Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

"Jezero"

Kantautorica Nina Romić pjesmom "Jedini dom" najavljuje svoj novi, peti album

Autor: Edita Burburan

19.01.2023. 08:17
Kantautorica Nina Romić pjesmom

Foto: STACEONI

Priča o uronu ispod površine i pronalasku vlastitog svjetlaMostarska kantautorica Nina Romić novom pjesmom »Jedini dom« poziva na jedinstveno putovanje prema sebi i svom srcu. Sve što zanima Ninu jest pitanje kako i kada ćemo pronaći svoj dom.


Kroz svoje stihove i akorde postavlja egzistencijalno pitanje jesmo li svjesni što nosimo sa sobom, gdje su skrivene naše čežnje i gdje je naše sigurno mjesto.


Pogled u dubinu srca u vizualnoj priči redateljice Dorotee Vučić predstavlja potragu u odrazima ogledala u kojima se otkrivaju sva naša lica i donosi nam spoznaju o tome kako je srce jedini pravi dom svake duše.
Premda smo baš svi na ovome svijetu rođeni s domom čije bilo kuca u našim prsima, ponekad su između tog našeg jedinog pravog doma i spoznaje da je on uvijek u nama, potrebni kilometri i godine. Iako su priče individualne, svi mi na tom putovanju potrage za sobom prolazimo kroz slične krajolike.


U početku mislimo da je mjesto našeg mira i samoostvarenja negdje izvan nas, jer kako bi moglo biti u nama? Kada prijeđemo sedam brda i sedam planina, kada preplivamo ocean i podignemo svaki kamen, kada zavirimo u svaku šumu i naposljetku nemoćni potonemo na dno jezera – tamo u blatu svog postojanja uvidimo da je sve blago koje smo tražili već tu – u našem srcu.


Album »Jezero« je osobna priča o uronu ispod površine i pronalasku vlastitog svjetla. Nastao u mjestu Vodostaj, u blizini Karlovca, u studiju producenta Silvija Bočića.


– Pjesma govori o putovanju prema sebi. Vodi me želja da otkrijem nešto što do tada nisam znala na toj stazi koja me zove i put je toliko neizvjestan; ponavljam i dalje stare greške, no lagano postajem svjesna istih; puna sam strahova od nepoznatog, a zapravo se samo trebam predati i osjetiti da sam dio svega i da će sve biti dobro kada zastanem i pogledam u svoje srce, jedini istinski dom od kojega sve kreće, otkriva glazbenica svoja intimna razmišljanja.


Nina Romić se nakon brojnih suradnja s renomiranim glazbenicima odlučila otisnuti na put glazbene jednostavnosti koji joj je blizak već od samih početaka karijere. Ovaj put suputnica i suradnica joj je Jelena Galić, multiinstrumentalistica, aranžerka i autorica te osoba s kojom Nina dijeli svoj glazbeni senzibilitet već nekoliko godina.


Prisjetimo se kako je nakon uspješnog debitantskog ostvarenja »Daljine« 2010., drugim albumom »Ptice« (Aquarius Records) osvojila kritiku diljem Hrvatske i regije, nakon čega su uslijedili albumi »Stablo« 2014., koji je osvojio prestižnu nominaciju IMPALA za najbolji europski album, i »Sloboda« 2018. godine.


Nina Romić rođena je u glazbeno-poetskoj obitelji. Otac je svirao gitaru i pjevao te u mladosti imao band Štekeri, a majka je također pisala poeziju i voljela pjevati. Ninu i brata su već od rane dobi uputili na svoju kolekciju kaseta i ploča od Boba Dylana, Bijelog dugmeta, Olivera Dragojevića, Drugog načina, JJ Calea, Pink Floyda…


Sve su to bili i njeni glazbeni počeci koji i danas ostavljaju traga u njezinom glazbenom izričaju. Prve glazbene susrete imala je već u osnovnoj školi gdje je svirala tamburicu za KUD i bila članica zbora, a od dvanaeste godine zapisivala prve stihove. U srednjoj školi uči prve akorde, a s 15 godina već piše svoje prve pjesme.


»Jedini dom«, čija je autorica teksta Indira Juratek, ujedno najavljuje skori izlazak Nininog petog studijskog albuma koji će biti objavljen u izdanju Aquarius Recordsa. O atmosferi sa snimanja samog albuma autorica govori:


– Putovati u takvom društvu je lijepo, utješno i ljekovito, a kad nam se na putu priključio suradnik Silvio, sve drugo je postalo pjesma. Oni su samo dodali onu potrebnu magiju pjesmama. Moram spomenuti i da zelenoplava vizura rijeke Kupe s terase studija zaokružuje cijelu priču na najljepši mogući način.