Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

"Pogreška u prosudbi"

Bob Dylan ispričao se radi uporabe stroja za autografiranje, otkrio ga obožavatelj

Autor: L. S.

28.11.2022. 14:39
Bob Dylan ispričao se radi uporabe stroja za autografiranje, otkrio ga obožavatelj

Foto: Reuters

Navodno stroj koristi već tri godineBob Dylan rijetko se oglašava na društvenim mrežama na ovaj način, no ovoga puta bio je to primoran učiniti.


Popularni je pjevač požalio za, kako je to nazvao, “pogreškom u prosudbi” dozvolivši da se njegova “vlastoručno potpisana” djela prodaju za vrtoglave cijene još od 2019. godine. Otkrio je kako je tzv. “autopen”, stroj za potpisivanje počeo koristiti još 2019. godine uslijed vertiga, medicinskog stanja.


Čitava problematika ugledala je svjetlo dana kada je jedan od njegovih vjernih fanova kupio Dylanovu limitiranu knjigu “The Philosophy of Modern Song” za 600 dolara i potom usporedio potpise na ostalima.


Isprva je Dylanov izdavač, kako prenosi BBC, odbio pružiti povrat sredstava uvjeravajući kupce u ispravnost i originalnost Dylanovih potpisa, no nakon pritiska javnosti, priznali su kako je za potrebe potpisivanja knjiga korištena replika Dylanovog potpisa te su pokleknuli i ponudili povrat novca svima koji su kupili jednu od 900 “ručno potpisanih” kopija.
Nakon fijaska s knjigama, počela su se podizati pitanja i sumnje što je s umjetninama, što se ispostavilo da su neke također potpisane strojno.


“Vlastoručno sam potpisao svako umjetničko djelo tijekom godina i nikad nije bilo problema. Međutim, 2019. imao sam težak slučaj vertiga koji se nastavio u godinama pandemije. Potrebna je bila peteročlana ekipa koja je radila u neposrednoj blizini sa mnom kako bi omogućila te sesije potpisivanja, a nismo mogli pronaći siguran i izvediv način da dovršim ono što sam trebao učiniti dok je virus harao”, izjavio je.

“Uz ugovorne rokove koji su se približavali, ideja o korištenju auto-olovke bila mi je sugerirana, uz uvjeravanje da se takve stvari rade ‘stalno’ u svijetu umjetnosti i književnosti. Korištenje stroja bila je pogreška u prosudbi i želim je odmah ispraviti. Radim sa Simon & Schusterom i svojim partnerima iz galerije na tome”, poručio je.


Kako prenosi BBC, Castle Fine Art, britanska trgovina umjetnina koji prodaje između ostalog i Dylanove radove, tvrdi da nisu bili upućeni u korištenje auto-olovke , te nakon saznanja, tvrde da su “pogođene” samo dvije kolekcije te će onima koji posjeduju strojno potpisanu umjetninu novac biti vraćen ukoliko to žele.