Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Iz serije »Očev izbor«

Glumica Birce Akalay odlučila se pozicionirati kao žena koja govori u ime slabijih

Autor: Edita Burburan

17.01.2023. 07:55
Glumica Birce Akalay odlučila se pozicionirati kao žena koja govori u ime slabijih

Foto: MUHSIN AKGUN

Velika je zagovarateljica ljudskih prava zbog čega je dosad često bila na meti turskih medijaIlay, jednu od glavnih junakinja turske serije »Očev izbor«, utjelovila je fatalna turska glumica Birce Akalay koja, osim što je lijepa i talentirana glumica, kao osoba je vrlo osviještena i velika zagovarateljica ljudskih prava.


Lijepa glumica zbog toga je dosad često bila na meti turskih medija. Nedavno je na dodjeli nagrada DIAFA 2022. u Dubaiju preuzela svoje priznanje za međunarodnu glumicu godine, a potom ju je posvetila ženama u Iranu.


Osudila je događanja u toj zemlji, a posebno odnos tamošnjih vlasti prema ženama. Kritizirala je i ekonomsku situaciju u Turskoj, osvrnuvši se na rastuću inflaciju, a poznati turski kolumnist Cem Küçük poručio joj je kako bi trebala zašutjeti.
– Gospođo Birce, oni koji su tako govorili proteklih 20 godina, završili su ili u zatvoru, ili su napustili zemlju, a njihove karijere su završile, poručio joj je kolumnist koji zdušno podržava rad turskih vlasti.


Ipak, Akalay je ustrajala i hrabro stala uz radnike turske.


– Dosta mi je. Pada vrijednost našeg rada, naš novac gubi vrijednost. Naši radnici su u sve težoj poziciji, napisala je glumica svojedobno na Instagramu.


Iako se zbog svojih riječi našla na meti kritika, Birce Akalay odavno se odlučila pozicionirati kao žena koja govori u ime slabijih. Čak i ako će zbog toga postati žrtva »cancel kulture«.


Privatno glumica bilježi dva braka, a trenutačno je mediji povezuju s kolegom Ibrahimom Çelikkolom. Njezin prvi brak s kolegom Muratom Ünalmism trajao je godinu dana.


Par se zaljubio na snimanju serije »Ljubav, vjera, nada«, a tijekom snimanja jedne scene Murat ju je i zaprosio. Novu bračnu sreću pronašla je na snimanju serije »Küçük Aga« te se 2014. udala za glumca Sarpa Levendoglua. Par se razveo nakon tri godine braka. Glumica je nakon rastave navodno pronašla sreću s trećim kolegom s kojim je i danas u vezi.


Prošle godine Ibrahim se i razveo, da bi nedugo nakon razvoda par otišao na zajedničko ljetovanje. Par nikada nije potvrdio ljubavnu priču, ali njihov odnos turski mediji prate s velikim zanimanjem, a u kuloarima se šapuće i o njihovim zarukama.


Sve to vrijeme ljubavnih sreća i nesreća glumicu nije spriječilo da gradi uspješnu glumačku karijeru te podiže svoj brend nakita. Čini se kako je lijepa glumica srca svoje publike već odavno i trajno osvojila, te da je ništa ne može omesti u tom odnosu.


Karijera joj cvijeta i u inozemnim produkcijama. Rođena je 1984. u Istanbulu, gdje se kao djevojčica počela baviti baletom. Umjetničke sklonosti usmjerila je prema baletu, sve dok je ozljeda koljena nije natjerala da odustane, što je bio samo dobar razlog da pronađe novu strast.


Za vrijeme sudjelovanja na izboru za Miss Turske televizijski producenti ponudili su joj da bude voditeljica sportskih vijesti na tamošnjoj javnoj televiziji.


Manekenska karijera uz televizijsku popularnost odvela ju je konačno na pravo mjesto, u glumačke vode. Prve zapaženije uloge zabilježila je u svojim dvadesetima, a do danas je sasvim izbrusila glumački zanat, a ljepote i romantičnosti joj ne nedostaje pa je s pravom dostigla status zvijezde.