Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Diverchella ili Wokechella?

Po prvi put nijedan glavni izvođač na Coachella festivalu neće biti bijelac

Autor: T.I.

11.01.2023. 16:29
Po prvi put nijedan glavni izvođač na Coachella festivalu neće biti bijelac

Foto: Wikimedia Commons

Četiri djevojke iz Blackpink su prvi K-pop headlineri na festivalu, što će reći i prve Korejke u toj ulozi. Drugi dan glavna zvijezda večeri je Bad Bunny. Osim što je prvi Latino headliner na Coachelli ikad, i on nije bijelac, baš kao i glavna zvijezda treće večeri, Afro-Amerikanac Frank OceanSljedeće izdanje jednog od najvećih i najpopularnijih američkih glazbenih festivala, Coachella koja se od 1999. godine održava u istoimenoj dolini Kolorado pustinje u unutrašnjosti Kalifornije, zasigurno će ostati zapisano u povijesti, ne toliko po glazbi, koliko po društveno-političkim konotacijama.


Naime, nakon što je objavljen line-up festivala koji za vikend okuplja i 125 tisuća ljudi, jasno je da će izdanje 2023. biti prvo na kojem među headlinerima, odnosno glavnim zvijezdama pojedinih večeri  neće biti niti jednog bijelog izvođača.


Prvu večer festivala kao zadnje nastupit će Blackpink. Četiri djevojke su prvi K-pop headlineri na festivalu, što će reći i prve Korejke u toj ulozi. Drugi dan glavna zvijezda večeri je Bad Bunny. Osim što je prvi Latino headliner na Coachelli ikad, i on nije bijelac, baš kao i glavna zvijezda treće večeri, Afro-Amerikanac Frank Ocean.I prije je Coachella bila poznata kao eklektični festival u glazbenom smislu, pokrivajući mnoge glazbene žanrove od elektronike do rocka, a sad postavlja nove standarde i po rasnoj šarolikosti.


Osim headlinera, raznolikost se osjeća i u ostatku line-upa festivala, pa će nastupati i druge latino, haićanske, nigerijske, indijske, kolumbijske, azijske…, glazbene zvijezde.


Najbliži ovakvoj šarolikosti Coachella Festival bio je 2018. kad su headlineri bili Beyonce, kao prva Afroamerikanka kao glavna zvijezda večeri, tamnoputi Kanađanin Weeknd, dok je treću večer publiku zabavljao i dalje najpopularniji bijeli reper Eminem.