Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Music pub

Sandro Bastiančić osvojio nagradu za kantautora godine

Autor: Sandy Uran

18.01.2023. 08:50
Sandro Bastiančić osvojio nagradu za kantautora godine

Foto: HRT

"Biti kantautor koji je obilježio jedno razdoblje i dobio priznanje, čini me sretnim i ponosnim u najpunijem smislu tih riječi", kažeU Rijeku je ove godine doputovala nagrada Music Puba za kantautora godine, a otišla je u ruke glazbenika i kantautora Sandra Bastiančića, kojemu je prošla godina donijela brojne uspjehe, a između ostalog, i ono najvažnije, objavio je prvi kantautorski album naslovljen »Šlager sezone« koji je polučio izvrstan prijam u struci i kod publike.


Nagrada Music Puba za kantautora godine bila je povod za razgovor s glazbenikom koji nam je otkrio na čemu trenutačno radi.


Viši rang natjecanja


Što vam znači nagrada Music pub?


– Kategorija mi znači jako, jako puno. Godinama sam se pripremao napraviti samostalni album i postati dijelom kantautorske scene.
Ne iz hira, nego od sveg srca, tako zapravo osjećam kroz cijelu moju glazbenu karijeru. Od malih nogu s velikim interesom i s puno ljubavi pratim svjetski poznate kantautore, skupljam njihove albume i upijam ih.


Biti kantautor koji je obilježio jedno razdoblje svojim radom i dobio priznanje, čini me sretnim i ponosnim u najpunijem smislu tih riječi. Sama nagrada je itekako vrijedna, emisija »Music Pub« prati sva relevantna izdanja na našoj sceni. Na bilo koji način biti u odabranom društvu ogromno je zadovoljstvo.


Jeste li očekivali nagradu ili je to bilo iznenađenje?


– Najugodnije sam se iznenadio. Mislio sam da su moje nagrade prošlo svršeno vrijeme i to sam prihvatio kao normalnu evoluciju, scene i protagonista na sceni.


Kao što sam rekao Turkiju, Zlatku Turkalju, utemeljitelju nagrade, sve ove sušne godine bez nagrade, posljednja je bila Porin 1996. godine, nisam pratio, uživao sam u glazbi.


U nekim mojim pjesmama, među kojima je bilo i ponešto uspješnica i nominacija za Porin; u glazbi svih onih koji su dominirali našom scenom, ali i u glazbi u kojoj uživam, po mom izboru.


Foto: Promo


Jesu li nagrade dobar podstrek, da ne kažem inspiracija za neke nove pjesme?


– Apsolutno. To je kao u sportu onaj trenutak… Uđeš u viši rang natjecanja i odmah započinješ pripreme za opstanak u tom rangu i konkurentnost.


U glazbi ne volim pojavu »konkurentnosti«, ali javlja se želja i motiv raditi na visokom nivou, bez daljnjega. Pitanje inspiracije trebalo bi u glavama umjetnika biti sveprisutno, bez obzira na nagrade. Ali taj trenutak ipak znači jedan impuls više, moramo priznati.


U listopadu novi album


Otkrijte nam na čemu trenutno radite?


– Radim na dvije pjesme istovremeno, za moj sljedeći samostalni album. Jedna potpuno nova, a jedna je obrada stare pjesme En Facea »Debeli«, realizirat ću je u suradnji sa Zvjezdanom Ružićem. E, to jedva čekam. Nadam se, i dio poštovatelja En Facea ili mog samostalnog rada.


I sad jedno klasično pitanje: što biste željeli ili što planirate ostvariti u ovoj godini kad je u pitanju glazbeno djelovanje?


– Bit će mi dovoljno osjetiti izlazak novog albuma. Da… Uistinu bi se mogao pojaviti već ove godine, u listopadu. Plan je savršeno postavljen, nadam se da nikakva viša sila neće odgoditi realizaciju. Standardno, pod producentskom palicom Roberta Funčića.


Kao autor, nadam se da će se u ovoj godini realizirati barem po jedna moja pjesma u izvedbi Ane Kabalin, Nikoline Tomljanović i Korčulanke Neli Gorgijevske Šestanović.