Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nova faza stvaralaštva

Mile Kekin: 'Malo je falilo da »Mala« ostane još jedna ideja u bilježnici'

Autor: Claudia Bošković

16.11.2022. 08:48
Mile Kekin: 'Malo je falilo da »Mala« ostane još jedna ideja u bilježnici'

Foto: Roberto Pavic

Pjesma i slikovnica inspirirane glazbenikovom desetogodišnjom kćeri, posvećena djevojčicama i dječacima, ali i odraslima izloženima pritisku nedostižnih ideala ljepote koje promoviraju društvene mrežeNetom nakon privremenog zatvaranja jednog poglavlja dugačke glazbene karijere, jedno od omiljenih lica glazbene scene, Mile Kekin, novoobjavljenom pjesmom i slikovnicom najavljuje novu fazu svoga stvaralaštva.


Suradnja s Tomislavom Torjancem


Naime, u pitanju je pjesma naziva »Mala«, inspirirana njegovom desetogodišnjom kćeri koja je, kako kaže i stih pjesme, »neobično nepraktična i samo sebi slična«, a ujedno je posvećena djevojčicama i dječacima, ali i odraslima izloženima pritisku nedostižnih ideala ljepote koje promoviraju društvene mreže, aplikacije i filteri za ljepotu.


»Mala« je svojevrsna himna različitosti, koja slavi individualnost i »nesavršenost«, a ponešto mlađoj populaciji mogla bi biti osobito zanimljiva u formi slikovnice, ostvarene u suradnji s Tomislavom Torjancem, hrvatskim ilustratorom i slikarom čije su ilustracije ukrasile neka od poznatijih djela literature za mališane.
– Tomislava Torjanca »lovio« sam već prije pet godina kad sam tražio omot za svoj soloalbum »Kuća bez krova«. Našli smo se na kavi i odmah sam mu priznao da sam njegov veliki fan. Njegove slikovnice »Kako živi Antuntun« i »Grga Čvarak« redovito sam čitao svojim klincima.


Kako mi je zadnji album bio autobiografski i posvećen djetinjstvu, bio sam uvjeren da je on pravi čovjek za to. Tada je bio u stisci s rokovima i nekim privatnim dramama pa od toga ništa nije bilo, ali »’ko čeka – dočeka«.


Zajednički prijatelj mu je poslao moju pjesmu, a Tomislav je nacrtao glavni lik i bilo nam jasno da imamo slikovnicu, istaknuo je Kekin.No, dakako, ničega ne bi bilo da se nije došlo do pjesme, od koje – unatoč prvotnim sumnjama i bezbrojnim satima utrošenima na snimanje – Mile Kekin naposljetku ipak nije dignuo ruke, a sve može zahvaliti ohrabrivanju svoga producenta Marka Mrakovčića.


– Čak sam rekao Marku da trebamo odustati od nje, jer nešto autorski ne valja s njom, ili što ja volim reći, nisam dobro napisao domaću zadaću i sad se pokušavam vaditi produkcijom i aranžmanom, a problem je dublji – pjesma ne valja.


On bi me svaki put uspio uvjeriti da je sve u redu s pjesmom, nego da nismo naprosto još pogodili pravi aranžman… Hvala mu na tome. Malo je falilo da »Mala« ostane samo još jedna ideja u mojoj bilježnici, istaknuo je.


Glazba u službi poruke pjesme


Njezin je nastanak bio netipičan…


– »Mala« nije nastala kao većina pjesama Hladnog piva, gdje bih ja obično donio pjesmu, a onda bismo je skupa aranžirali dok ne budemo svi zadovoljni. Sada radim samo s producentom Markom Mrakovčićem, on sve odsvira sam, preslušamo, mijenjamo i ako nismo zadovoljni, odmah krećemo ispočetka.


Bend dolazi tek poslije i oplemenjuje pjesmu živom svirkom, ali je stilski i aranžmanski pjesma već postavljena. Zato »Mala« zvuči drukčije. Želim da na albumu na kojem radim glazba bude potpuno u službi poruke pjesme, dodao je glazbenik.


Režiju i montažu za pjesmu potpisuje Tomislav Fiket, a singl najavljuje Kekinov nadolazeći album čije se objavljivanje očekuje u proljeće sljedeće godine.


– Novi album bit će tematski dosta šarolik i aktualan. Bit će riječi o rendgen-očima, o psovanju u caps locku, zašto nije dobro pokloniti partneru psa za rođendan, o ratnicima svjetla, Zubić vili, o muškarcima u borbi za muževnost, ali imam i nekoliko balada starog kova. Stilski će biti dosta glasniji i bjesniji od mojih prethodnih soloalbuma, no s više humora i općenito opušteniji.


Zapravo je album ispao puno vedriji i duhovitiji nego vrijeme u kojem je nastao, otkrio nam je.