće stiže pjesma »Laku noć i sretno«. Riječ je o još jednoj glazbenoj suradnji s vrhuskim glazbenicima, a na koju sam izuzetno ponosna”, pohvalila se.


Maštam o jazz klubu u Splitu


Jeste li razmišljali zapjevati na stranom jeziku? Diplomirali ste engleski i talijanski, govorite francuski, a u vrijeme pandemije započeli ste učiti i španjolski. Do kud ste stigli?


“Otprilike sam stigla u tu fazu da uspješno miješam sva četiri jezika (smijeh). Šalu na stranu, jezike zaista volim i zato sam ih i studirala. Francuski sam još u djetinjstvu otkrila i poželjela naučiti, španjolski sam dugo željela započeti učiti, ali nikako nisam uspijevala naći dovoljno vremena (ili možda odlučnosti) da krenem.


U vrijeme pandemije, kad smo svi bili u kućama, nije bilo nastupa ni koncerata, draga prijateljica i vrsna profesorica španjolskog ponudila je online početnički tečaj. Od tada, kako sam krenula, nisam stala i evo me već na šestom semestru. Jedva čekam provježbati naučeno na nekom putovanju u neku hispansku zemlju.


Što se tiče pjevanja na stranim jezicima, to je kod mene međusobno povezano. I na albumu se nalaze dvije bonus pjesme, jedna u svojoj verziji na engleskom i druga u verziji na francuskom. Osim snimanja i koncerata na nekom od spomenutih jezika, jedan od omiljenih programa publike je tematski koncert »Put oko svijeta s Anom Opačak« na kojemu slušatelje pričom i glazbom prošetam kroz nekoliko kontinenata”, ispričala je.


Volite i jazz. Supruga ste upoznali na jazz koncertu… Vidite li se možda i u tom glazbenom izričaju?


“Neke od jazz standarda znala sam pjevušiti još kao mala djevojčica dok nisam znala ni riječ engleskog. Danas su neki od njih neizostavni dio mog repertoara, kao i neka opća mjesta bossa nove 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća kojima se uvijek iznova vraćam. Maštam o danu kad će Split imati barem jedan jazz klub”, priznala je.