ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Retro rock-zvuk

Daruvarska rock-grupa Cota G4 upravo je objavila četvrti studijski nosač zvuka pod imenom »Mjesečeva kći«

Autor: Marinko Krmpotić

29.03.2023. 10:04
Daruvarska rock-grupa Cota G4 upravo je objavila četvrti studijski nosač zvuka pod imenom »Mjesečeva kći«

Foto: Promo

Cota G4 zvuče retro jer to i žele i takvu glazbu vole, a ta se iskrenost osjeti i nedvojbeno će privući pažnju njihovih vjernih fanovaČetvrt stoljeća postojanja i rada daruvarski rock-bend Cota G4 obilježava, između ostalog, i objavljivanjem novog, četvrtog studijskog albuma. Ako za njih nikad niste čuli, a volite Bijelo dugme i Divlje jagode, »Mjesečeva kći« jako će vam se dopasti jer nudi sve ono što su te na ovim prostorima čuvene rock-grupe radile u većem dijelu svoje karijere, posebno Divlje jagode.


A to znači da je u srži njihove glazbe hard rock-zvuk prošaran povremenim dodirima s folk-nasljeđem Balkana, odnosno u nekim trenucima baladičnim pristupom idealnim za stadionski rock.

Baš takve pjesme na ovom su albumu i najbolje. »Šareni cvijet« dopast će se onom dijelu publike odraslom na dobrim hard rock-solažama, »Zvuk slobode« nudi jako dobru međuigru gitarista i vrlo dobro korištenje akustičnih gitara, »Panonska vila« prava je pomalo romantična panonska hard rock-balada o lijepoj vili iz ravnice koja ga je začarala, a završna »Tražim te« baladični je i akustični opis noći u velegradu, noći koja je teška jer nema nje. Mogla bi se ovim u osnovi nježnijim trenucima dodati i »Sazdana od sjaja«, a sve ostalo je brže i dovoljno ritmično da podigne na noge, što i jest cilj rock-glazbe.


Najžešće su »Na putu do mjeseca« te vrlo dobra »Potrebno je dvoje«, u kojoj se osjeti malo Aerosmith funky rock-žestine, a preostale pjesme (»Mjesečeva kći«, »Za jedan život previše« i »Noć ukradi za nas«) imaju onaj starinski štih hard rocka iz osamdesetih, pa i sedamdesetih, pa će oni koji u pozadini čvrste ritam-sekcije vole čuti »plač« gitare zaista moći uživati.


Cota G4 zvuče retro jer to i žele i takvu glazbu vole, a ta se iskrenost osjeti i nedvojbeno će privući pažnju njihovih vjernih fanova, a možda i pojačati njihovu bazu.


U svakom slučaju pjevač, gitarist i tekstopisac Marko Osmanović, koji je u bendu od osnivanja davne 1998. godine, može biti zadovoljan jer je posao na četvrtom albumu odrađen vrlo kvalitetno i sigurno je da će pjesme s njega biti dobar temelj za nove nastupe i svirke koje su glavni forte ovih daruvarskih hard rokera. Cota G4 ovog ljeta planira svirati širom Hrvatske i regije, a početak turneje ‘’Mjesečeva kći’’ bit će u zagrebačkoj Tvornici kulture 4. svibnja.


Biografija benda


Marko Osmanović nekoliko je godina pjevao u Divljim jagodama. Kad se izdvojio, odlučio je osnovati grupu iza koje su do sada četiri objavljena albuma – “Cota G4” (2006.), “U čemu je zapravo stvar” (2011.), “Entropia” (2017.) te ovogodišnja “Mjesečeva kći”. Uz Osmanovića bend čine Dinko Likar – solo gitara, Filip Pek – klavijature, Dorian Scholz – bubnjevi te Juraj Šargač – bas-gitara. Zanimljivo je da je Juraj Šargač sudjelovao u HRT-ovom kvizu “Tko želi biti milijunaš?” i osvojio 64.000 kuna.