Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

YSeek

Mlada Hrvatica s londonskom adresom za sebe kaže da vodi dvostruki život

Autor: Claudia Bošković

16.12.2022. 10:05
Mlada Hrvatica s londonskom adresom za sebe kaže da vodi dvostruki život

Želim biti ogledalo vremena u kojem živim, sada i ovdjePotpuno nova pjesma na koju biste trebali obratiti pažnju svakako jest »Crack of integrity« glazbenice Maje Jozić, umjetničkog imena YSeek.


Naime, osim što je riječ o zanimljivoj formi tzv. hip hop poezije, ovaj singl zapeo nam je za uho upravo zbog snažne poruke koju prenosi, a koja nas navodi na razmišljanja o svakodnevnim društvenim problemima koji se dotiču međuljudskih odnosa.


Za rap u pjesmi zaslužan je hrvatski beatboxer Saša Stević Fenksta, a tradicionalni ljeljo nadahnut Ansamblom Lado i Kulningom prepjevala je profesionalna plesačica i glazbenica Josipa Kukor.
Plesne kadrove dočarali su profesionalni plesači Mirta Meštrović i Antonio Knežević. Videospot za pjesmu snimljen je pod redateljskom palicom autorice pjesme, ali i Jelene Dukanović, pokretačice Femme Stationa u Zagrebu, koja je ujedno zaslužna i za koreografiju.


Pjesmu je producirao Matko Šašek, poznatiji kao Koolade, a spot je snimio i režirao Filip Šarić.


Hip hop prva ljubav


YSeek, Hrvatica s londonskom adresom, za sebe kaže da vodi dvostruki život – osim što se bavi umjetnošću, uključujući pisanje poezije i knjiga, glazbom i plesom, ujedno je i ambiciozna poslovna žena koja se bavi menadžerstvom u ugostiteljstvu, a više o usklađivanju profesionalnih obaveza, novoj pjesmi i nadolazećim planovima možete pročitati u ostatku teksta.


Foto: Filip Popović


Nedavno je objavljen singl »Crack of integrity«, koji se bavi pitanjima međuljudskih odnosa, odgovornosti i manjka integriteta – možete li nam pobliže objasniti koja je poruka pjesme?


“Vrlo često vidimo odnose koji pucaju, koriste se riječi poput toksično, narcisoidni poremećaji i slično. Široka masa koristi riječi koje u potpunosti ne razumije, a također ne razumiju vlastitu odgovornost u privlačenju takve osobe.


Na nekom nivou svi pristajemo na dinamike odnosa u kojima se nalazimo, a onda, kada naša podsvijest izvuče najgore od nas jer u partnerskim odnosima nam netko dođe toliko blizu da se moramo vidjeti kakvi jesmo u njihovom odrazu, kreće igra okrivljavanja.


Ovom pjesmom želim pozvati na osvješćivanje vlastite odgovornosti bez osjećaja srama, krivnje, pa sam to predstavila kroz cijeli taj proces od »divno nam je« do »mrzimo se«. Također, dok god njegujemo ovaj obrazac, rat će uvijek trajati i uvijek će nam se isto vraćati u život – samo u obliku neke druge osobe”.


»Crack of integrity« svojevrsni je primjerak tzv. vizualne hip hop poezije. O čemu je konkretno riječ?


“Poezija je uvijek bila tiha revolucija. Sve ono što nitko ne razumije ili što je nemoguće objasniti, pjesnici su tako dobro prenijeli. Pjesma Percyja Greena »A man of words and not of deeds…« je bila posijano sjeme u mojoj glavi kada sam počela razmišljati kako svi volimo vjerovati kako smo čvrsti, znamo što radimo, kamo idemo – dok nas život ne testira.


Foto: Filip Popović


A onda, kao što kažu u »Voyager Star Treku«, testira se integritet trupa broda. Hoćeš li izdržati i napraviti ispravnu stvar, iako ta ispravna stvar nije ugodna za tebe? Hip hop je uvijek bila moja prva ljubav, odrastajući u Dubravi kao cura iz geta, slušajući 2Paca koji je uvijek pričao o stvarima hrabro kada nitko nije, osjećala sam najveću inspiraciju, a »Crack of Integrity« je samo prva tema koju obrađujem”.


Zatišje pred buru


Otkuda crpite inspiraciju za glazbeno stvaralaštvo? Tko su vaši najveći uzori?


“Slušajući govornike kao što su Alan Watts, Abraham Hicks, Byron Katie, Osho…., prateći aktualno stanje na internetu poput »cancel culture« – čiji dobar primjer je Andrew Tate – želim kroz pjesmu prikazati kako smo ipak maleni ispod zvijezda i kako smo glasni oko nebitnih stvari – sloboda govora, rat spolova, borba rodnosti, rasizam, feminizam – dok se sistem bogati na našem svađanju i drži nas pod kontolom, a to je da naša svijest bude polarizirana umjesto slobodna.


Foto: Filip Popović


To je moja ultimativna inspiracija, da budem ogledalo vremena u kojem živim, sada i ovdje”.


Trenutačno radite i na tri nove pjesme, nastavljate li u sličnom smjeru? Postoje li planovi za objavu albuma?


“Toliko sam samo htjela izbaciti »Crack of Integrity« da nisam razmišljala dalje od toga, no sada vidim da još imam puno reći, pa tko čuje – čuje. Album bi prije svega bio vizualan, volim da publika sama stekne svoje mišljenje o tome što sam ja – pjesnikinja – htjela reći.


Osjećam da će mi sljedeće pjesme biti kontroverznije i izazvati reakcije čvrstih stavova u društvu. Ovo je definitivno prvi korak, ali ja ga osjećam kao zatišje pred buru. No, kako sam potpuno neovisan artist i label, morat ću dobro pripaziti na financije jer ovaj moj kreativni mozak košta, hahaha. I to je tema za pjesmu…