Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

od 19. do 29. siječnja

Filmski festival Sundance vraća se u Utah, u fokusu seksualnost i slava

Autor: Hina

08.12.2022. 09:40
Filmski festival Sundance vraća se u Utah, u fokusu seksualnost i slava

Foto: Brooke Shields, Reuters

Festival uobičajeno donosi niz drama, trilera, horora i komedija, neobičnih eksperimenata i važnih dokumentaracaDokumentarci koji istražuju seksualnost i slavu kroz životne priče supermodela Brooke Shields, pjevača Little Richarda i spisateljice Judy Blume u programu su filmskog festivala Sundance koji će se održati sljedećeg mjeseca, a predstavljen je u srijedu.


Robert Retford je jedan od osnivača ovog najvećeg američkog festivala neovisnog filma koji se vraća u planine Utaha 19. siječnja, nakon što su dva prethodna izdanja bila prisiljena održati se online zbog covida.


Festival uobičajeno donosi niz drama, trilera, horora i komedija, neobičnih eksperimenata i važnih dokumentaraca.
Zvijezde uključujući Anne Hathaway, Emiliju Clarke, Jasona Momou i Chiwetela Ejiofora imaju dugometražne filmove koji su u programu, dok se Emilia Jones vraća na festival koji je prvi put prikazao njezin film “CODA”, dobitnika Oscara za najbolji film, s dva vlastita nova filma.


Dokumentarni film “Pretty Baby: Brooke Shields” govori o globalnom supermodelu i glumici koja je stekla slavu već s 12 godina. Film se bavi objektivizacijom, seksualizacijom i komodifikacijom žena i mladih djevojaka.


“Judy Blume zauvijek” prikazuje kako je američka autorica fikcije za mlade bila napadnuta zbog seksualnog sadržaja i uvredljivog jezika 1980-ih, što ju je navelo da zauzme stav protiv zabrane knjiga i cenzure.


Oba filma “odražavaju trendove koje smo vidjeli u posljednjih nekoliko godina biografski vođenog rada” koji gledateljima omogućuje “ponovno otvaranje povijesti i gledanje na nju iz druge perspektive”, rekao je predstavnik Sundancea John Nein.


Slično tome, “The Disappearance of Shere Hite” prati pionirsku feminističku autoricu “Izvještaja Hite“, čiji je bestseler o ženskom orgazmu iz 1976. izazvala seksualnu revoluciju, ali koja je bila prisiljena nestati iz javnosti nakon žestokih kritika.


A dokumentarac “Little Richard: I Am Everything” bavi se crnim queer porijeklom rock ‘n’ rolla preko pokojnog, flambojantnog pjevača, koji se odrekao homoseksualnosti i postao ponovno rođeni kršćanin u kasnijim godinama.


Još jedna istaknuta i aktualna tema na programu su filmovi o iranskim ženama.


Dokumentarni film “Joonam” i igrani filmovi “The Persian Version” i “Shayda” istražuju priče žena u Iranu i zajednicama njegove dijaspore, u vrijeme kada je zemlja potresena prosvjedima zbog strogog pravila odijevanja za žene.


Filmski festival Sundance 2023. održat će se od 19. do 29. siječnja.