Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bilo nas je 13

Ne propustite pogledati dokumentarac u spomen na junake iz Vinkovaca

Autor: Edita Burburan

09.11.2022. 09:12
Ne propustite pogledati dokumentarac u spomen na junake iz Vinkovaca

Foto: HRT

Već sljedeće srijede na PrvomSljedeću srijedu ne propustite pogledati dokumentarac »Bilo nas je 13« na Prvom programu HRT-a u terminu od 20 sati. Priča je to o trinaestorici prijatelja iz kvarta Kolodvor koji su otišli pomoći Vukovaru. S najbližima se nisu niti pozdravili jer trebali su ostati samo tjedan dana, da stignu na već zakazano vjenčanje jednog od njih. Svadba nažalost nikada nije održana jer za njih sedmoricu je to bila prva i posljednja smjena.


Petorica preživjelih i danas su bliski, ali o ratu uglavnom ne govore. Franjo, Damir i Miro za HRT-ove kamere napravili su iznimku, u spomen za suborce kojih više nema. Prisjećaju se glupiranja pred idiotfotoaparatom pronađenim u jednoj kući na Mitnici, crnog humora, ranjavanja, smrti, sloma obrane, logora, proboja… Miro je u Vukovaru izgubio dvojicu braće, svi ostali osmoricu prijatelja. Ostatke dvojice još uvijek nisu pronašli. Nenad traži svog najboljeg prijatelja Haša i o njemu i suborcima nacrtao je strip.


Dokumentarni film »Bilo nas je 13« nažalost je i danas aktualan. Podsjeća na to kako je svaki rat isto ponavljajuće zlo. Podsjeća i na one junake kojima danas dugujemo slobodu. Scenaristica, redateljica i producentica dokumentarca je Jadranka Cicvarić Šiftar, a snimatelji su Sandi Novak i Senad Zemunović.