Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

ODLAZAK VELIKANA

Preminuo legendarni Jeff Beck, jedan od najboljih gitarista svih vremena

Autor: Hina

12.01.2023. 08:52
Preminuo legendarni Jeff Beck, jedan od najboljih gitarista svih vremena

Foto: ReutersJeff Beck, utjecajni engleski gitarist koji je mijenjao žanrove i koji se proslavio sa sastavom The Yardbirds, nakon čega je započeo solo karijeru, preminuo je u dobi od 78 godina, objavila je u srijedu njegova obitelj na društvenim mrežama.


Preminuo je mirno u utorak nakon što je iznenada obolio od bakterijskog meningitisa, navela je obitelj. Britanski glazbenik proslavio se kao dio Yardbirdsa, gdje je zamijenio Erica Claptona, prije nego što je s Rodom Stewartom osnovao grupu Jeff Beck.


Njegov ton, prisutnost i iznad svega glasnoća redefinirali su gitarističku glazbu 1960-ih i utjecali na pokrete kao što su heavy metal, jazz-rock pa čak i punk, naveo je uz vijest o smrti BBC.
Beck je dva puta primljen u Kuću slavnih rock & rolla – 1992. za rad s The Yardbirds i kao solo izvođač 2009. Godine 2015. časopis Rolling Stone rangirao je Becka kao petog najvećeg gitarista svih vremena, jedno mjesto ispred ikone bluesa B. B. Kinga.


Godine 2022. Beck je objavio svoj posljednji album: “18”, kolekciju od 13 pjesama, uglavnom obrada, s holivudskom zvijezdom Johnnyjem Deppom.


“Polako smo gradili pjesme koje nam se jednostavno sviđaju. Nismo zapravo napravili nikakav dizajn”, rekao je Beck u to vrijeme.


Rođen u Wallingtonu u Engleskoj, Beck je osvojio svoju prvu nagradu Grammy 1985. s instrumentalom “Escape”. U karijeri će osvojiti još sedam pozlaćenih kipića. Gitarist Black Sabbatha Tony Iommi izrazio je žalost zbog Beckove smrti na Twitteru, rekavši da je bio šokiran kada je čuo za njegov odlazak.


“Jeff je bio tako draga osoba i izvanredan, kultni, genijalni gitarist – nikada više neće biti drugog Jeffa Becka”, napisao je Iommi. “Njegova svirka bila je vrlo posebna i izrazito briljantna! Nedostajat će nam.”


Gitarist Led Zeppelina, Jimmy Page, također bivši član Yardbirdsa, odao je priznanje Becku, rekavši da je njegova tehnika bila jedinstvena, a mašta neograničena.


“Više nije ovdje da bismo se mogli diviti čaroliji koju je mogao isplesti oko naših smrtnih emocija. Jeff je mogao kanalizirati glazbu iz eteričnog”, rekao je. “Jeff, nedostajat ćeš mi kao i milijunima tvojih obožavatelja.”