Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Prvi europski festival u godini 

Film o Goldi Meir s Helen Mirren u glavnoj ulozi imat će premijeru u Berlinu

Autor: Hina

17.01.2023. 08:06
Film o Goldi Meir s Helen Mirren u glavnoj ulozi imat će premijeru u Berlinu

Foto: Reuters

Odluka izraelskog redatelja da za ulogu Meir, jedne od najvažnijih osoba u izraelskoj povijesti odabere Helen Mirren, koja nije Židovka, izazvala je kontroverzeDugoočekivani biografski film o jedinoj izraelskoj premijerki Goldi Meir, koju na velikom platnu utjelovljuje Helen Mirren, imat će svoju premijeru na berlinskom filmskom festivalu u veljači, objavili su organizatori.


Odluka izraelskog redatelja da za ulogu Meir, jedne od najvažnijih osoba u izraelskoj povijesti odabere Helen Mirren, koja nije Židovka, izazvala je zanimanje, ali i kontroverze.


Britanska kolegica Maureen Lipman (Pijanist), koja je i poznata borkinja protiv antisemitizma, za časopis Jewish Chronicle je izjavila da je Goldi Meir religija bila integralni dio osobnosti i kako joj se ne čini ispravnim da je glumi netko tko nije Židov.
“Sigurna sam da će Helen biti sjajna, ali se ne bi dopustilo da Ben Kingsley glumi Nelsona Mandelu. To se ne radi”, kazala je referirajući se na glumca engleskog i indijskog porijekla koji je osvojio Oscara za ulogu Gandhija.


Mirren, osvajačica Oscara za ulogu Elizabete II. u “Kraljici”, smatra da su takva pitanja legitimna i izjavila da se i sama pitala je li prikladno da ona glumi Meir.


Lani je Daily Mailu ispripovijedala kako je izraelskom redatelja Guyu Nattivu rekla da dobro razmisli je li ona prava osoba za ulogu.


“Ali on je htio baš mene u toj ulozi i krenuli smo u snimanje”.


Jedna od potpisnica deklaracije o izraelskoj neovisnosti, Golda Meir bila je premijerka od 1969. do 1974. i vlast joj obilježio Jomkipurski rat 1973. kad su Egipat i Sirija iznenada napali Izrael i nanijeli mu teške gubitke prije nego što su Izraelci okrenuli rat na svoju stranu.


“Golda”, film koji je smješten upravo u to razdoblje, u Berlinu će biti prikazan izvan konkurencije.


Berlinale, prvi europski festival u godini otvara se 16. veljače. Žirijem predsjeda američka glumica Kristen Stewart, a redatelj Steven Spielberg dobit će počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo.