Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U ožujku

Najavljen 70. Zagrebački festival: u siječnju natječaj za pjesme

Autor: Ivana Kocijan

27.12.2022. 10:25
Najavljen 70. Zagrebački festival: u siječnju natječaj za pjesme

Foto: Davor Kovačević / Detour

Prvo izdanje našeg najstarijeg festivala popularne glazbe održano je 1953. godine, samo dvije godine nakon SanremaJubilarno, 70. izdanje Zagrebačkog festivala bit će održano 17. ožujka sljedeće godine, a festivalska kampanja započinje već početkom siječnja, objavom natječaja za nove pjesme festivala.


Prvo izdanje našeg najstarijeg festivala popularne glazbe održano je 1953. godine, samo dvije godine nakon Sanrema. Od prve pobjedničke pjesme »Ta tvoja ruka mala« autora Ljube Kuntarića do danas, festival je nezaobilazno mjesto domaćeg glazbenog stvaralaštva, a neke od pjesama našle su svoje mjesto među klasicima hrvatske pop, rock i zabavne pjesmarice, poručuju organizatori.


Od svoje revitalizacije 2013. godine, Zagrebački festival moderan je pop festival mainstream usmjerenja te jedinstvena platforma za radijsku promociju hrvatskih autora i izvođača. Tako će biti i s pjesmama nadolazećeg, 70. festivalskog izdanja čiji je osnivač i organizator Hrvatsko društvo skladatelja.
“Sretni smo što možemo najaviti natječaj za 70. Zagrebački festival koji otvaramo na samom početku nove godine, a trajat će do 29. siječnja. Autore pozivamo da prijave svoje najbolje pjesme bez obzira na stil glazbe.


Sukladno jubilarnoj obljetnici, ove vam godine spremamo mnoga iznenađenja kojima ćemo, između ostalog, odati počast velikoj baštini festivala u posljednjih 70 godina”, izjavio je Branimir Mihaljević, umjetnički direktor Zagrebačkog festivala.


Uoči značajne obljetnice, predstavljena je i nova web-stranica festivala koja će, osim aktualnosti, donijeti i uvid u bogatu povijest Zagrebačkog festivala, kao i autore i pjesme koje su je obilježili.


Podsjetimo, ovogodišnje 69. izdanje Zagrebačkog festivala održano je u travnju, a pobijedila je zagrebačka grupa Detour energičnom pjesmom »Nekad je bilo bolje« autora Nenada Borgudana koja je osvojila najviše bodova stručnog festivalskog žirija.


Drugo je mjesto pripalo pjesmi »Zagrli život« u izvedbi Luke Nižetića, a treće mjesto s istim brojem bodova podijelili su Zembo Latifa (»Loše stvari«) i Nela (»Sto godina«).