Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

OD PONEDJELJKA

Serija dobre volje:  "Oblak u službi zakona" na HTV1

Autor: Siniša Pavić

04.01.2023. 08:51
Serija dobre volje:  

Foto: Josip Mišković

Prva epizoda prikazana jučer medijima pokazala je koliko se dobrohotnom čini nova obiteljska humoristična serijaKako se dobrohotnom čini nova obiteljska humoristična serija – »Oblak u službi zakona« čija će prva epizoda biti emitirana u ponedjeljak, 9. siječnja na Prvom programu HTV-a, tako je ugodna i dobrohotna bila i promocija serije održana jučer u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema. A da se radi o serijalu dobre volje, pokazala je epizoda što su je nazočni imali prilike za promocije vidjeti.


Nije HRT lagao ništa kazavši u priopćenju kako su znani scenaristi Snježana i Goran Tribuson stvorili obiteljsku seriju s laganim krimizapletom. Istina je i da je Nikola Oblak, što ga igra Ozren Grabarić, glava obitelji Oblak i policijski narednik, poštenjačina i idealist.


Oni su utjelovili obitelj Oblak – Toma Medvešek, Ozren Grabarić, Dijana Vidušin i Borna Fadljević, Foto: Josip Mišković


Ivan Maloča, Goran Tribuson, Jasmina Božinovska Živalj i Dražen Žarković na promociji HRT-ove serije “Oblak u službi zakona.” Zagreb, 3.1.2023.Istina je i da je njegova supruga Jagoda, što je glumi Dijana Vidušin, nezaposlena, pa katkad pribjegava i radu na crno, baš kao što stoji da je Jagoda kreativna, znatiželjna, pomalo samozatajna, posvećena Nikoli i djeci. A djeca su sinovi, Bruno (Toma Medvešek) i Ratko (Borna Fadljević), adolescenti, pa još takvi da je mlađi genijalac, a stariji baš i nije. Ima tu i lokalne birtije, vrckave mesarice, tete iz kioska, kolega policajaca, ma ne treba previše otkrivati.


Uvojci za promjenu
No zato je bilo itekako potrebno s Dijanom Vidušin prokomentirati činjenicu da joj je kosa u seriji, non-stop i posve neuobičajeno, frčkava, odnosno ricasta!?


“I tako cijelu seriju!?”, u čudu smo.


– “Cijelu!”, na to će Vidušin.


“Pa je li bilo teško!?”, pitamo.


– “To je bio najteži dio snimanja”, smije se Vidušin.


Bila je, kaže, ta frizura plod zajedničkog dogovora nje i autora.


“Htjela sam neku promjenu, pogotovo nakon »Metropolitanaca«, da bude nešto potpuno različito jer serije idu jedna iza druge”, kaže Vidušin.


Što se pak aktualnih uvojaka tiče, zbog svakodnevnog uvijanja kose toplim viklerima morala je na snimanje svako jutro dolaziti sat prije drugih. Pa dok se kosa uvijala, Vidušin se, kako nam priznade, malo upjevavala.


Nego, »Metropolitanci«… U malo vremena u dva projekta našla se Vidušin u ulozi supruge glavnog glumaca, pa je još u oba slučaja bila nezaposlena. Tu, reklo bi se, gotovo svaka sličnost između dva projekta prestaje.


“To su dva potpuno različita projekta, a opet meni oba jako draga. Super mi je bilo s Ozrenom raditi jer smo prijatelji dugi niz godina”, ističe Vidušin.


Ivan Maloča, Goran Tribuson, Jasmina Božinovska Živalj i Dražen Žarković, Foto: Josip Mišković


Trbuščić radi uloge


Tri udarne policijske igle u seriji, Ozren Grabarić, Igor Mešin i Željko Königsknecht, stali su pred fotoreportere pa se našalili kako im nešto košulje pucaju. Ali, imaju glumci svoje trikove i za to.


“Uvijek poslije praznika pucaju košulje. Zato sam ja prigodno obukao prsluk da malo suzbije to pucanje. To je ta visoka modna lukavost (smijeh). Morali bismo sad malo u teretanu, trčanje, hodanje, iako je taj »stomačić« malo karakterni, pridonosi komici”, smije se Grabarić.


– “Tu je, dakle, radi uloge!?”, pitamo.


“Uloge, uloge. Uvijek kažem da izgledam kako izgledam radi uloge”, duhovito će Grabarić.


Veseli oblak


Dade li se što iščitati iz »Oblaka« što se tiče programskih smjerova HRT-a u 2023. godini? Je li oblak bijel i vedar, ili tmuran – pitali smo glavnu urednicu televizijskih kanala HRT-a Rahelu Štefanović.


“Ja se nadam da je »Oblak« veseli. S obzirom na to iz koje tvornice je proizašao »Oblak«, mislim da će se svidjeti ljudima, kao što su se svidjele sve stvari koje su radili Tribusoni. A to je i cilj javnog servisa da sve ljude, koje god može, uključi u to da gledaju program i da što više proširimo svoj doseg”, reče nam Štefanović.


Tata policajac


Mlađeg sina Oblaka glumi Borna Fadljević. Mlad jest, ali ima utakmica u nogama. Od svoje šeste godine je u glumi, viđali smo ga među ostalim u serijama »Novine« ili »Počivali u miru«, ali drugo je nešto tu važno.


“Moj otac u pravom životu je policajac i moja mama se zove Dijana. To je slučajnost koja nije baš slučajna”, smješka se Fadljević.


Ne samo da je Grabrić imao od koga dobiti koji policijski savjet, već je, kaže nam Borna, i jedna košulja njegova oca završila u seriji. Da su konzultacije pomogle, priznaje i Grabarić. Kako i ne bi kad se sve njegovo životno iskustvo s policijom svodi na ono jedno.


“Kad su mi ukrali bicikl, pa sam išao na policiju. Od toga sam crpio iskustvo”, veselo će Grabarić.


A koliko je dobro utjelovio poštenjačinu Oblaka, vidjet ćemo već u u ponedjeljak. U seriji igraju i Goran Navojec, Ksenija Marinković, Željko Königsknecht, Igor Mešin, Zoran Čubrilo, Dora Fišter.


Režiju potpisuju Snježana Tribuson i Dražen Žarković, a produkciju Ivan Maloča, odnosno Interfilm za HRT. Urednica je Jasmina Božinovska Živalj.