Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

samo kad se smijem

Severina progovorila o obiteljskom nasilju: 'Problem je zapravo okolina'

Autor: M. Č.

19.11.2023. 17:00
Severina progovorila o obiteljskom nasilju: 'Problem je zapravo okolina'

Foto: Snimio: Davor KOVAČEVIĆ

Inspirirana filmom, obratila se pratiteljima i usput im prepričala zabrinjavajuće iskustvoSeverina je na svojem Instagram profilu objavila opširnu poruku u kojoj je progovorila o obiteljskom nasilju i osudila društvo u kojem živimo.


Naime, Severina je posjetila premijeru filma Samo kad se smijem, a upravo ju je on inspirirao da se obrati pratiteljima u dirljivom tonu:


View this post on Instagram

A post shared by Severina (@severina)


,,Sinoć sam bila na premijeri filma ‘Samo kad se smijem’, koji me držao za srce i čupao ga… Ana Magaš je bila inspiracija. Žena koju je nasilni moćnik tukao i zlostavljao, a svi oko nje su okretali glavu od njezinih modrica. Ubila ga je nožem u kuhinji, dok se pokušavala obraniti od njegovog davljenja. Prvotno je osuđena na 12 godina. Dijete joj je oduzela muževa svojta”, započela je, te dodala: ,,Nakon toga sam otišla na jedan rođendan. Sjela sam do jedne poznate gospođe koja je plakala jer joj je “uginuo aligator”. Počele smo se verbalno takmičiti koju više što boli. Kad je rekla da ima Hashimoto, odgovorila sam: “Ja imam bivšeg.” Meni je bilo duhovito, njoj nije. Pokušala sam drugačije”, ispričala je.
Nastavila je: ,,”Maloprije sam gledala film inspiriran Anom Magaš.” – “Tko je to?”, pita me ona, premda smo nekad bile generacija. “Ona žena što je ubila muža, jer ju je zlostavljao. E, ona je dobila 12 godina. Znači, ja bih sad već izašla”, zaključih. Meni je moj cinizam opet bio duhovit. Njoj očito ne. Pogledala me i kaže: “Čuj, ‘ko ti je kriv, sama si ga birala, pa nisi valjda glupa“. Pa glupo kažem: “Ahaa, to je ono, kriva sam što sam silovana, jer sam nosila minicu.“ – “Ma daj, kaj ti je, pa i ja nosim minicu.”, odgovara mi ona. Onda me pitala: “Kaj ti je s djetetom?”, bez imalo empatije za sve što sam prije toga rekla. Promrmljam – “14 dana kod mene, 14 kod…” nisam završila, kad kaže ona: “Bar nas sve zabavljaš…” Htjela sam odgovoriti: “Šteta što ti nas nikad nisi zabavila”, ali nisam. Ustala sam kao prava Severina, nasmijala se i otišla plesati“, otkrila je.


Naposljetku se osvrnula i na opće stanje u društvu, odnosno, okoline koja zanemaruje zlostavljače ili okrivljuje žene za zlostavljanje: ,,Vjerujem da bi moju sugovornicu film Samo kad se smijem isto jako zabavio. Jer Sobin (Frane) baš tuče “glupu” Tihanu Lazović (Tinu), koja ga nije ostavila vjerujući u ljubav i nadajući se da će netko biti bolji. 20 godina nakon “glupe” Ane Magaš, nije se baš puno promijenilo. Problem kod zlostavljača je zapravo okolina koja i dalje misli da je žena sama kriva i glupa ili još gore, da joj je mjesto unutar četiri zida, bez prava na provod, na slobodu. Blago nama glupima s ovakvim pametnima”, zaključila je.