Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

TUŽNA VIJEST

Preminuo glumac Duško Valentić, nezaboravni Papundek iz “Velog mista”

Autor: Hina

09.06.2024. 15:15
Preminuo glumac Duško Valentić, nezaboravni Papundek iz “Velog mista”

Foto: Davor Puklavec/PIXSELLKazališni, televizijski i filmski glumac Duško Valentić, kojega će šira publika najviše pamtiti po ulozi Papundeka u seriji “Velo misto”, preminuo je u nedjelju u Zagrebu u 75. godini.


Duško Valentić rodio se 31. siječnja 1950. godine u Pančevu, a u Zagreb se preselio kada je imao sedam godina. Na zagrebačku Akademiju dramskih umjetnosti upisao se još prije mature, a tijekom cijele karijere bio je u stalnom angažmanu Gradskog dramskog kazališta Gavelle.


Ostvario je šezdesetak filmskih i televizijskih uloga, a kazališna publika pamtit će ga po onima ostvarenim u matičnom kazalištu, primjerice u Voltaireovu “Candideu” ili u Shakespeareovu “Othellu”.
Zapažene uloge ostvario je u djelima Bena Jonsona, Luigija Pirandella, Eduarda De Filippa, Ive Brešana, Horvatha von Odona, Milana Begovića, F.M. Dostojevskog, A.P. Čehova, Friedricha Schillera, Augusta Strindberga.


Glumio je i u “Kroatenlageru”, predstavi nastaloj po Krležinim djelima, u predstavi “E, moj sokole” po motivima Kozarčeva “Đuke Begovića”, bio je i Grga Čokolin u “Zlatarevu zlatu”, Robespierre u “Dantonovoj smrti”, Knez Miškin u “Idiotu”.


Bogatu filmsku karijeru počeo je ulogom Tomahavke u seriji “Kuda idu divlje svinje” (1971.), a nastavio je ulogama u filmovima “Tomo Bakran” (1978.), “Novinar” (1979.), ulogom Lojzeka u “Horvatovom izboru”, ulogom Žgolje u filmu “Vrijeme za…” (1993.) i mnogim drugim.


Tumačio je jednu od uloga u seriji “Kumovi”, kao gost pojavljivao se u serijama “Bibin svijet” i “Naša mala klinika”, a uz ostalo, glumio je i u telenoveli “Ponos Ratkajevih”.


Široj publici Duško Valentić najpoznatiji je po ulozi Papundeka u televizijskoj seriji “Velo Misto”, u kojoj je glumio uz Borisa Dvornika, Zdravku Krstulović, Mustafu Nadarevića, Borisa Buzančića, Špiru Guberinu, i Ivu Gregurevića.