Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Snažna solidarnost

Snoop Dogg otkazao koncerte u znak podrške holivudskim glumcima i scenaristima u štrajku

Autor: T.I.

26.07.2023. 10:49
Snoop Dogg otkazao koncerte u znak podrške holivudskim glumcima i scenaristima u štrajku

Foto: Wikimedia Commons

S obzirom da je Snoop Dogg, osim glazbene karijere, od kraja 90-ih naovamo gradio i prilično uspješnu filmsku karijeru, odlučio je solidarizirati se s kolegama iz Hollywooda na prilično radikalan načinMožda bi po njegovoj pojavi i backgroundu mogli pomisliti da gleda samo svoja posla, svoju korist i da je „preplitak“ za plemenite stvari, no slavni reper Snoop Dogg je jučerašnjim potezom dokazao suprotno.


Dogg, pravim imenom Calvin Cordozar Broadus Jr., ove godine slavi 30 godina od izlaska njegovog solo albuma „Doggystyle“ koji ga je učinio zvijezdom i prodao se širom svijeta u 11 milijuna primjeraka. Prigodno, krenuo je na turneji proslaviti okruiglu godišnjicu izlaska tog remekdjela „G—funk“ podžanra hi-hopa.


No, kad je došao do Los Angelesa, odnosno Hollywooda i dva rasprodana koncerta u Hollywood Bowlu, prvo ih je odgodio početkom lipnja za listopad, a onda jučer objavio da ih u potpunosti otkazuje. U pitanju nisu tehnički problemi ili bolest, u pitanju je nesvakidašnje jaka podrška cehu scenarista i glumaca koji su u štrajku.
“Nastavljamo biti solidarni sa svom našom braćom i sestrama u WGA i SAG-AFTRA-i tijekom ovog teškog vremena i ostajemo u nadi da će se AMPTP vratiti za pregovarački stol sa STVARNIM prijedlogom i da se svi možemo vratiti na posao .” – napisao je na Instagramu Snoop.


View this post on Instagram

A post shared by snoopdogg (@snoopdogg)


U njegovoj objavi na Instagramu WGA je ceh scenarista čiji je sindikat pokrenuo štrajk početkom svibnja, SAG-AFTRA je ceh glumaca koji im se pridružio u lipnju. Ovo je prvi put u 60 godina da ova dva udruženja štrajkaju zajedno. AMTP je pak udruženje filmskih i televizijskih producenata koji predstavljaju studije i streaming TV servise za koje rade.


Stvari oko kojih su pukli pregovori su, između ostalog, ograničavanje uporabe umjetne inteligencije u stvaranju filmskog i TV sadržaja, odnosno scenarija, i naravno, podjela zarade, odnosno povećanja prihoda glumcima i scenaristima od striminga filmskog i TV sadržaja.


S obzirom da je Snoop Dogg, osim glazbene karijere, od kraja 90-ih naovamo gradio i prilično uspješnu filmsku karijeru, odlučio je solidarizirati se s kolegama iz Hollywooda na prilično radikalan način.


Dogg je glumio u desetinama filmova, doduše, uglavnom u cameo ulogama, ali znalo se tu naći i i kino hitova i nagrađivanih filmova (Training Day, Starsky&Hutch, Pitch Perfect, Dolemite Is My Name…).