Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Plava kvačica košta

Jacques o krađi identiteta i famoznoj plavoj kvačici: "Ne postoji besplatan ručak, pa ni za Žaka"

Autor: L. S.

30.01.2023. 09:01
Jacques o krađi identiteta i famoznoj plavoj kvačici:

Foto: Reuters

Jacques Houdek dobio je poruku od pratiteljice koja je bila povod za osvrt na bitna pitanjaNaš dobro znani pjevač Jacques Houdek nedavno je na svom Facebook profilu napisao podužu objavu, uz poruku koju mu je poslala jedna od pratiteljica.


Naime, Jacques je primio poruku od pratiteljice koja mu je javila da je nekoliko puta primila zahtjeve preko dotične društvene mreže u njegovo ime, no nešto joj je tu bilo sumnjivo pa mu se odlučila javiti, uz upit zbog čega nema pored svog imena plavu kvačicu prema kojoj bi pjevačev profil bio provjeren i verificiran.


Jacques je prvo započeo s tematikom krađe identiteta: “Svjedoci smo, nažalost svakodnevno, raznoraznih internetskih prijevara i smicalica, a najčešće žrtve pokušaja krađe identiteta su javne i slavne osobe.
Ne prođe ni dan, a da mi netko u inbox ne prijavi novi lažni profil koji, eto, baš predstavlja mene privatno i želi biti prijatelj s nekime od vas, dragi moji.


PRIJEVARA, PRIJEVARA, I SVAKI PUT – PRIJEVARA! Postoji samo jedan profil na Facebooku i samo jedan na Instagramu. Ako me već pratite, znate koji profil pratite, i neće biti novih profila, ni privatnih ni javnih, nikada! Ako me još ne pratite, lako zaključite po broju pratitelja koji je moj službeni profil”.


U nastavku, Jaques se osvrnuo i na, kako je to nazvao, “famu” oko plave kvačice.


Rekao je: “Više od 111.000 pratitelja na mojim službenim društvenim mrežama Facebooku i Instragramu nisu dovoljni dokaz i pokazatelj koji bi upućivao da se iza profila uistinu ‘krijem’ JA – Željko Houdek – popularni JACQUES”.


Nastavio je: “Čisto da znate, postoji legalan način kako javne osobe mogu zatražiti provjeru svoga profila kako bi ga stručnjaci s Instagrama i Facebooka potvrdili tom famoznom plavom kvačicom.


Moj tim to je pokušao nebrojeno puta (eto, ponajprije radi vas – to će iznova učiniti i danas). Pokušali smo i putem agencije sa sjedištem u Hrvatskoj koja izravno i najbliže surađuje s njima, no isto tako – bezuspješno”.


Pojasnio je: “Zato jer ne želim, kao mnogobrojni nositelji te važne oznake novoga doba, sponzorirati umotvorine koje tobož brinu o našoj sigurnosti na mrežama. I zato ne postoji besplatan ručak, pa ni za Žaka!”.


Napisao je kako ne želi plaćati verifikaciju svog internetskog profila, jer: “ja sam svoj identitet, lik i djelo, izgradio sam sa svojim malim i prevrijednim timom, i ne pada mi na pamet plaćati da bi me netko potvrdio plavom kvačicom”.


Nadalje je napisao: “Osim što sam svakodnevno žrtva pokušaja krađe identiteta, svaki put kad primim vašu prijavu novog lažnog profila, strahujem da se ne dogodi nešto gore.


Što je to gore? Pa, osim što nekada lažne profile otvore bolesne osobe koje u svoja četiri zida požele biti slavna osoba, takve profile, u slučajevima kad nisu u pitanju programirani sustavi iz kojekakvih zemalja kojima ne znam ni ime, otvaraju i bolesne osobe zlih namjera koje vama, vašim bližnjima, vašoj djeci mogu slati neprimjeren sadržaj, nuditi nagrade, novčane iznose – u moje ime! Nažalost, puno puta, ljudi u to povjeruju jer, eto, baš je danas njihov sretan dan i javio im se dragi Jacques!


Ukoliko, pak, pokušate prijaviti te iste profile – ne možete čak ni prijaviti da lažno predstavljaju javnu i slavnu osobu jer, eto, moji službeni profili s, ponavljam, više od 111.000 pratitelja nemaju famoznu plavu kvačicu – tako su odlučili plaćenici. Plava kvačica danas je potvrda nečijeg statusa, umjetničke vrijednosti, popularnosti, originalnosti – HA HA HA!”.


Zamolio je svoje pratitelje: “molim vas da ne nasjedate na takve pokušaje! Dok nas ne zaštiti plava kvačica, štitimo se sami, brinimo jedni o drugima, upozorimo jedni druge i družimo se ovdje, kao i svih ovih godina, radi GLAZBE”.