Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

COME GET YOUR WIFE

Izdan treći nosač zvuka neobične glazbenice Elle King

Autor: Marinko Krmpotić

23.03.2023. 09:09
Izdan treći nosač zvuka neobične glazbenice Elle King

Foto: Facebook

Glazbeno-poetska štorija američke kantautoriceStihovima duhovito, inteligentno te ponekad i ironično, a glazbom stilski raznovrsno, s uporištem u americani, svoju nam je novu glazbeno-poetsku štoriju prenijela iznimno zanimljiva i vrlo neobična američka kantautorica Elle King.Njezin treći album nazvan »Come Get Your Wife« jedan je od najboljih trenutaka nove glazbene 2023. godine i bez imalo će dvojbe zadovoljiti sve koji od glazbe žele više od zabave. To se možda ne može osjetiti iz kičaste naslovnice koja je tipična za Kingovu, ali je i u njoj sadržana ironija i humor, baš kao i u većini pjesama s ovog albuma, svih njih trinaest u kojima nema kiča ni sladunjavosti, ali ima itekako duha i glazbene razigranosti.


Autoironijska oštrica
Autoironijsku oštricu Kingova koristi u nizu pjesama, a najdirektnije u odličnoj »Bonafide«, u kojoj kroz razigrani country rock priznaje slušatelju da je »malo luda«, ali ne brine odviše zbog toga. Kako to izgleda u stvarnosti potvrđuje nam u odličnoj »Drunk (And I Don’t Wanna Go Home)«, koju izvodi u društvu Mirande Lambert kombinirajući suvremene elektroničke ritmove s pop/rock agresivnošću koja idealno odgovara ovoj pjesmi o sklonosti alkoholu.


Kako ta njezina otkvačenost izgleda kad se priča prenese na ljubavno polje govore nam odlična »Tulsa«, u kojoj kroz plesni country rock slušamo ispovijed o neuspješnoj vezi s muškarcem iz Tulse kojem poručuje da ime njegovog grada treba, u njegovom slučaju, čitati straga pa se dobiva nimalo pohvalan izraz (a slut – kurva) za njega.


No, vrhunac tih samoironičnih su sjajna »Before You Met Me«, u kojoj kroz southern rock okvire priznaje muškarcu koji se u nju zaljubio da mu se to sigurno ne bi dogodilo da ju je sreo ranije, kad je bila popriličino divlja. Još je bolja i duhovitija »Try Jesus«, u kojoj koristeći gospel soul rock nabraja nekoliko muškaraca koji su je prevarili i iznevjerili pa zaključuje da joj ne preostaje ništa doli probati ostvariti vezu s Isusom. Pri tom misli na ljubavnu, a ne religioznu vezu!


Tko je i što je


Naravno, ljubav je ipak njezina najčešća tema pa tako u »Worth a Shot«, u kojoj joj pomaže Dierks Bentley, slušamo priču o dvoje posvađanih ljubavnika koji ipak odlučuju pokušati još jednom jer im se čini da je to vrijedno truda.


O kraju neuspješne veze govore »Blacked Out« te posebno odličan bluegrass »Crawlin’ Mood«, dok je »Jersey Giant« prava country folk balada srednje brzog tempa s temom zajedničke mladosti, ljepote prohujalih dana i prijateljstva koje je ostalo i sad kad su od mladosti daleko.


No, vrhunac ljubavnih tema divna je završna country soul balada »Love Go By«, u kojoj na temelju vlastitih ljubavnih iskustava ističe da je spremna jako se boriti da zadrži ljubav.


Visoku emocionalnost ostvarenu u toj pjesmi Elle King iskazuje i u dvije najosobnije pjesme albuma. Uvodna »Ohio« divna je posveta zavičaju i vlastitoj obitelji ostvarena kroz folk rock i blues rock okvire, a još je moćnija »Lucky«, pjesma o majčinstvu posvećena sinu kojeg je rodila 2021. godine. Baš tim pjesmama Elle King iskazuje je i kao žena koja je itekako, usprkos čestoj ironiji, cinizmu i sklonosti humoru, svjesna ljubavi. Svjedoči o tome na svoj način i ostatak ovog albuma koji je njezina uspješna priča o tome tko je i što je Elle King.


Privatna i glazbena biografija

Pravim imenom Tanner Elle Schneider, ova je kantautorica rođena 3. srpnja 1989. godine u Los Angelesu. Njezin je otac Rob Schneider bio dio čuvene TV emisije Saturday Night Live, a majka London King bila je model. Nakon rastave roditelja Elle sretno odrasta s majkom i očuhom u Ohiu. Upravo njezin očuh Justin Tesa daruje joj za deveti rođendan album ženskog hard rock banda Donnas, i to, prema njezinim riječima, predstavlja prekretnicu jer od tog trenutka želi raditi to što rade cure iz tog malo poznatog benda.


Koraci naprijed u glazbenom ukusu potom su Joan Jett i Runaways te Blondie, a kad u trinaestoj godini počinje svirati gitaru, obzori joj se šire, pa sluša izvođače kao što su Otis Redding, The Yeah Yeah Yeahs, Etta James, Aretha Franklin, Al Green, Hank Williams, Johnny Cash, AC/DC, Earl Scruggs…. Ta raznolikost u slušanju glazbe itekako je uočljiva u sva njezina dosadašnja tri albuma – »Love Stuff« (2015.), »Shake the Spirit« (2018.) te ovogodišnjem »Come Get Your Wife«.