Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

"Barbie"

Svijet će ovog tjedna pogoditi ružičasti tsunami: kreće prikazivanje iščekivanog filma

Autor: Hina

19.07.2023. 08:29
Svijet će ovog tjedna pogoditi ružičasti tsunami: kreće prikazivanje iščekivanog filma

Foto: REUTERS

S filmom koji od srijede stiže na velika platna diljem Europe, raste neizvjesnost oko toga kako se redateljica Greta Gerwig uhvatila u koštac s fenomenomSvijet će ovog tjedna pogoditi ružičasti tsunami jer se “Barbie”, novo ironično holivudsko viđenje lutke koju su feministkinje nekoć voljele mrziti, počinje prikazivati u europskim i američkim kinodvoranama.


S filmom koji od srijede stiže na velika platna diljem Europe, a od petka u Sjevernoj Americi, raste neizvjesnost oko toga kako se redateljica i autorica neovisnih filmova Greta Gerwig uhvatila u koštac s fenomenom, piše francuska novinska agencija Afp.


Čak ni štrajk holivudskih glumaca i scenarista nije uspio zaustaviti pohod, a prve slike zvijezda Margot Robbie u ulozi Barbie i Ryana Goslinga u ulozi njezinog dečka četvrtaste čeljusti Kena, izazvale su pomamu boje fuksije na društvenim mrežama.
Mnogi su bili iznenađeni što je hvaljena feministička kreatorica filmova “Male žene”, “Lady Bird” i “Frances Ha” došla u iskušenje da se posveti lutki čije je tijelo toliko nerealno da ne bi mogla hodati da je prava žena.


Ali već u traileru jasno je Gerwigino viđenje Barbie.


Nakon nekoliko savršenih dana “života u plastici” s drugim Barbikama u njihovu ružičastom kalifornijskom svijetu, Gerwig je natjerala junakinju da odbaci visoke potpetice kako bi obula par razumnih Birkenstock sandala i napustila Barbie Land i uronila u stvarni svijet.


S Ryanom Goslingom golih prsa ispod krznenog kaputa, njih dvoje odlaze u svijet na užas proizvođača igračaka Mattel.


“Ako mrzite Barbie, ovaj film je za vas”, najavljuje trailer.


“Film ima toliko toga”, rekla je Margot Robbie za AFP na ružičastom tepihu londonske premijere.


“Mnogo je veselja, urnebesno je, vrlo pametno i puno poručuje”, rekla je australska glumica, koja je i jedna od producentica filma.


“To je luda vožnja i vizualni spektakl. Ne mogu se sjetiti drugog filma koji je sličan tome.”


Dok kritičari kažu da je lutka Barbie isprala mozak generacijama mladih djevojaka nedostižnim idealom ljepote i mršavosti, drugi je vide kao figuru ženske emancipacije kroz figure poput astronautkinje Barbie i Barbie kirurginje.


Gerwig, 39, rekla je da je njezin pristup Barbie bio da “nije poricala da je puna kontroverzi”.


Simu Liu, rođen u Kini, koji glumi jednog od mnogih Kenova u filmu, rekao je da se divi tome što Gerwig “ne bježi od kritika Barbie, nekih od vrlo valjanih kritika izgleda tijela i različitosti… ali ih obavija erom optimizma i nade.”


Issa Rae, iz serije “Nezgodna crna djevojka”, koja glumi jednu od Barbika, rekla je da ju je unatoč svim “negativnim asocijacijama” Barbie vratila sjećanjima na djetinjstvo.


“Sjećam se pričanja priča s Barbikama, tjeranja Barbika da se ljube i razmišljanja o svim različitim pitanjima koja sam imala o životu, postavljajući to Barbie”, rekla je za AFP.


“Dakle, ljudi se prema njoj ponašaju zaštitnički na taj način.”


Tvorac lutke Barbie – tvrtka Mattel čini se da je zadovoljna ulogom negativca u traileru za film i računa na to da će blockbuster osnažiti njihovu igračku “ženskom moći” dok u filmu testira patrijarhalne odnose.


Stare seksističke stereotipe nije lako ukloniti.


Lutka koja je desetlježima bila plavuša i bijelkinja, Barbie prolazi kroz veliku promjenu od 2016. sa 175 različitih modela koji odražavaju različite boje kože i tipove tijela -“bujne, visoke i sitne”, kao i invaliditet.